SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Főleg az építőiparban szedik áldozataikat az emberkereskedők

Családinet [cikkei] - 2018-06-28
Irreális hirdetésekkel kecsegtetik az álláskeresőket.
Főleg az építőiparban szedik áldozataikat az emberkereskedők

"Könnyű fizikai munka azonnali kezdéssel Nyugat-Európában! Rendkívül magas fizetés, szállás, ellátás és kiutazás biztosított, nyelvtudás és szaktudás nem szükséges. Jelentkezni a jolfizetokulfoldimunka@freemail.hu e-mail címen lehet."


Te jelentkeznél erre az álláshirdetésre?

A magyarok 40%-a ugyanis fenntartás nélkül vállalna olyan munkát, amelynek feltételeiről és a hirdető kilétéről szinte semmilyen információval nem rendelkezik - derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet reprezentatív kutatásának eredményeiből.

"Rengeteg olyan álláshirdetés kering a világhálón, amiben a munka jellegét, időbeosztását és a hirdető céget sem nevezik meg. Nem derül ki a munkavégzés helyszíne, a fizetés pontos összege sem, kecsegtető viszont, hogy »magas«, és minden más kiadásról is gondoskodik az ismeretlen hirdető", figyelmeztet Lehel Balázs, a szervezet budapesti irodájának vezetője.
"Sajnos tapasztalataink szerint ezek a jól hangzó, de konkrétumokat nem tartalmazó hirdetések általában emberkereskedők csapdáit rejtik, amiknek a statisztikák szerint több tízezer gyanútlan álláskereső válik áldozatává."


 

Főleg a mezőgazdaságban, vendéglátásban, húsfeldolgozó iparban és építőiparban dolgozó 30-40 év közötti férfiak a veszélyeztetettek

A jelentkezők általában az utazás pillanatában sincsenek tisztában az úticéllal, a zömében Ausztriába, Németországba, Egyesült Királyságba érkezés után pedig elveszik az irataikat - amiket sosem kapnak vissza -, majd az ellátás költségeire hivatkozva a fizetést is megtagadják tőlük.
"
A nagymértékű munkacélú kizsákmányolás visszaszorítása céljából indítottuk el az ORFK-val közösen Ne hagyd! edukációs és prevenciós kampányunkat, melynek keretében a veszélyeztetett célcsoport és környezetük figyelmét igyekszünk felhívni a veszélyekre"mondja Lehel Balázs.

Többek között arra, hogy mindig alaposan járjunk utána, milyen álláshirdetésre jelentkezünk: ha a fent említett információk hiányoznak a hirdetésből, semmiképpen se éljünk a lehetőséggel. Ha szerepel cégnév az adatok között, ellenőrizzük le a hitelességét. Van-e honlapjuk, elérhetőségük, referenciáik?
Utazás előtt a hozzátartozóinknak hagyjuk meg a szállásunk és munkahelyünk pontos címét, és adott időközönként jelentkezzünk be. Az iratainkról készítsünk fénymásolatot, az eredeti példányokat pedig semmiképpen se adjuk át a munkáltatónak, akkor sem, ha az állítólag elengedhetetlen a szerződéskötéshez.

"A legfontosabb pedig, hogy merjünk segítséget kérni! Ne szégyelljük, hogy átverés áldozatai lettünk, hiszen az emberkereskedők kifinomult csapdáiba bárki belesétálhat. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat munkatársai napi 24 órában várják a bajba jutottak és hozzátartóik hívását a +36-80-20-55-20- as telefonszámon", mondja a szakértő.

További információ a Ne hagyd! kampányról a nehagyd.hu oldalon érhető el.

A munkacélú kizsákmányolás veszélyeire figyelmeztető, edukációs videó is készült a kampány keretében:

Magyarország emberkereskedelemben betöltött szerepéről itt is olvashatsz.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja