SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

32. Városligeti Gyermeknap - Színes programokkal, egészségügyi szűrővizsgálatokkal, internet sátorral, sok ajándékkal várták a gyerekeket az ország legnagyobb gyermeknapi rendezvényén

Családinet [cikkei] - 2024-05-28
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) 2024. május 25-én és 26-án szervezte meg a Városligeti Gyermeknapot. Az idei rendezvény középpontjában az egészség, a sport, a kultúra, az internetbiztonság és a nemzetek bemutatása állt. A Szolgálat és támogatói gondoskodtak róla, hogy minden korosztály megtalálja a neki való szórakozást. A programok két színpadon, több mint 40 helyszínen zajlottak, és ahogy mindig, most is ingyenesek voltak. Ezt, és a szép időt sokan kihasználták: négyszázezren látogattak ki a kétnapos gyerekünnepre.
32. Városligeti Gyermeknap - Színes programokkal, egészségügyi szűrővizsgálatokkal, internet sátorral, sok ajándékkal várták a gyerekeket az ország legnagyobb gyermeknapi rendezvényén

Koncertek, sport

A Gyermekmentő Nagyszínpadára népszerű művészeket, együtteseket és egyéb formációkat hívtunk meg. A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Operettszínház közös zenés-színművész osztálya Disney- és más ismert mesék dalaival szórakoztatta a közönséget. A szombati napot Solyom Berni koncertje zárta. A gyerekek nagy örömére vasárnap fellépett a Rutkai Bori Banda és a Masni és Pocó Mihályi Rékával nevű formáció, de fergeteges koncertet adott Paulina és Veres Mónika „Nika” is.

A Sportszigeten a Budapest Honvéd Sportegyesület kiválóságai mozgatták meg a gyerekeket. Volt lézerpisztolyozás, reflexfejlesztő játék, erőnléti kihívások, gyorsasági és fejlesztő játékok, ugróiskola. Ezenkívül a gyerekek több sportágat próbálhattak ki,  a kézilabdát, a kosárlabdát, a horgászatot és az asztaliteniszt. A legaktívabb gyerekek között állatkerti, cirkuszi, játszóházi belépőket sorsoltunk ki.

Fontos szűrővizsgálatok, egészségesebb gyerekek

Idén külön egészségügyi blokkal készültünk a Nagyréten: nem hiányozhatott a Városligetből a Gyermekmentő mobil fogorvosi rendelője, amelyet a szervezet főtámogatója, az OTP Bank vásárolt 1995-ben, fenntartásában pedig azóta is szerepet vállal. Az idei Gyermeknapon több mint 500 gyereket szűrtek végig önkéntes fogorvosaink: megállapították, hogy a résztvevők fele fogászati ellátásra szorul. A busz melletti dentálhigiéniai sátorban a helyes fog- és szájápolásról, illetve az egészséges táplálkozásról tanulhattak a gyerekek, miközben sok játékkal és ajándékkal motiváltuk őket.

Kitelepült az NGYSZ nőgyógyászati szűrőkamionja is, ahol az önkéntes nőgyógyászok szűréssel és tanácsadással várták az érdeklődőket: egy azonnali ellátást igénylő beteget kiszűrtek, akit kórházi kezelésre továbbirányítottak. A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) szűrőbuszában három súlyos szívbeteg kisgyereket találtak a szakemberek: őket beutalóval kórházba küldtek, így azonnal megkezdődhet a kezelésük. Sok lúdtalpas, magas vérnyomásos és gerincferdüléses gyereket is kiszűrtek a gyógytornászok. 

Az OTP Bank pénzügyi-edukációs állomásán a kalandvágyó családok játszva fejleszthették pénzügyi, gazdasági ismereteiket. Az OTP Focikupán a bank ajándékokat is adott a résztvevőknek: pólókat, labdákat, tornazsákot. Idén a gyerekek lehetőséget kaptak arra is, hogy szombaton az MLSZ telki edzőközpontjában játsszanak a Bozsik Kupán.

Biztonságosabb netezés, kalandozás VR-szemüvegben

A Biztonságos Internet Sátor most is az egyik legnépszerűbb helyszín volt. Az NGYSZ által működtetett Safer Internet Centeren kívül az alábbi cégek települtek ki: Magyar Telekom, NMHH, NAIH, NKI, FORTIX Consulting Kft., WITSEC Egyesület, MNB-Edulab, 3D Printer Service Europe, AR Books librARy, Mosolygyár Egyesület. Ők mind a biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes játékokkal, kvízzel, vetélkedőkkel, tanácsokkal és rengeteg ajándékkal várták a látogatókat. A főnyeremény egy 3D nyomtató volt.

Rekordszámú résztvevő az idei Nemzetek Utcáján

A Nemzetek Utcája és annak színpada a rendezvény egyik legizgalmasabb színtere volt. Idén 23, Budapesten akkreditált nagykövetség, kulturális intézet várta a különböző kultúrák, népszokások iránt érdeklődőket: Alfavit Alapítvány, Angola, Egyesült Arab Emirátusok, ELTE Konfuciusz Intézet, Európa Pont, Fülöp-szigetek, Georgia, India, Indonézia, Japán, Katar, Kína, Lettország, Libanon, Magyarországi Ibéro-Amerikai Közösség, Malajzia, Mexikó, Pakisztán, Peru, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Tunézia, Yunus Emre Török Kulturális Intézet. A színpadon a részt vevő nemzetek tánccsoportjai, együttesei, fellépői mutatták be színes műsorukat.

Nagy sikert aratott a Készenléti Rendőrség kutyás bemutatója és az új KRESZ-pályája. A Magyar Lovasterápia Szövetség lovasbemutatóval készült. Népszerű volt a HangolÓra programja, ahol több hangszert lehetett kipróbálni, a Reno X Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola érzékenyítő foglalkozásai, de sokan keresték, kedvelték a helikopter-szimulátort, a Teddy Maci Kórházat és az autószimulátort is. A gyerekek több helyszínen is alkothattak: dolgozhattak például bőrrel, festhettek gipszet, rajzolhattak, színezhettek. 

Rászoruló gyerekek ajándékai

A Gyermekmentő Szolgálat idén is külön meghívott 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi intézményekből, illetve a határon túlról. A vendégek szállás- és étkezési költségét a Szolgálat vállalta, illetve zsebpénzt is kaptak a gyerekek, valamint részt vehettek a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásán. 

Mindezek mellett az MBH Bank kezdeményezésében vasárnap 160 hátrányos helyzetű magyarországi és határon túli gyermek nézhette meg a HAB Hungarian Art & Business legújabb, „A bolygó meghódítása” című kiállítását, és vendégeskedhetett a hitelintézet jóvoltából a művészeti központban. Az MBH Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat már több mint 25 éve támogatja közösen a hátrányos helyzetű gyermekek tanulmányait az MBH-ösztöndíjprogramon keresztül. 

A Penny Market idén 1 millió forint értékű élelmiszeradománnyal járult hozzá a gyerekek öröméhez. 

„A PENNY-nél mindig is kulcsfontosságú szerepet játszott a társadalmi felelősségvállalás, az adományozás és a segítségnyújtás. Fontos számunkra, hogy kiálljunk az olyan ügyek mellett, melyekkel rászoruló családok, hátrányos helyzetű gyermekek, valamint helyi közösségek élethelyzetét segíthetjük. Büszkék vagyunk rá, hogy idén gyermeknap alkalmából lehetőségünk nyílt több mint 1000 gyermeknek élelmiszer csomagot biztosítani, ezzel is támogatva a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kezdeményezését” – mondta Kazatsay Eszter, a PENNY magyarországi kommunikációs vezetője.

Köszönjük a segítséget minden támogatónknak, hogy ebben a csodaszép környezetben tarthattuk meg a gyerekek ünnepét!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja