SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Eldőlt: Magyarországon is bezárják az iskolákat

Németh Noémi [cikkei] - 2020-03-13
Orbán Viktor péntek este 21:15-kor jelentette be a hírt: a járványügyi helyzetre való tekintettel Magyarországon is bezárnak az iskolák.
Eldőlt: Magyarországon is bezárják az iskolákat

Egymás után zártak be az iskolák és óvodák országosan vagy részlegesen Európa-szerte, így nagyon sokan várták a szerdai, koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatót abban reménykedve, hogy hazánkban is sor kerül erre a lépésre. Aznap a kormány vészhelyzetet hirdetett és több más korlátozás mellett bejelentették az egyetemek bezárását, az általános és középiskolákra azonban a korlátozás nem vonatkozott.

A WHO még aznap világjárvánnyá minősítette a koronavírust, mivel a Kínán kívül regisztrált megbetegedések száma két hét alatt 13-szorosára nőtt. Péntek reggel Orbán Viktor egy rádióinterjúban még arról beszélt, hogy Magyarországon nem indokolt az iskolák bezárása, mert a vírust külföldiek hozták be az országba, és elsősorban az idős korosztályra jelent veszélyt. Mint mondta: az iskolák bezárása a tanév végét jelentené, s a gyerekek felügyelete sok szülőnek jelenthetne gondot.

A bejelentésen rengeteg szülő háborodott fel, az iskolák bezárásáért indított petícióhoz 2 nap alatt közel 21.000-en csatlakoztak. A PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) nyílt levélben kérte az iskolai szünet elrendelését.

"A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is úgy látja, hogy a szomszédos országok többségének gyakorlatát kellene követni Magyarországon is, és mielőbb rendkívüli szünetet kell elrendelni a nevelési-oktatási intézményekben. A PDSZ értetlenül áll minden olyan kormányzattól származó információ előtt, amely bagatellizálni akarja a közoktatási intézmények járványokban betöltött szerepét, hiszen nyilvánosságra hozott szakvéleményből tudjuk, hogy a fiatalok, akiknek a vírus gyakran tüneteket sem okoz, tehát nem kiszűrhetőek a betegek, komoly terjesztői lehetnek a fertőzésnek, nem beszélve arról, amíg az intézménybe jutnak a tanulók, akik aztán a nagyszámban dolgozó idős pedagógusokra is külön veszélyt jelenthetnek" - írták Facebook oldalukon.

Végül péntek délután hétpárti egyeztetést tartottak a parlamenti frakciók, mely során arra jutottak, hogy mostanra indokolttá vált az iskolák bezárása. A miniszterelnök este jelentette be a változásokat: elmondása szerint 10 akciócsoportot állítottak fel, ezek közül egy az oktatási akciócsoport, mely már meg is fogalmazta első javaslatait, melyeket a kormány elfogadott. Ennek a tartalma:

  • március 16-tól kezdve új oktatási munkarend lép életbe: a tantermen kívüli digitális munkarend. A tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, a tanároknak azonban folytatniuk kell az oktatást, de csak digitális eszközökön keresztül. Akinek vannak ilyen eszközei, az saját otthonából taníthat, akinek nincsenek, az az iskola eszközeit tudja használni erre a célra.
  • Ez az új rendszer új módszertanokat is igényel, ezért az oktatási államtitkár már a jövő héten módszertani ajánlásokat tesz majd közzé, melyeket minden iskolába eljuttatnak, hogy a tanárok és diákok is megértsék, pontosan mi a teendőjük.
  • Kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani, ha kell, de jobb lenne, ha a gyermekek inkább otthon maradnának.
  • Azt kérik, a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. A járvány a gyerekeket nem veszélyezteti, egy átlagos influenza megpróbáltatásait okozza, az idősebbek számára azonban életveszélyes fertőzést jelent.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Pixabay pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

A szem a testünk második legbonyolultabb szerve, ennél már csak az agyunk bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki. Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogunk döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtunk egyik legértékesebb részünkről.
A szerkesztő ajánlja