SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felelősségre vonják a hatósági dolgozókat a Recsken meghalt csecsemő ügyében

Családinet [cikkei] - 2016-08-05
Az érintett hatóságok dolgozóinak munkajogi felelősségre vonását kezdeményezte a Recsken június elején meghalt csecsemő ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.
Felelősségre vonják a hatósági dolgozókat a Recsken meghalt csecsemő ügyében

A közlemény szerint a tárca a haláleset után soron kívüli bekérte az illetékes Heves Megyei Kormányhivatal ügyben folytatott ellenőrzésének dokumentumait, és megállapította, hogy szükséges egy független, központi vizsgálat lefolytatása. 

A vizsgálat során megállapították, hogy mind az elsőfokú gyámhatóság, mind a család- és gyermekjóléti szolgáltató "helytelenül értékelte" a gyermek veszélyeztetettségének mértékét. A feltárt módszertani, szakmai hiányosságok, valamint a szükséges információk hiánya miatt a szakemberek nem mérlegelték megfelelően a kialakult helyzetet, és nem jártak el kellő körültekintéssel, ezért a tárca kezdeményezte az érintettek munkajogi felelősségre vonását - írták.

Kiemelték, a kormány elkötelezett amellett, hogy a korábbinál is hatékonyabb és célzottabb segítséget adjon a családoknak és az őket segítő gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereknek. 

Alapvető cél, hogy a gyermekek minél korábban megkapjanak mindent, ami a testi, lelki és szellemi fejlődésükhöz szükséges. Ennek érdekében növelik a gyermekjóléti központok számát és megerősítik a gyermekjóléti szolgáltatásokat, továbbá módszertani útmutatókkal és azok megfelelő alkalmazását támogató hálózattal segítik a szakemberek munkáját - áll a közleményben.

A két hónapos csecsemő június elején halt meg Recsken. A szülőket ezt követően őrizetbe vették, ellenük a rendőrség halált okozó testi sértés gyanúja miatt büntetőeljárást indított. 

Az Egri Járásbíróság a 21 éves apát június 5-én előzetes letartóztatásba helyezte, a 19 éves anya szabadlábon védekezhet.

Hoszné Nagy Tímea, az Egri Törvényszék sajtótitkára az MTI-vel aznap az esetről azt közölte: a férfi június 1-jén délután egyedül volt otthon gyermekével, amikor nyugtató hatása alatt elejtette. A gyermek hassal a kályha szélének, fejjel a kályha tetejének esett, majd a földre esve a feje egy téglának csapódott. Az apa és időközben hazaért élettársa úgy ítélte meg, hogy a gyermek nem szorul orvosi ellátásra. Hajnalra azonban a kisfiú rosszul lett, ekkor orvoshoz mentek vele, de ott az életét már nem tudták megmenteni. Az elsődleges orvosi szakvélemény szerint a halál koponyatörés miatt állt be. 

A nyomozási bíró határozatának indokolásában kifejtette, hogy az apa esetében fennáll a bűnismétlés veszélye. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ugyanis gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt is nyomoz ellene, mivel miatta a nagyobb gyermeke tavaly tavasszal két hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérüléseket.

Forrás: MTI
Fotó: cocoparisienne/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja