SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Játszótéri kórkép

Családinet [cikkei] - 2007-05-07
A magyarországi játszóterek állapota elszomorító – olvasható ki a Hoffmann Research International most elkészült felméréséből, amelyben a megkérdezettek nagy része elavultnak, balesetveszélyesnek ítélte a játékeszközöket. A szakembereknek kevesebb, mint 2 évük van a korszerűsítésre.
Játszótéri kórkép
 Jól mutatja a probléma jelentőségét és aktualitását a Hoffmann Research International felmérésének eredménye, amely szerint a 14 éven aluli gyermeket nevelő felnőttek 98%-a kiemelkedően fontosnak vagy fontosnak tartja a játszótér-kérdést. A korszerűsítés azért is egyre időszerűbb, mert 2008. december 31-ig az összes magyarországi játszóteret EU-kompatibilissé kell tenni. Az erről szóló rendelkezés a játszótéri eszközök gyártásától, importjától és elhelyezésétől kezdve a rongálásra és ellenőrzésre is kiterjed. A jogszabály célja "a játszószerek biztonságtechnikai követelményeinek szabályozása annak érdekében, hogy a gyerekek egészséghez, balesetmentes játékhoz, biztonsághoz és fogyasztói érdekvédelemhez való emberi jogai biztosíthatók legyenek".

 

Nem túl rózsás a helyzet

A közvélemény-kutatásban a megkérdezetteknek 1-től 7-ig tartó skálán (1 = nagyon rossz; 7 = kiváló), általánosságban kellett értékelniük a magyarországi játszóterek állapotát. A 3,4 pontos átlag sajnos az elfogadható kategóriát sem éri el.

A 14 év alatti gyermeket nevelők mindössze 2%-a vélte úgy, hogy a játszóterek kiváló állapotban vannak, ehhez képest 38% szerint rossz vagy nagyon rossz a játszótéri helyzet. Azok szerint, akik rossznak vagy nagyon rossznak minősítették a játszóterek állapotát, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a játékok elavultak, sok megrongálódott állapotban van. 25%-uk szerint a játékok egyáltalán nem biztonságosak, és közel ugyanennyien gondolják úgy, hogy kevés és rossz minőségű eszköz áll a gyermekek rendelkezésére. Elavult, balesetveszélyes játszótérre pedig érthető módón senki nem viszi szívesen csemetéjét, a probléma tehát megoldásért kiált.

 

Az ideális játszótér

Mindenkinek beindult a fantáziája arra a kérdésre, hogy hogyan nézne ki az ideális játszótér. A csúszdát, homokozót, mászókát, padokat és szemeteskukákat a válaszadók több mint 80%-a említette az alapvető felszerelések között. A megkérdezettek háromnegyede az ivókutat is fontosnak tartaná, sőt több mint 50%-ukban a WC igénye is felmerült. Többen látnának szívesen kosárlabda-pályát, ping-pong asztalt is, sőt a manapság nagyon divatos gördeszkapálya is felkerült a listára.

Az nem kérdés tehát, hogy szükség van új, jól felszerelt játszóterekre, a megkérdezettek fele szerint erre megoldást jelenthet a régiek korszerűsítése is. Sok válaszadó számára a probléma azonban ott kezdődik, hogy nincs is játszótér a közelben, nem kétséges tehát, hogy újak építésére is szükség van. A válaszadók közel 90%-a szerint mindenképpen közterületen lenne érdemes új játszótereket létesíteni, nem pedig az iskolák illetve óvodák területén, hiszen így bárki hozzájuk férhet, és a gyermekek szünidőben is tudják használni őket.

 

Bővebb felvilágosítás:

Szilasi Éva / Kárpáti Éva

Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants

T: +36 1 266 7833

E-mail: eva.szilasi@mmdcee.com; eva.karpati.gray@mmdcee.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja