SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Empanada

Marka Bianka [cikkei] - 2012-12-18
Az empanada (ejtsd: émpánádá) az Argentinok nemzeti étele, ami inkább Dél-Argentínában terjedt el, és az egyik legtipikusabb, legtöbbet fogyasztott étellé vált náluk.
Nekem az egyik barátnőm készítette el először ezt az ételt nyáron, aki Amerikában él és ő kint leste el egy argentin ismerősétől. Rögtön az egyik kedvenc ételem lett és már én is sok ismerősömmel, barátommal megszerettettem, mert azóta szinte nem telik el hét, hogy el ne készítsem. Kicsit igaz már módosítottam az eredeti recepten.
Empanada

A töltelékhez valók:

  • 25 dkg darált hús (én csirkemellből készítem, mert nálunk ez a favorit, de lehet darált marhahúsból is)
  • 1 nagyobb fej vörös hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy kis olaj
  • 5 dl húsleves (ha nincs, megteszi a húsleves kocka)
  • kicsi paprika (ha gyerek nem eszik belőle, lehet erős is)
  • 1 kávéskanál piros paprika, só, bors
  • kb. 1 dl házi paradicsomlé
  • 10 dkg reszelt sajt (parmezán)
  • 1 főtt tojás, újhagyma (ezeket csak másnap tesszük bele, mikor jól kihűlt már a töltelék)

A töltelék elkészítése:
A tölteléket nem baj, ha 1 nappal hamarabb elkészítjük, mert jól összeérnek az ízek és egy napot kell állnia a hűtőben, hogy jó hideg legyen a töltelék.
Az olajban megpirítom a hagymát, fokhagymát, majd ráteszem a darált csirkemellet és kicsit megpirítom. Ha megpirult a hús, ráöntöm a húslevest és felmelegítem. Hozzáteszem a paradicsomlevet és addig főzöm, míg a húsleves elfő, a paradicsomlé pedig jól besűrűsödik. Ezután fűszerezem, sózom, borsozom, beleszórom a piros paprikát, sajtot, majd ha kihűlt beleteszem egy jól zárható műanyag dobozba és mehet a hűtőbe.
Másnap mikor már kész a tésztám és tölteném, előtte a főtt tojást összenyomom villával, az újhagymát vékony karikákra vágom és belekeverem a töltelékbe.

Másnap kezdek neki a tésztának.

A tésztához valók:

  • 25 dkg liszt (finomliszt)
  • 5 dkg sertés zsír olvasztva
  • fél kiskanál só
  • kb. 1 dl hideg víz (amennyit felvesz majd a tészta)
  • tojás a tészta tetejét megkenni

A tészta elkészítése:
A lisztet elkeverem a sóval és az olvasztott zsírral. Hozzáadom lassan a vizet, miközben a robotgép dagasztókarjával keverem. (Figyeljünk oda, hogy a vizet szinte csak kanalanként adjuk hozzá, mert ha túl sok kerül bele, a tésztánk „lucskos” lesz és a kezünkre ragad, nem fogunk tudni vele dolgozni!)
Miután jól összegyúrtam, tészta álaga lett, kinyújtom kb. 2-3 mm vékonyra és egy pogácsaszaggatóval – ha nincs jó egy pohár is, aminek a szája kb. 9-10 cm átmérőjű – köröket szaggatok. Ezután még a kiszaggatott tésztát kicsit megnyújtom, hogy nagyobb 12-13 cm-es köröket kapjak.
A tésztakarikákat egymás mellé helyezem, és a tölteléket megpróbálom igazságosan elosztani rajtuk. Vízbe mártom az ujjam, megkenem a tészta szélét, hogy jobban ragadjanak, majd félbehajtogatom a köröket és jól lenyomkodom a széleit, a levegőt megpróbálom kinyomkodni belőle, amennyire lehet. Aztán a tenyerembe fogom és a tészta szélét megcsavarom, hogy minél jobban záródjon. Ha ezzel megvagyok, tepsibe helyezem őket és megkenem tojással a tetejüket. Forró sütőbe teszem (250-300 fok) és kb. 20-25 percig sütöm, míg szép piros lesz a teteje.


Lehet hozzá készíteni különböző paradicsomos szószt és belemártogatni, de szósz nélkül is nagyon finom!
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja