SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tortilla de patatas

Horváth Viktória [cikkei] - 2020-12-02
Egy csipetnyi Spanyolország az otthoni asztalra. Készítsük el a spanyolok konyhájának egyik alapfogását, amivel az egész család jóllakhat. Ételre fel! :)
Tortilla de patatas

Tortilla de patatas, avagy egy csipetnyi Spanyolország a téli hidegben

A Tortilla de patatas a spanyol konyha egyik fő fogása. Nagyszerűsége pont a könnyűségében rejlik. Az ember az étel szeretetének ízét, az egyszerű élet szépségét tapasztalhatja meg. Spanyol zarándoklatom alatt ez a fogás volt, ami melegen tartott a hidegben, és társamul szegődött a hosszú, fárasztó napok után. Mindenkinek ajánlom, aki szeret a családdal összeülni az asztal körül, és egy finom étel mellett megünnepelni az összetartást és az élet csodáját.

Adag: 4-5 fő

Hozzávalók:

  • 7-8 db tojás
  • 8 db krumpli
  • 3 db vöröshagyma
  • 20 dkg sonka
  • 10 dkg sajt
  • kb. 0,75 l olívaolaj (napraforgóolaj is megfelelő, az íze miatt ajánlott az olívaolaj, de akár keverni is lehet)
  • bors
  • egyéb fűszer (ízlés szerint, vegeta és petrezselyem ajánlott)
  • A sonka, a sajt, és a hagyma csupán egyéni extra a recepthez, illetve ezen kívül más egyebet is hozzá lehet adni, ízlés szerint. A tojásokat ne egyszerre használjuk fel, hanem majd a végső massza állagától függően. Függ az egyéb hozzávalók mennyiségétől is.

Elkészítés:

  1. A krumplit mosd meg, pucold meg, és vágd fel pici, nagyon vékony szeletekre, hogy könnyen megfőjön. Ezután rakd bele egy lábosba, és annyi olajat önts rá, hogy éppen ellepje. (Igen, olajban kell megfőzni.) Ne túl nagy tűzön főzd puhára, omlósra a krumplit, annyira, hogy könnyen lehessen majd enni. Miután megfőtt, öntsd le róla az olajat (esetleg még lehet később használni, csak kicsit keményítős lett), és hagyd jól lecsöpögni a krumplit.
  2. A sonkát szeleteld fel apró kockákra, a sajtot pedig reszeld le (vagy kockázva is jó).
  3. A hagymákat pucold meg, vágd fel apró darabokra, és lassú tűzön párold meg egy serpenyőben.
  4. Amikor a hagyma már elég puha, akkor add hozzá a sonkát, és egy kicsit pirítsd meg.
  5. A tojásokat verd fel egy tálban (mintha rántottát csinálnál), add hozzá a fűszereket, a sonkát, a hagymát és a sajtot.
  6. Keverd össze a tojásos masszát a jól lecsepegtetett krumplival. (Ha esetleg nem elég szaftos, akkor még tojást lehet bele rakni. A lényeg, hogy egy egységes, kicsit folyós massza legyen belőle.)
  7. Egy közepes méretű serpenyőben (a lényeg, hogy alapterületre ne legyen túl nagy, hogy a massza magas legyen, mint egy torta) melegíts 2-3 evőkanál olajat (lehet a korábban használtból venni), és aztán öntsd bele az ételt.
  8. Lassú tűzön kell sütni, hogy a belseje se maradjon nyers. Kb. 10-15 percig. Egy lapos lapáttal néha kicsit mozgasd meg alul, hogy ne ragadjon le. Amikor már látod, hogy szép aranybarna színű alul, akkor tegyél valamit a tetejére (egy nagy tányért, vagy egy tálcát, én egy másik serpenyőt használtam), és fordítsd meg, majd csúsztasd vissza a serpenyőbe. (Mint amikor palacsintát sütsz.) Ezután a másik oldalát már kevesebb ideig is elég sütni, de látni fogod, itt is a szép aranybarna szín a lényeg. Egy hústűvel/villával nézd meg, hogy a belseje még nyers-e.
  9. Éééééés KÉSZ!! Tedd ki egy szép tányérra, és már lehet is tálalni. Melegen és frissen is nagyon finom, de hidegen is tökéletes. Ajánlott egy kis tejföl, saláta és kenyér hozzá, de ez ízlés kérdése. :)

Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja