SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sztárok húsvétja 1.

Singola Edit [cikkei] - 2009-04-08
Megkérdeztük, hogy a sztárcsaládoknál miként telik a Húsvét. Szuper Levente és Süveges Gergő is törekednek a hagyományőrzésre.
Sztárok húsvétja 1.

Szuper LeventeCsaládinet: Hogyan telik majd az idei  Húsvét ? Megtartják a hagyományokat. lesz locsolkodás?

Szuper Levente: Semmi különös... családi környezetben hagyományőrző Húsvét lesz... ahogyan eddig is mindig... semmi ördöngőset nem tudok mondani... olyan lesz az ünnep, mint minden normális magyar családnál.

CsaládiNet: Miként ünneplik a Süveges családban a Húsvétot? Törekednek a hagyományok megőrzésére, átadására?

Süveges Gergő: A hagyomány megtartó erőt jelent. Akkor tart meg, ha én meg megtartom a hagyományt. Népi hagyományok nem élnek a családunkban. Lehetne tojáspersze ezen sajnálkozni, de a tényeken mit sem változtatna. Ugyanakkor vannak szokások, amelyeket kialakítottunk és megtartottunk, főleg az ünnepek megülésében. Ezek a saját magunk teremtette szokások ugyanúgy megtartják számunkra az ünnepet és megtartanak bennünket az ünnep számára.

A húsvéti ünneplés a gyerekek számára – akárcsak a mi számunkra – valójában hamvazószerdával, a nagyböjt kezdetével indul. Nyilván életkoruknak megfelelően, de el lehet magyarázni nekik, hogy mit jelent a böjt, mi az értelme, és mit is ünneplünk húsvétkor. Borka (6) és Marci (4,5) már elég nagy ahhoz, hogy tudja: a húsvét Jézus halálának és feltámadásának ünnepe, és azzal is tisztában vannak, hogy a böjt lemondással jár. Maguk is igyekeznek részt venni a negyvennapos készületben.
A konkrét húsvéti ünnep számukra még nem nagycsütörtökön, inkább nagyszombaton kezdődik. Részt veszünk az esti körmeneten, amit a gyerekek elsősorban azért szeretnek, mert ekkor gyertyát lehet vinni, és nem kell korán lefeküdniük.
tojáskeresésA másik csúcspont a húsvéthétfő. Locsolkodásban nem vagyunk félelmetesek, inkább a szelíd fegyverszünetet választjuk. Ilyenkor egy arra alkalmas kertben összegyűlik a tágabb család minden korú és nemű gyermekeivel, s össznépi „tojáskeresést” tartunk. Persze azt sem hallgathatom el, hogy ilyenkor a szó szoros értelmében vett tojásból van a legkevesebb; leginkább különféle édességeket, szögletes és kerek, göcsörtös és sarkos dobozokba csomagolt finomságokat találnak az aprónépek. Tojást csak elvétve. Mindent összevetve azonban jó mulatság a kutatás: a gyerekek sikongatva fedezik fel az előzőleg gondosan elpotyogtatott javakat, melyeket kosarakba, dobozokba gyűjtenek. S amelyeket a furfangos felnőttek egy-egy lopott pillanatot kihasználva újra elrejtenek. Hiszen a keresés örömét még a híres gyermeki gyűjtőszenvedély sem tudja felülírni.

Ha az Olvasó kíváncsi egy korábbi nyuszikeresésünk hiteles krónikájára, ajánlom az Apa-kép-írás sorozat erre vonatkozó darabját, melyet a http://www.suvegesgergo.hu/apakepiras/057PDF.pdf oldalon talál – fotókkal illusztrálva.

Szép húsvétot kívánok kedves Mindnyájuknak!

Sztárok húsvétja 2.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja