SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zenés mozgás: az aerobik

Singola Edit [cikkei] - 2008-11-10
A sport- és fittnesztermekben sokféle edzésprogram közül választhatunk. Talán nem is tudjuk pontosan beazonosítani, melyik, mit takar. Az aerobik esetében nincs nehéz dolgunk, mert a nevében a jelentése, ugyanis az aerob szó oxigént igénylő mozgásra utal.
Zenés mozgás: az aerobik
A legegyszerűbb meghatározás szerint zenére végzett, állóképességet fejlesztő mozgásforma, lényege, hogy a terhelés alatt is elegendő oxigénnek kell rendelkezésre állnia a szervezet számára.

Az aerobikot a 60-as években kezdték el Amerikában, a NASA-űrhajósainak fejlesztették ki, majd közkedveltté vált, mint sportág, Európában a 80-as években terjedt el. Azóta rengeteg fajtája és formája jött létre. Lehet otthon egyedül végezni, videót használva, de számos csoportos edzés áll rendelkezésünkre. Választhatunk fitneszaerobikot - fő célja az állóképesség javítása -, sztep-aerobikot – főként a kar, láb, far edzésére szolgál egy kis dobogó használatával, amire le-fel kell lépegetni. Az Easy Step során a zene és a mozdulatok lassabb tempója miatt kezdőknek ajánlott, a Latin Step vagy a Salsa Step alatt sajátos zenei típusokra tornázhatunk, amivel természetesen hangulatunkat is befolyásolhatjuk.

Az aerobik azért hasznos, mert olyan élettani folyamatokat hoz létre, amelyek elengedhetetlenek az egészség szempontjából, nő a szív edzettsége, munkája takarékosabbá válik, javul a légzéstechnika, jobb lesz az oxigénellátás, és  mint minden sport fokozza az adrenalintermelést és örömet okoz, segít levezetni a stresszt, kiadni magunkból a felesleges energiát.

AerobicAz aerobik-edzés három fő szakaszra osztható: bemelegítés, fő rész, levezetés, mindenképp hagsúlyozni kell, hogy ezek mind egyenrangú részek, tehát egyenlő intenzitással kell végrehajtani azokat. A bemelegítés, warm-up fizikai és mentális bemelegítést jelent, testileg és lelkileg egyaránt rá kell hangolódni az edzésre. A fő rész, a kardiofázis során a nyújtás kap figyelmet, majd az állóképességre koncentráló mozgássorozatok, amelyek a zene ritmusához alkalmazkodva dolgoztatják izmainkat, időnként lassabb tempót engedélyezve szusszanhatunk is. A harmadik szakasz a levezetés, cool-down, arra szolgál, hogy az intenzitás csökkentésével befejezzük az edzést, de a legutolsó mozzanatot semmiképp sem hagyhatjuk el, ez a stretching, vagyis az izmok nyújtását és általános lazító gyakorlatokat.

Az edzés alatt a zene a szakaszok céljához alkalmazkodik, az elején ritmusos, de nem túl vibráló, az aerob fázisban egyértelműen érzékelhetjük a ritmust, ami rávezet a gyakorlat intenzitására  és tempójára, a levezető szakaszban észrevehetjük, hogy folyamatosan lassul a zene, és a testnek is lassan vissza kell térnie a nyugalmi szintre.

Az aerobik nem kíván speciális öltözetet, megteszi a póló, rövidnadrág, de kedvező, ha ezek textilből készült darabok, felszívják az izzadtságot. A cipőre érdemes odafigyelni, lehetőleg ütközéscsillapítóval rendelkezőt viseljünk.

Az edzés az egész testet igénybe veszi, segít tudatosan megélni a mozgást, a test munkáját és működését. Ha rendszeresen aerobikozunk, kivételes testkontrollt gyakorolhatunk más helyzetekben is. Ez a mozgásforma fejleszti a koordinációt, a mozgékonyságot, az erőt, kivéve a gyorsaságot, mert nem az az alapvető cél, hogy minél hamarabb túlessünk a programon, hanem erőteljesen és helyesen végezzük a mozdulatokat

A gyakorlatokat próbáljuk ki egy aerobikedző óráján, és megtapasztalhatjuk, milyen motiváló, jó hangulatú és barátságos módon lehet sportolni, ráadásul mindezt kellemes zene kíséretében tehetjük.





Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja