SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A diákhitel kiterjesztésének szükségessége

Családinet [cikkei] - 2016-05-27
Megalapozott szakmafejlesztési javaslat született a Diákhitel-rendszer kiterjesztésére az iskolarendszeren kívül szervezett felnőttképzési OKJ-s tanfolyamokra vonatkozóan.
A diákhitel kiterjesztésének szükségessége

A képzések.hu szakemberei – a magyarországi felnőttképző cégek többségének támogatását bírva – a közelmúltban azt javasolták, hogy a kormány gondolkodjon el, és az illetékesek tegyenek konkrét intézkedéseket a diákhitel igénybevételi lehetőségeinek kiterjesztésére az iskolarendszeren kívül szervezett OKJ-s képzések esetében is.

Takács Zoltán ügyvezető igazgató szerint a Diákhitel-rendszer kiterjesztésére az alábbi okok miatt van szükség:

A felnőttképzési törvény 2013-as módosítása óta (de főleg az utóbbi három évben) a felnőttképzési online statisztikák szerint a tanulói létszám folyamatosan csökken.

2013-ban még 152.000-en iratkoztak be az államilag elismert OKJ-képzésekre, addig 2014-ben már csak 142.000-en, 2015-ben 140.000 fő, az idei első 5 hónapban pedig mindössze 40.000-en kezdték meg tanulmányaikat ebben a rendszerben.

Ugyanakkor a munkaerőpiacon folyamatosan nő a betöltetlen pozíciók száma, miközben a cégek hatalmas munkaerőhiánnyal küzdenek, egyre több problémát okoz a képzett szakemberek megtalálása és alkalmazása.

A probléma alapvető oka, hogy a korábbi törvénymódosítások drasztikusan megemelték a tanfolyamok minimális időtartamát, ami magával hozta a kurzusok árainak erőteljes emelkedését.

Azoknál a szakmáknál, amelyek iránt Magyarországon nagy a kereslet – ilyen például a hegesztői és a villanyszerelői munka –, a hazai képzések időtartama és az oktatás ára is az egekbe szökött, aminek a megfizetését csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.

A diákok többsége szeretne az állam által biztosított ingyenes OKJ-tanfolyamokra bejutni, de a Szakképzési Centrumok jelenleg is nagyon leterheltek.

A másik probléma, hogy az ingyenes OKJ-tanfolyamok az iskolarendszerű képzésekre vehetők csak igénybe.

A hivatalos OKJ-jegyzék viszont számos olyan speciális tanfolyamot tartalmaz, melyek csak iskolarendszeren kívül végezhetőek el és ezekért a tanulónak keményen fizetnie kell.
Sok olyan tanfolyam van, melynek a díja – a vizsgadíjakkal és az egyéb járulékos költségekkel együtt –többszázezer forintra tehető és sokaknak még a részletfizetési lehetőség sem jelent kiutat.
Megközelítően százezer olyan tanulni vágyó ember él jelenleg hazánkban, akik számára reális megoldás lenne egy kedvező kamatozású diákhitel törlesztési lehetőség.

A jelenlegi igen nehéz munkaerő-piaci helyzetben a kormánynak minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy a szakképzést és az oktatást támogassa, hiszen szakképzett munkaerő hiányában semmilyen gazdasági növekedést nem lehet megvalósítani.

Takács Zoltán – a képzések.hu országosan integrált oktatási adatbázis ügyvezető igazgatója – az ebben a tárgykörben született szakmai állásfoglalását hivatalosan is eljuttatta az illetékesekhez, arra kérve a minisztérium szakembereit, hogy a képzések.hu javaslata alapján készüljön megalapozott hatástanulmány ebben a témában.

A speciális támogatási lehetőségek kidolgozása és bevezetése egyaránt érdeke a hiányszakmákat elsajátítani vágyóknak, az oktatási intézményeknek, a tanároknak, a hitelt közvetítő pénzintézeteknek és az oktatáspolitikusoknak.

Fotó: PublicDomainPictures/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja