SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alsós tanítókat oszthatnak be felsőben is bármilyen tantárgy oktatására

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-01-15
Az alsós tanítókat nyolcadik osztályig beoszthatják egy januártól hatályos kormányrendelet szerint, továbbá óvónőként már középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni.
Alsós tanítókat oszthatnak be felsőben is bármilyen tantárgy oktatására

A PDSZ ügyvivője szerint a döntés oka a peadgógushiány 

Az általános iskolákban dolgozó alsós tanítókat már egészen 8. osztályig beoszthatják tanári feladatokra a státusztörvény januártól hatályos végrehajtási rendelete szerint - erről a Népszava írt. 

A lap megkereste a Belügyminisztériumot, ahonnan azt a választ kapták, hogy a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és a 6. évfolyamokon, az új szabályozás pedig csak kibővítette ezt. A lap úgy folytatja, hogy valóban szerepelt benne az, hogy az 5. és 6. évfolyamon is taníthatnak, azonban az is benne volt, hogy egy adott tantárgyat csak "a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító taníthat. Ez azonban az új szabályozásban már nem szerepel. 

Az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez szükséges végzettségi követelmények is változtak. Ennek értelmében a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni, azaz már diploma nélkül is. 

A Népszava érdeklődött az üggyel kapcsolatban a KIM-nél, a tárca azonban nem válaszolt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szóvivője elmondta, hogy a változtatás az iskolákban azt jelenti, hogy az alsós tanítókat gyakorlatilag bármilyen tantárgy oktatására beoszthatják felső tagozatban is. Nagy Erzsébet hangsúlyozta, hogy a tanítóképzés nem készíti fel a tanítókat a felső tagozatos korosztály oktatására. Szerinte a döntés oka a pedagógushiány. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja