SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 éves kislány vesztette el a karját egy orosz támadásban

Németh Noémi [cikkei] - 2022-03-18
"Remélem, csak baleset volt, és nem akartak bántani" - mondta a kislány.
9 éves kislány vesztette el a karját egy orosz támadásban

A 9 éves Sasha és családja autóval menekült Kijev külvárosából a belváros felé, amikor tüzet nyitott rájuk egy orosz csapat - írja a Mirror.

A családfő a helyszínen életét vesztette, a többiek pedig - a sebesült kislánnyal együtt - egy közeli pincébe menekültek. Sasha megsérült karja két napig nem kapott kezelést - végül egy önkéntes csapat segítségével sikerült kórházba jutnia. Ekkor már sajnos nem tudták megmenteni az orvosok a karját, ezért amputálniuk kellett.

"Nem tudom, miért lőttek ránk az oroszok. Remélem, csak baleset volt és nem akartak minket bántani" - mondta Sasha, aki a lövöldözés közben azt hitte, meg fognak halni.

Egy nővér azt is elárulta: a kislány csak egy dolgot kért a műtét után, egy rózsaszín, virágokkal borított műkart.


A gyerekek reakciója lenne a természetes

Nehéz szavakat találni a kislány ártatlan, gyermeki gondolatai hallatán - aki egy brutális támadás és hatalmas trauma után is bízik abban, hogy csak véletlen baleset történt.

"A háború mibenlétét, okát vagy célját a világra rácsodálkozó gyermek nem érti, nem tudja felfogni. Persze elmondhatnánk neki, hogy ő is szokott verekedni, lökdösődni, ő is tud irigy lenni a másikra, neki is megfordult már a fejében, hogy el lehetne venni valamit a másiktól, ami megtetszik neki, főleg akkor, ha nem ismerős az a másik. Magyarázhatnánk erről az oldalról, persze, de ne tegyük.

Az a tekintet, ami egy kisgyerek arcán megjelenik, amikor először hall a háborúról – az az elvárható hozzáállás a felnőttektől is. Ő, a gyerek reagál helyesen, ha nem érti. Azért nem érti - mert nincs értelme.

Nincs létjogosultsága.

Ha szeretnénk egy olyan generációt felnevelni, aki a konfliktusait kommunikálással, tárgyalásokkal, vagy ha úgy tetszik diplomáciai eszközökkel szeretné megoldani, akkor nyugodtan jelezzük vissza, hogy az értetlensége teljesen jogos. Ne racionalizáljuk a háborút, ne legyen magától értetődő, hogy „ilyesmi előfordul”. Arra kell megtanítanunk őket, hogy ilyesmi soha ne forduljon elő" - írtuk egy korábbi cikkünkben, melyben azzal foglalkoztunk, hogyan beszéljünk a gyerekekkel a háborúról.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja