SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ízesített olajok és grill fűszerek

Németh Ági [cikkei] - 2004-05-24
Gyógynövényeket és fűszernövényeket egyaránt használhatunk olaj ízesítésére, és készíthetünk saját ízlésünk szerint grill fűszerkeveréket..

Ízesített olajok és grill fűszerek

 A gyógynövények olajos illatosítása nem csak az aromaterápiában és a masszásban tesz jó szolgálatot, de a konyhában is kiváló.

  A szép üvegekben lévő olajok még díszítik is a konyhánkat.

 

Az olajok ízesítésére használatos növények: babérlevél, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring, majoránna, paprika, fokhagyma.

 

Elkészítés: Nagyon kell ügyelni arra, hogy mindig friss, egészséges növényeket válasszunk. Nem szabad sérült növényt használni, mert elromlik az olaj tőle. Gondosan kell megmosni és alaposan meg kell szárítani. /lógatva szárítsuk, ha nem tapadnak össze a szárak és nem hajlik a növény, biztosan kiszáradt/.

Az üveget alaposan ki kell mosni / mint a befőzésnél/, és ki kell szárítani, mert az olaj nem keveredhet vízzel.

Az olajba szánt növényt kössük kisebb csokorba, és úgy tegyük az üvegbe. A növények szárát mindig vágjuk rövidebbre, mint az üveg szája, így szépen lebegni fog a növény az olajban. Minél szélesebb szájú üvegeket alkalmazzunk, hogy ne sérüljenek meg a növények. Mindig jó minőségű olajat használjunk, megéri.

Négy- hat hét után összeérik az olaj és a fűszernövény. Az olaj átveszi az illatát, aromáját, és kitűnő olajos fűszeres öntetet kapunk. Az üvegeket ne feledjük felcímkézni.

 

 Grill fűszerek:

 

Kakukkfű: sültek, zöldségek fűszere. 

Bazsalikom: salátákat, sülteket, halakat, pulykamellet, padlizsánt fűszerezünk vele

Majoránna: grillcsirke és más szárnyasok fűszere

Bors: mindenféle húsokat, zöldségeket fűszerezhetünk vele 

Szegfűbors: birkahúsok fűszere

Rozmaring: sültek, birka, gomba fűszer /vigyázni kell mert nagyon intenzív az íze/

 

Készíthetünk saját ízlés szerint grillfűszert, több szárított növény keverékéből. Adhatunk hozzá köménymagot, chili paprikát, fokhagymát, természetesen a só nem maradhat ki. Általános fűszerkeverék: só, bors, köménymag, fokhagyma, rozmaring.

A húsokat minden esetben a fűszerezés előtt ajánlatos mustárral bekenni, mert így porhanyósabb lesz.

Itt az ideje, hogy felkészüljünk a nyáresti grillpartikra.                                                                   

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja