SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szeptembertől újra kiváltható a háromhavi gyógyszeradag

Családinet [cikkei] - 2013-08-29
Szeptember 1-jétől újra ki lehet váltani háromhavi gyógyszeradagot is. Módosulnak többi között a gyógyszerrendelés és - kiváltás szabályai, így az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a három vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer kiváltásának legkorábbi időpontját.
Szeptembertől újra kiváltható a háromhavi gyógyszeradag

A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani. 
    
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága szerint a változtatást azt tette lehetővé, hogy időközben jelentősen csökkent a generikus gyógyszerek árszintje, illetve több, korábban is kórházban beadott drága gyógyszert tavaly óta a kórházak rendelnek meg a betegeknek. Ezen intézkedés következtében - tette hozzá az egészségügyi államtitkárság - könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása.
    


A legnagyobb költségű (50 ezer forint feletti árú) gyógyszerek kiváltása esetében a takarékos gyógyszerfelhasználásért - meghatározott eseteket leszámítva - továbbra is indokolt, hogy a gyógyszereket 30 naponta váltsák ki - tudatta az államtitkárság.
    
Októbertől lehetőség lesz arra is, hogy ha egy beteg külföldön kívánja kiváltani gyógyszerét, akkor kérésére az orvos olyan tartalommal állítsa ki a vényt, amely a külföldi gyógyszertárak számára megkönnyíti a gyógyszer kiadását. Ezt a vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelv hazai szabályozásba történt átültetése teszi lehetővé. Az orvosnak lehetősége lesz arra is, hogy - ha módjában áll - a kiváltás országában ismert nyelven állítsa ki a receptet.

Forrás: MTI
Fotó: Naypong - FreeDigitalPhotos.net 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja