SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ínycsiklandó köretek: burgonyamentes tippek az Európai Friss Csapattól

Családinet [cikkei] - 2023-12-04
Ha főétel, akkor köret. Manapság elképzelhetetlen, hogy főételeink mellé ne fogyasszunk valamilyen köretet. Ez azonban nem új keletű dolog, bár az idők alatt nagyon sokat változott, hogy mihez, mi illik és az is, miből készítjük a köreteket. Befolyásolhatják ezt az adott kor táplálkozási szokásai, az elérhető alapanyagok választéka és napjainkban például az egészségtudatosság is.
Ínycsiklandó köretek: burgonyamentes tippek az Európai Friss Csapattól

Az Európai Friss Csapat program dietetikusával, Fülöp Lilivel körbejárta a témát: hogyan  tehetjük változatosabbá a köreteket, illetve milyen egészségesebb, szezonális köreteket érdemes kipróbálni a burgonya mellett.

Fülöp Lili

Köret történelem

A köret, nem újdonság a gasztronómiában, hiszen a húsételekhez mindig is kínáltak köreteket. Európában jellemzően azokból a zöldségekből, gyümölcsökből készültek, amelyeket az adott állat is fogyasztott, vagy amelyek az élőhelyén megtalálhatók voltak. Jó példa erre a vadhús, ami mellé az erdei gyümölcsöket a mai napig kínálják. A másik gyakori köretfajta a különböző kásafélék voltak, amelyeket nemcsak húsos ételek mellé lehetett fogyasztani. Ezek mára ritkábbak lettek, de a kenyérfélék, lepények, tócsnik még szintén tartják magukat. Napjainkban az egyik legnépszerűbb köret egyértelműen  a burgonya, amely csak a XV. században érkezett meg Európába. A burgonya előtt, egy ma már ritkábban használt zöldség, a pasztinák volt a leggyakoribb köretzöldség.

Zöldségchips

Pasztinák – nem fehérrépa!

A pasztinák vagy népies nevén paszternák igazi téli gyökérzöldség, amely az őszi-téli időszakban nagyszerű alternatívája a krumplinak. Ránézésre hasonlít a fehérrépára, de nem fehérrépa: annál jóval húsosabb, íze pedig sokkal édesebb, teltebb. Fontos különbség még, hogy a pasztinák levele nem fogyasztható! A pasztinák keményítőt, fehérjét, pektint tartalmaz, valamint kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. Bár kinézete tényleg egy óriási fehérrépára hasonlít, felhasználhatósága a burgonyáéval egyezik meg, hiszen nagyon sok ételhez használható. Ízét tekintve azokhoz a fogásokhoz ajánlott elsősorban, amelyeket petrezselyemmel ízesítenénk, csak jóval kevesebb kell belőle, édeskés íze miatt. Ízvilága remekül kombinálható dióval, mézzel esetleg sós típusú sajtokkal, mint a feta. Köretként sütve, főzve, pürének is tökéletes választás, de más szezon zöldségekkel együtt sütőben grillezve is fantasztikus!

Tepsiben sült zöldségek

Dietetikusunk ajánlja: sárgarépa, cékla és édesburgonya

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa szerint a pasztinák mellett ne feledkezzünk el az őszi-téli időszak többi zöldségéről se, hiszen a sárgarépa, a cékla és az édesburgonya is kiváló alapanyagok. Érdemes őket sütve, főzve is rendszeresen fogyasztani, főként ilyenkor, amikor kevesebb friss gyümölcs és zöldség érhető el.

„A téli időszak antioxidánsban gazdag zöldségei a sárgarépa, a cékla és az édesburgonya, mindhárman remekül helyt állnak melengető köretként is a tányérunkon, és akár a hidegebb estéken is jól esnek. A sárgarépa és az édesburgonya béta-karotin tartalmát ráadásul sütve, némi zsiradék (például egy kevés szőlőmagolaj) és kellemes fűszerek (kakukkfű, bazsalikom, oregánó) hozzáadásával még jobban hasznosíthatóbbá tehetjük! A céklában pedig többek között a B1-, B2- vitamin, a kálium és a magnézium vigyáz arra, hogy minél tovább egészségesek maradhassunk.” – fogalmaz a szakember. Hozzáteszi, hogy a három kiemelt zöldségben található rostok egyebek mellett segítik az optimális bélműködést és jótékonyan hatnak a bélflóra egészségére is.

Köret tippek

1. Vásárlásnál figyeljünk oda, hogy egészséges zöldségeket vegyünk! A fonnyadt, foltos gyökereket, megpuhult gumókat ne vásároljuk meg!

2. Vékonyan hámozzuk a zöldségeket, a héjuk alatt található vitaminok miatt!

3. Egyszerűen elkészíthető, kifejezetten egészséges köretek vagy főételek készülhetnek belőlük, ha tepsiben együtt sütjük őket, esetleg hagymával, fokhagymával is kiegészítve! Ha megsültek, joghurttal, sóval borssal összeforgatva isteni finom csemege lehet belőlük!

4. Vékonyra szeletelve, enyhén sózva remek házi chips is készíthető belőlük!

+1 Ha csak pasztinákot készítenénk, akkor érdemes a mézes-mustáros változatot kipróbálni! Olívaolajat, mézet, mustárt, sót, borsot és kakukkfüvet keverünk össze. A meghámozott, hasábokra vágott pasztinákot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük ezzel a keverékkel. 25-30 perc alatt sül készre 180 fokon. A fele időnél fordítsuk meg a zöldségeket! Ha főételnek szánjuk, a sütés utolsó 10 percében szórjunk a tetejére fetasajtot.

Mézes pasztinák

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja