SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bűnösnek találták a csalással vádolt meddőségi specialistákat

Családinet [cikkei] - 2014-06-16
Kettős finanszírozás vádjával ítélt el nem jogerősen, első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság több orvost, akik a Nyírő Gyula Kórház meddőségi részlegén dolgoztak. A vádlottak fellebbeztek a döntés ellen.
Bűnösnek találták a csalással vádolt meddőségi specialistákat

A kórház két orvosa néhány évvel ezelőtt saját pénzből vásárolt több tízmillió forintot érő, modern gépeket a kórház meddőségi osztályára. Az ezekkel történő kezelést a társadalombiztosító nem támogatta, ezért értelemszerűen az a beteg, aki olyan beavatkozást választott, amelyeket ezekkel az eszközökkel hajtanak végre, fizetni kényszerült.

A hatóságok abban látják a problémát, hogy az egyik vádlott, egyszerre volt a kórház főorvosa és egy olyan Kft. vezetője is, amelynek együttműködési szerződése van az intézménnyel arra vonatkozólag, hogy korszerű meddőségi kezeléseket biztosíthasson a betegeknek. Az elsőfokú vád szerint az Kft. ezért a kórháztól több millió forintot kapott, így amikor az orvosok pénzt kértek a kezelésekért a betegektől, akkor hamisan jártak el. A két orvos és egy védőnő több mint 80 alkalommal károsították meg a betegeket 2003 és 2005 között.

A Plan B Media arról tájékoztat közleményében, hogy a betegek tudtak arról, hogy a modern eszközökkel végzett beavatkozások költségekkel járnak, amikor azokat választották. A páciensek közül többen is elmondták a meghallgatáson, hogy ezeknek a módszereknek köszönhetik, hogy esélyük nyílott a gyermekvállalásra. Ráadásul az OEP szakvéleménye szerint nem történt kettős finanszírozás.

Zamecsnik Péter, a vádlottak ügyvédje úgy véli, hogy a bűncselekmény gyanúja a nyomozóhatóságok ellen merülhet fel, mert nem ejtették a vádat, amikor az OEP kiadta a szakvéleményét.

A bíró viszont a tárgyaláson mégis bűnösnek mondta ki a vádlottakat. Indoklásában elmondta, hogy a Kft. és a páciensek között nem volt semmiféle jogviszony, így a cég nem kérhetett volna pénzbeli ellenszolgáltatást a kezelésekért. Súlyosító körülmény ráadásul, hogy bűnszervezetben történt az elkövetés és a vádlottak kihasználták a betegek jóhiszeműségét. Enyhítő viszont az idő jelentős múlása és a vádlottak eddigi bűnmentes életmódja, valamint az, hogy a társadalom hasznos tagjai voltak.

A bírói döntéssel szemben mindkét fél fellebbezett. Az ügyészség súlyosításért, az ügyvédek pedig felmentésért. A per a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.

Forrás: MTI, Plan B Media
Fotó: hywards/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja