SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyes játszóterek nyáron: pillanatok alatt megsült egy tojás egy budapesti csúszdán (videó)

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-09
Forró játékok és unatkozó gyerekek kontra full extrás parkok: tippek, hogy mindenkinek élmény legyen a játszóterezés.
Veszélyes játszóterek nyáron: pillanatok alatt megsült egy tojás egy budapesti csúszdán (videó)

Játszótérre járni öröm is lehet szülőnek és gyereknek egyaránt. Ehhez azonban érdemes olyan helyet választanunk, ahol minden érintett jól érezheti magát. Az alábbi szempontok jó támpontot adhatnak arra vonatkozóan, hova járjatok játszótérre, és milyen helyeket kerüljetek el messziről.

 

Van-e árnyék?


Ősztől kora tavaszig kellemes lehet egy olyan játszótér, ami egész nap fényárban úszik, nyáron azonban már a délelőtti órákban is elviselhetetlen a hőség az olyan helyeken, ahol nincs elég árnyék. A kicsik is rosszul lesznek, nyűgösködnek, ha a tűző napon kell játszaniuk. Meleg napokon olyan játszóteret válasszunk, ahol sok a hűs árnyékot adó fa!
Főleg a fémből készült játékokkal kell nagy melegben vigyáznunk. Nemrég a Magyar Kétfarkú Kutya Párt rántottát sütött egy olyan ferencvárosi játszótér fémből készült csúszdáján, amelyet egész nap nem ér árnyék.

A helyi szülők elmondása alapján, ha nagy ritkán használni akarják a gyerekek a csúszdát, előtte jó negyed órát szokták locsolni, hogy egy kicsit lehűljön. Helyismeret nélkül komoly baleset is lehet az ilyen félresikerült játékokból, ezért nyáron mindig ellenőrizzük le a játékok hőmérsékletét, mielőtt ráengedjük a gyerekeket!


Korosztály


Hogy milyen életkorúaknak szóló játszótérre menjünk, attól függ, egy gyereket vagy testvéreket viszünk-e magunkkal. Egy gyerekkel kényelmesebb olyan helyet választani, ahol nagyjából egyféle korosztálynak szóló játékok vannak. Ilyenkor sem attól nem kell félnünk, hogy a 2 évesünk folyamatosan a nem neki való játékszerekre mászik fel, vagy hogy eltalálja egy kósza focilabda, sem a nagyobb gyereket nem kell fegyelmeznünk, hogy szálljon le a babajátékokról, amelyeket úgysem tud már rendeltetésszerűen használni.

Testvérekkel azonban jobb, ha találunk olyan helyet, ahol több korosztály is jól érezheti magát. Vannak ma már olyan játszóterek, amelyeken ügyesen fel van osztva a terület a kisebb és a nagyobb gyerekek számára készült játékok között. Nagy óvodás kortól egyébként sem kell már folyton a gyerek sarkában lenni, így az anya nyugodtan tud foglalkozni a kicsivel, de a nagyoknál is egy pillanat alatt ott teremhet, ha szükség van rá.

Bár a nagyobb városokban már egyre többen gondolnak a játszóterek kialakításakor a 6-10 éves korosztályra is, sajnos elvétve található olyan hely – gördeszka- vagy biciklispálya, komolyabb kalandpark -, ami a tizenéveseket célozná meg. Pedig igény biztos, hogy lenne rá: talán a kamaszok is több időt töltenének a szabadban, és kevesebbet a kütyüik társaságában, ha léteznének olyan helyek, ahol tartalmasan foglalhatják el magukat.


Felszereltség


Bár az átlag lakótelepi játszótéren még mindig a csap a legnagyobb luxus (és egyben a legfőbb konfliktusforrás), ma már egyre több helyen akad (fizetős) mosdó, ping-pong- és focilabda-kölcsönzés vagy éppen közös használatú műanyag motorok. Van, ahol nem csak focipálya található, hanem még az is be van osztva, hogy melyik korosztály mikor használhatja, ha pedig hirtelen ered el az eső, be lehet menni a téren található központi épületbe, ahol társasjátékokkal üthető el az idő.


Társaság


Nem, itt elsősorban nem arról van szó, hogy mennyire jössz ki a törzsgárdát alkotó anyukákkal – bár az is szempont lehet -, hanem hogy a gyerek mennyire talál magának játszótársakat. Ovis korig nagyjából mindegy, utána jön egy-két év, amikor a többség akárkivel jól érzi magát, nagycsoportos-elsős kortól azonban az a legfontosabb számukra, hogy a megszokott barátaik legyenek velük. Nincs az a szegényes játszótér, amit ne tudna élettel megtölteni egy csapat kisiskolás.

Ismersz jó játszóteret? Merre található? Milyen korú gyerekkel jársz oda, és miért szereted?

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Anthony / pexels

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja