Az óceán csodája: a jótékony Kombucha gomba
Singola Edit [cikkei] - 2008-06-30
Nem egy újabb csodaszerről van szó, ugyanis a Kombucha gomba legalább kétezer éve ismert és használt "gyógyszer".
A Kombucha nem más, mint többféle baktérium és egy speciális élesztőgomba szimbiózisa, amely állítólag az óceánból származik. Felhasználva a mikroorganizmusokat tea formájában juttattatjuk be a szervezetbe. A gomba érdekessége, hogy a teakészítés során megerjed, és édeskés borszerű innivaló jön létre. A neve is erre utal.
A Kombuchát használják Japánban, Kínában, hazánkban szintén elterjedt. Természetesen nem egy csodaszer, mindössze egy lehetőség az egészség fenntartása és megőrzése érdekében. Aki kipróbálta, pozitív tapasztalatról számol be, de persze vannak szkeptikusok is.
De miért jó? Szakemberek szerint meghosszabbítja az életkort, megelőzi a ráncok kialakulását, ugyanakkor támogatja a szabályos vérnyomás és koleszterinszint beállását. Jótékonyan hat az ízületekre, az immunrendszerre, az asztmára, allergiára, a szellemi és fizikai erőnlétre. Tisztítja a vért, méregtelenít, természetes antibiotikumként viselkedik. Meglepően jól hat a fejbőrre, a haj erősödik, gyorsabban nő tőle, visszaszínezi az ősz hajszálakat, és a körmök is erősebbek lesznek. Alkoholbetegek függőségét is orvosolhatjuk vele, de segít a másnaposság leküzdésében is.
Hogyan kell fogyasztani? Először is a legjobb, ha saját magunk készítjük el a teát. Nem bonyolult a folyamat. A mennyiséget mi magunk szabályozhatjuk. Felforraljuk a szükséges mennyiségű vizet, majd minden liter vízhez kb. öt evőkanálnyi cukrot keverünk, és ezzel leforrázunk egy-két teáskanálnyi fekete vagy zöld teát, negyedórát állni hagyjuk. Leszűrjük és lehűtjük, így adjuk hozzá a Kombucha-teát és a gombát, majd valamilyen természetes anyaggal letakarjuk, ami átengedi a levegőt. Ezután nincs más dolgunk, mit kb. tíz napot érleltetni 23-28 oC között. Ha elkészült, leszűrjük, a gombát kiemeljük, és készíthetünk újabb adagot, vagy pihentetjük a gombát és egy kévés lével légmentesen lezárt edényben a hűtőbe helyezzük. A teát is érdemes hűtőben tárolni. A készítés során arra kell ügyelni, hogy mindig tiszta eszközöket használjunk, és dohányfüst ne érje a mikroorganizmust, de dohányzó ember se nyúljon a gombához, mert a nikotin az ellensége. Ha megfelelően bánunk a gombával, akár generációk között is örökölhető lesz.
A következő lépés az adagolás. Nincs pontos mérték meghatározva, de az átlag napi három pohár tea. Nem ajánlott állandóan ezt inni, inkább kúraszerűen kell alkalmazni. Általános állapot erősítésére reggel egy-egy pohárral fogyasszunk három hétig, valamilyen betegség kiegészítő kezelésére napi három pohárral három-hat hónapon keresztül. A hatást úgyis mindenki maga érzi, és eldöntheti, meddig és hogyan alkalmazza.
Nemcsak italként fogyaszthatjuk, hanem használhatjuk borogatásként is, például fájó ízületekre, bőrproblémákra, sebekre. Fürdővízhez ugyancsak adhatjuk, de pakolásként a hajra, fejbőrre is rakhatjuk.
A Kombucha erejét annak köszönheti, hogy egy élő ital, úgy fejti ki hatását, mint egy erősítőszer, ezáltal növeli a szervezet energiáit. Alátámasztásul szolgáljon, hogy versenylovaknak is adják, mint energiaitalt.
A Kombuchát használják Japánban, Kínában, hazánkban szintén elterjedt. Természetesen nem egy csodaszer, mindössze egy lehetőség az egészség fenntartása és megőrzése érdekében. Aki kipróbálta, pozitív tapasztalatról számol be, de persze vannak szkeptikusok is.
De miért jó? Szakemberek szerint meghosszabbítja az életkort, megelőzi a ráncok kialakulását, ugyanakkor támogatja a szabályos vérnyomás és koleszterinszint beállását. Jótékonyan hat az ízületekre, az immunrendszerre, az asztmára, allergiára, a szellemi és fizikai erőnlétre. Tisztítja a vért, méregtelenít, természetes antibiotikumként viselkedik. Meglepően jól hat a fejbőrre, a haj erősödik, gyorsabban nő tőle, visszaszínezi az ősz hajszálakat, és a körmök is erősebbek lesznek. Alkoholbetegek függőségét is orvosolhatjuk vele, de segít a másnaposság leküzdésében is.
Hogyan kell fogyasztani? Először is a legjobb, ha saját magunk készítjük el a teát. Nem bonyolult a folyamat. A mennyiséget mi magunk szabályozhatjuk. Felforraljuk a szükséges mennyiségű vizet, majd minden liter vízhez kb. öt evőkanálnyi cukrot keverünk, és ezzel leforrázunk egy-két teáskanálnyi fekete vagy zöld teát, negyedórát állni hagyjuk. Leszűrjük és lehűtjük, így adjuk hozzá a Kombucha-teát és a gombát, majd valamilyen természetes anyaggal letakarjuk, ami átengedi a levegőt. Ezután nincs más dolgunk, mit kb. tíz napot érleltetni 23-28 oC között. Ha elkészült, leszűrjük, a gombát kiemeljük, és készíthetünk újabb adagot, vagy pihentetjük a gombát és egy kévés lével légmentesen lezárt edényben a hűtőbe helyezzük. A teát is érdemes hűtőben tárolni. A készítés során arra kell ügyelni, hogy mindig tiszta eszközöket használjunk, és dohányfüst ne érje a mikroorganizmust, de dohányzó ember se nyúljon a gombához, mert a nikotin az ellensége. Ha megfelelően bánunk a gombával, akár generációk között is örökölhető lesz.
A következő lépés az adagolás. Nincs pontos mérték meghatározva, de az átlag napi három pohár tea. Nem ajánlott állandóan ezt inni, inkább kúraszerűen kell alkalmazni. Általános állapot erősítésére reggel egy-egy pohárral fogyasszunk három hétig, valamilyen betegség kiegészítő kezelésére napi három pohárral három-hat hónapon keresztül. A hatást úgyis mindenki maga érzi, és eldöntheti, meddig és hogyan alkalmazza.
Nemcsak italként fogyaszthatjuk, hanem használhatjuk borogatásként is, például fájó ízületekre, bőrproblémákra, sebekre. Fürdővízhez ugyancsak adhatjuk, de pakolásként a hajra, fejbőrre is rakhatjuk.
A Kombucha erejét annak köszönheti, hogy egy élő ital, úgy fejti ki hatását, mint egy erősítőszer, ezáltal növeli a szervezet energiáit. Alátámasztásul szolgáljon, hogy versenylovaknak is adják, mint energiaitalt.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Kábítószer-ellenes Világnap - Június 26.
Következő hír
Milyen az egészség szempontjából ideális szék?
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne
"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Közösségi hozzászólások: