SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az alábbi önkormányzatok zárják be az óvodákat, bölcsődéket

Családinet [cikkei] - 2020-03-16
A koronavírus terjedése miatt további vidéki önkormányzatok döntöttek a bölcsődék és óvodák bezárásáról, a legtöbb nagyvárosban már hétfőtől érvényes az intézkedés. A fővárosi óvodák és bölcsődék hétfőtől fokozatosan zárnak be, ügyeleti rendszert minden kerületben biztosítanak.
Az alábbi önkormányzatok zárják be az óvodákat, bölcsődéket

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy az önkormányzatok maguk dönthetnek a fenntartásukban működő óvodák nyitvatartásáról. A rendelkezés szombaton kormányrendeletben is megjelent.

  • Békéscsabán szerdától zárnak be az önkormányzati fenntartású óvodák és a bölcsődék. Új, ügyeleti rendszert fognak működtetni, a pontos szabályokon még dolgoznak, de az biztos, hogy az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók gyerekei elsőbbséget élveznek majd - közölte Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester vasárnap.
  • Debrecen polgármestere vasárnap elrendelte valamennyi, a város közigazgatási területén működő bölcsőde és óvoda bezárását hétfőtől - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel. Papp László (Fidesz-KDNP) az önkormányzati fenntartásúak mellett a korábbi intézkedését kiterjesztette valamennyi bölcsődei és óvodai ellátást végző intézményre, visszavonásig. Az indokolt esetben szükséges ügyeleti ellátás és az étkeztetés megszervezéséről a fenntartók saját hatáskörben kötelesek gondoskodni.
  • Dunaújváros polgármestere, Pintér Tamás (Jobbik) vasárnap úgy döntött, hogy a helyi bölcsődék és óvodák hétfőn a szokott módon üzemelnek, keddtől azonban zárva tartanak - közölte a megyei jogú város a honlapján. A tájékoztatás szerint az ügyeletes intézmények csak azokat a gyermekeket fogadják, akiknek szülei büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak arról, hogy a gyermek nem járt külföldön és nem beteg. A városvezető döntése értelmében a városi játszótereket zárva tartják, a vendéglátóipari és turisztikai egységektől pedig azt kérték, hogy lehetőleg ne nyissanak ki.
  • Hétfőtől Győrben is bezárnak a bölcsőkék és az óvodák, az idősotthonokban pedig a látogatási tilalom mellett vasárnaptól kijárási tilalmat vezetnek be - tudatta a megyeszékhely polgármestere az MTI-vel. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) közleménye szerint az önkormányzati, egyházi és alapítványi fenntartású intézményekben kizárólag gyermekfelügyeletet biztosítanak azoknak, akik semmilyen formában nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét. A győri idősotthonokban szüneteltetik az idősklubok működését is.
  • Kecskeméten a helyi operatív törzs szombaton úgy döntött, a hétfői tapasztalatok függvényében szerdától a bölcsődék és óvodák ügyeleti rendben működnek. A szülőket arra kérik, csak akkor vigyék be gyermekeiket az intézményekbe, ha semmilyen módon nem tudják megoldani az otthoni felügyeletüket, ha a gyermekek egészségesek és a családból senki nem járt külföldön az elmúlt két hétben.
  • Miskolcon az önkormányzati fenntartású óvodákban és bölcsődékben hétfőtől rendkívüli szünetet rendeltek el - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. A tájékoztatás szerint ez a döntés legalább két hétig érvényben marad.
  • Szegeden vasárnap Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester bejelentette, hogy az óvodák és a bölcsődék fokozatosan bezárnak, beleértve az egyetemi, egyházi, magán- és alapítványi fenntartású intézményeket is. Szerdától ezeknek csak a fele nyit ki, március 23-tól pedig az igényeknek megfelelően, a kijelölt intézményekben biztosítják a gyermekfelügyeletet. A polgármester újságíróknak elmondta azt is, hogy az Anna fürdőben kizárólag a társadalombiztosítás által finanszírozott gyógyászati ellátás vehető igénybe. A szociális alapú gyermekélelmezést - a tankerülettel egyeztetve - biztosítja az önkormányzat, és a szülői igényeknek megfelelően megszervezik a közétkeztetést.        
  • Makón hétfőtől rendeltek el rendkívüli szünetet az önkormányzati bölcsődékben és óvodákban - ezt követőn gyermekfelügyeletet biztosítanak -, bezárt a Hagymatikum gyógyfürdő és korlátozták a városi piac működését - egyszerre 500-nál többen nem tartózkodhatnak a piac területén, és húsárut nem szabad árusítani.
  • Csongrádon szerdától zárnak be a bölcsődék és az óvodák, néhány kijelölt intézményben biztosítják a kiscsoportos felügyeletet.
  • Salgótarjánban hétfőtől zárva lesznek az az önkormányzat fenntartásában lévő óvodák és bölcsődék - közölte Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület - DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester az önkormányzat honlapján.
  • Szekszárdon is bezárnak hétfőtől az óvodák, bölcsődék - közölte az önkormányzat vasárnap az MTI-vel. Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármester arra kérte a szülőket, biztosítsák a gyermekek felügyeletét, de indokolt esetben valamennyi intézmény kiscsoportos elhelyezést biztosít. Az iskolai étkeztetés az önkormányzat feladata, a diákok egyelőre ételhordókban vihetik el az ebédet, később egyedileg csomagolt egytálételeket készítenek számukra.
  • Szombathely összes önkormányzati kézben lévő óvodájában és bölcsődéjében ügyeleti rendben fogadják hétfőn a gyerekeket - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. Az intézményekben felmérik, hány gyerek fogja ügyeleti ellátás keretében igénybe venni a napközbeni ellátást. A közlemény szerint azok a bölcsődei és óvodai alkalmazottak, akiknek a munkavégzése a rendkívüli szünet alatt nem szükséges, fizetett távollétre jogosultak.
  • Korábban a megyei jogú városok közül Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém és Zalaegerszeg önkormányzata tudatta, hogy bezárják a bölcsődéket, óvodákat.

Forrás: MTI 
Kép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó cikkeink:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

A szem a testünk második legbonyolultabb szerve, ennél már csak az agyunk bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki. Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogunk döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtunk egyik legértékesebb részünkről.
A szerkesztő ajánlja