SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mégis, kinek a farsangja?

Családinet [cikkei] - 2011-02-09
A farsang a téltemető, jókívánságmondó és adománygyűjtő népszokásokat köti egy csokorba, egész irodalma van annak, hogy a világ egyes országaiban miért és hogyan ünneplik. A maskarás alakoskodásokból, az itáliai hatásra átvett karneváli mulatságokból, valamint a népi dramatikus hagyományokból ered az az út, ami egyenesen a mai jelmezbálokig vezet.
Mégis, kinek a farsangja?

A szerkesztőségünkben is akad, aki emlékszik arra - sőt egyes intézményekben még ma is divat -, hogy az önfeledt szórakozásból, amely a farsangot magát egyébként jellemezné, a szülőket és a gyerekeket is tévútra terelő jelmezvesenyt rendeztek ahelyett, hogy pusztán annak a lehetőségét adják meg kicsiknek és nagyoknak, hogy maskarát öltsenek, és egy délutánra más bőrébe bújva, teljesítménykényszer nélkül mulatozzanak.

farsangRögtönzött farsangi közvélemény-kutatásunk során kiderült, hogy nem mindenki emlékeiben foglal el kitüntetett helyet a jelmezbál. Akadt olyan is, aki határozottan valaki akart lenni a jelmezbálon, de hogy ki legyen az a valaki, azt a szülei eldöntötték helyette, amikor lány létére lovagnak öltöztették. Ugyanis lovag volt a szomszéd fiú az előző évben egy másik iskola másik jelmezversenyén, és méretben pont megfelelt a kartonpapírból és alufóliából összetákolt jelmez. Elmondása szerint annyira szégyellte magát, amennyire csak lehetett, utálta a maskarát, a szomszéd fiút, az egész felhajtást, és valószínűleg egy kicsit a szüleit is.

Másnak Ervin jutott eszébe, iskolájuk párhuzamos osztályából, az az Ervin, aki bár az iskola réme volt, a farsangi bálon hatalmas népszerűségre tett szert azzal, hogy csokiautomatának öltözött, jobban mondva belebújt egy összefirkált tévés dobozba, amelyen derékmagasságban két lyuk volt: az egyiken a pénzt kellett bedobni, a másikon meg kiadta a csokit. Kreatív megoldás volt a rengeteg kiskosaras Piroska között.


Előkerült egy már új keletű, sajátgyerekes történet is, melynek szereplői a szűkre szabott előtérben öltözködtek, így akaratlanul is fültanúi voltak annak az egyre fokozódó hangerejű vitának, amely anya és kisfia között folyt arról, hogy a gyerek beöltözzön-e Brumi mackónak, vagy sem. A fiúcska makacsul ragaszkodott az utóbbi állásponthoz, az anyuka meg - minden észérvét elpufogtatva - áttért a tekintélyelvű megoldásra. Brumi mackó a hátralévő időben a könnyeit maszatolta és a székek lábát rugdosta, de anyuka sem volt a topon.

Mindezeket azért meséltük el, mert mielőtt mindenki rákattan erre a farsang-témára, érdemes számot vetni magunkkal, hogy miért fontos ez nekünk. Ma már nem kell feltétlenül kölcsönkérni a szomszédtól jelmezt: ha beírjuk a keresőbe, számos jelmezkölcsönzési, netán vásárlási lehetőség közül válogathatunk. Jó lenne, ha együtt döntenénk a gyerekkel, még jobb, ha ő döntene, hiszen az ő bőrére megy a dolog és a hacuka. Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem akarja majd felvenni, s két perccel a jelmezbál kezdete előtt közli, hogy ő ugyan nem öltözik be. Visszahúzódó gyerekekkel előfordulhat, hogy míg otthon a tükör előtt szorongás nélkül illegeti magát, a nagyközönség elé lépés előtt visszafordul. Ezen úgy is segíthetünk, hogy magunk is jelmezt, vagy legalább jelmezre utaló holmit húzunk, esetleg beöltöztetjük a testvéreket is. Segíthet, ha a kis barátjával együtt, vagy akár csoportosan találjuk ki a maskarát.

Egy a lényeg: ha jelmezbálról van szó, az az ő bulija. Neki kell, ha kell egyáltalán, jól éreznie magát, de ahhoz is joga van, hogy bármekkora kiadásba is vertük magunkat, mégse éljen a lehetőséggel. Bízzuk rá, neki mi a választása, és ha jelmezverseny készülődik az intézményben, próbáljuk meg lebeszélni a kiíróját a megmérettetéstől. Láttunk már az eredményhirdetés után vigasztalhatatlanul zokogó tündérkirálylányt…

Kép:
http://piqs.de/fotos/55118.html

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja