SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

2022-ben 11 településen tartottak fogászati szűrést a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes fogorvosai

Családinet [cikkei] - 2022-11-10
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szűrőbuszában idén 10 vidéki városban és a fővárosban, összesen 3300 gyereknek nézték át a fogait ingyenesen, az OTP Bank Fogászati Roadshow keretén belül. A fogorvosok az idei tapasztalatok alapján is a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák. Összefoglaló.
2022-ben 11 településen tartottak fogászati szűrést a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes fogorvosai

27 éve védi a gyermekek fogait az NGYSZ

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Gyermekmentőnek 1995-ben. A buszban önkéntes fogorvosaink ingyenes fogászati szűrést végeznek Magyarországon és határon túli területeken. Mindezt játékos formában, hogy a kicsik megtapasztalhassák, nem kell félniük a vizsgálattól. A gyerekek minden helyszínen nagy örömmel fogadják a guruló rendelőt, mindig nagy sikert arat, amikor begördül egy-egy intézmény udvarára. A vizsgálat után ajándékot is kapnak a résztvevők: fogkefe, fogkrém, szájvíz és fogmosó pohár került idén a csomagokba.

Lyukas fogak, fogkő, rossz táplálkozási szokások – íme, az idei tapasztalatok

2022-ben 11 állomása volt a roadshow-nak: Budapesten a Városligeti Gyereknap, továbbá Jászberény, Gyula, Balatonfenyves, Biharnagybajom, Bábolna, Telki, Hencida, Fót (Díjlovas és Lovasterápiás Versenyünk helyszíne), Szentpéterszeg és Makó.

Önkéntes fogorvosaink elmondása alapján lyukas tej- és maradó fogak, fogkövek és foghiányok nagy számban fordultak elő már az elsős korosztálytól kezdve nyolcadik osztályig. Teljesen ép fogazatot nagyon kevés gyereknél találtak. A mértéktelen cukor,- chips-, és szénsavas üdítőital fogyasztás nagyban hozzájárul a gyerekek rossz fogaihoz. Nem esznek elég gyümölcsöt, zöldséget, kevés vizet isznak, és sajnos a fogápolási szokásaik is helytelenek. Azt is sok helyen tapasztalták, hogy a gyermekek fogmosás helyett csak szájvizet használnak, ez azonban nem válthatja ki a mechanikai fogtisztítást – hangsúlyozzák a szakemberek.

A megelőzés kulcsfontosságú

Az országot járó önkéntes fogorvosoknak évek óta rossz tapasztalataik vannak a gyermekek fogainak állapotáról. Az idei szűréseken megjelent gyerekeknek több mint a felének volt szuvas foga.

A fogorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy ha már a tejfogak nagyon rosszak, akkor a maradandó fog is károsodhat. Azt tanácsolják, hogy a kötelező iskolafogászati szűrés után érdemes fogorvoshoz is elvinni a kicsiket.

Fogászati Roadshow

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában már 28. éve kiemelt hangsúlyt kap az NGYSZ egészségügyi tevékenységének támogatása, amelynek része a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés szűrő- és oktatóprogram. Emellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

Reméljük, jövőre ismét több helyszínre eljut szűrőbuszunk, és még több gyermek fogazatát tudjuk megvizsgálni!

Edukáció a szájhigiéniáról és az internetbiztonságról

A Fogászati Roadshow-val párhuzamosan elindult az NGYSZ szájhigiéniáról és biztonságos netezésről szóló oktatása, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságának támogatásával. Ennek keretében a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekek, fiatalok száj- és mentálhigiénés oktatást, illetve táplálkozási tanácsokat kapnak 45 percben. A dentálhigiénés szakember megmutatja, hogyan néz ki az alapos fogtisztítás, milyen technikával, hány percig tartson a művelet. Sok gyerek számára mindez újdonságként hat, mert eddig senki nem mutatta meg nekik a helyes módszert. Ezen kívül táplálkozási tanácsot is kapnak: megtanulják, mit érdemes enni a fogak védelme érdekében, és mi az az étel, amit feltétlenül kerülni kell.

A program másik eleme során oktatóink a mentális egészség megőrzése érdekében megtanítják a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak a digitális tér biztonságos használatát; felhívják a figyelmüket a helyes online magatartásra, valamint a világháló veszélyeire (adathalászat-adatbiztonság, digitális lábnyom, személyes adatok védelme, jelszavak fontossága és védelme, netikett és médiaműveltség, online bántalmazás.)

Szakembereink folyamatosan járják az országot. Az előadások ingyenesen megrendelhetők honlapunkon az alábbi linken:

https://www.gyermekmento.hu/Tartalmak/Felhivasok/Onkentesseg

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja