SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Súlyosan sérülnek a szakemberek és családtagjaik személyiségi jogai: a gyermekvédelmisek "kifogástalan életvitelét" fogják vizsgálni

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2024-07-05
Az Unicef kezdeményezésére 2015-ben létrejött Gyermekjogi Civil Koalíció aggodalmát fejezte ki a választás utáni napokban kiadott új gyermekvédelmi törvénymódosításokkal kapcsolatban. Az új szabályozás még nem is hatályos, de máris hozzáláttak a hatékony megvalósításához. Fél év alatt 15000 gyermekvédelmi szakellátásban dolgozót vetnek majd alá olyan magánéleti kérdéssor megválaszolásának, amely a munkaidőn túli minden tevékenységüket górcső alá veszi, még a hálószobájukba is bepillantást igyekszik nyerni.
Súlyosan sérülnek a szakemberek és családtagjaik személyiségi jogai: a gyermekvédelmisek "kifogástalan életvitelét" fogják vizsgálni

Ferencz Norbert, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja úgy nyilatkozott, hogy a szórakozási szokásokat, a szociális szakemberrel együtt élő partner kilétét firtató és vagyonosodási kérdésekről is tájékozódó nyolcrészes adatsor kitöltetése olyan intézkedés, melynek során a gyermekvédelmi szakdolgozók a saját megfigyelésükhöz járulnak hozzá.

A végrehajtó Nemzeti Védelmi Szolgálat az adatok igazságtartalmáról „nyíltan vagy a rendőri jelleget leplező intézkedéssel” meg is igyekszik majd győződni adott esetekben. Az adatsor egy részét a kifogástalan életét bemutató szakemberrel együtt élő családtagoknak is ki kell tölteniük, aki ezt nem teszi meg, az a családtagja karrierjét veszélyezteti.

Kevés olyan alacsony presztizzsel rendelkező hivatás létezik ma Magyarországon, ahol a munkáltató arról érdeklődhetne, hogy volt-e a munkavállaló valaha alkoholelvonó kúrán, drogozott-e valaha az életében és milyen szexuális irányultsággal rendelkezik.

A Gyermekjogi Civil Koalíció azt a tapasztalatot vonta le a törvényi szövegből, hogy a módosító kiegészítésekben inkább rendvédelmi és büntetésközpontú elvek érvényesülnek, és kevesebb szerep jut a megelőző szemléletnek, vagy a családtámogatásnak. A gyermekvédelmi reformot ők inkább a szakemberek anyagi és erkölcsi megbecsülésén keresztül látnák biztosítottnak, és a tárgyi feltételek megadásában remélnék a gyermekvédelem és a gyermekek jövőjét.

A pedofilok kiszűrésére alkalmatlan és jogsértő az átvilágítás - hívja fel a figyelmet a Szabad Európa. "A gyermekvédelemben dolgozó szakemberek „átvilágítása” a kormány által kezdeményezett módon indokolatlan, alkalmatlan, értelmezhetetlen, rendszeridegen, és súlyosan sérti a szakemberek és velük élő hozzátartozóik jogait a Gyermekjogi Civil Koalíció szerint. A szakszervezet jogi lépésekre is kész" - írják.

A gyermekvédelmi jelzőrendszer működése óriási jelentőségű a bántalmazott, veszélyeztetett gyermekek kiszűrésében, a jelzőrendszert azonban működtetni kell. Ehhez jól képzett, elkötelezett szakemberekre van szükség. Ha a kormány a jelzőrendszeri tagok fenyegetettségével reméli megoldani a rendszer hiányosságait, akkor a távozó szakemberek miatt a szektor egyre elhagyatottabbá válhat, vagyis a gyermekek esélyei csökkennek. A „kifogásolható életvitel” elve annyira elmosódó körvonalakkal vázolja a dolgozók személyiségében rejtőző veszélyforrást, hogy némelyek szemében inkább „jó indoknak” tűnhet arra, hogy a szervezet a nem kívánt dolgozóitól megszabaduljon.

Magyarországon egy hatékony jogszabály értelmében 2014 óta az állami gondoskodásban élő gyermekek számára a gyámhatóság egy független, hivatásos gyámot fejez ki, aki a szülői felügyeleti jogot, képviseletet gyakorolja. Ő az, akihez a családból kiemelt gyermekek a gondozási helyükön megélt problémával (bántalmazás, zaklatás) fordulhatnak, tehát a gyám kulcsfigurája az állami gondodkodásban élő gyermekek biztonságának.

A bicskei eset kapcsán épp azért valósulhatott meg a felelősségre vonás, mert a gyám nem az otthon munkavállalója volt, kívül helyezkedett el az otthon világán és érdekkörén. A gyermekvédelmi szakemberek száma azonban az utóbbi időben annyira megfogyatkozott, hogy a 2024-es módosító csomag lehetővé teszi majd, hogy az intézményi dolgozók újra a gyermekek gyámjaiként szerepeljenek.

Ami a gyermekek biztonságát és védelmét sérti, az valóban kifogásolható. De fontos, hogy a kifogásoló milyen elvek alapján és milyen szinteken használja a szűrőt.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja