SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan készíts tökéletes fényképet gyermekedről?

Családinet [cikkei] - 2010-06-28
Gyermeked születése után minden pillanat roppant értékes és múlandó. Mindenki szeretné kisgyerekének minden egyes évét és fejlődésének fontosabb mérföldköveit megörökíteni attól a perctől kezdve, hogy először meglátta. De gyakran nehézségekbe ütközik egy ilyen gyönyörű fotóalbum összeállítása.
Hogyan készíts tökéletes fényképet gyermekedről?

Legtöbbünk számára szülővé válni sokkal egyszerűbb, mint jó fotóssá. Amellett nem marad túl sok  idő  áttanulmányozni egy digitális kamera használati útmutatóját. Ezért kértük hivatásos fotósok tanácsát, hogyan készítsük el egyszerűen a legszebb gyermekfotókat. 

A megfelelő képbeállítás

Csípd el a személyiségét! A gyermekedről készülő legjobb képek azt mutatják meg, ki is ő valójában, nem csak azt, hogy néz ki. Éppen ezért vedd elő kedvenc játékait és csendben örökítsd meg ahogy játszik, olvas, vagy a kutyát dédelgeti.

Szélesítsd a látótered!

Ezentúl szokj hozzá ahhoz, hogy az egész képet egyben végignézed, mielőtt kattintasz, így elkerülheted, hogy a gyerek „fejéből kiálló” villanypózna és hasonló romboló jelenségek tönkretegyék a fotót.

Fékezd meg őket!

Ültesd bele izgő-mozgó gyerkőcödet egy fonott kosárba, hogy ne kószáljon fel-alá. Ha több apróságod van, gyűjtsd össze őket egy kiskocsin vagy játékszobában. Így nem csak egy helyen lesznek mindannyian, hanem bizonyára szórakoztatónak fogják találni a helyzetet, legalábbis egy pár perc erejéig.

Vessz el a részletekben

Légy aprólékos! A babák egészében véve bájosak, de ne feledkezz meg az imádnivaló kis testrészeikről sem. Ha kamerádnak van makró beállítása (keresd a virág ikont) akkor használd, és fókuszálj a kezére, lábára, fülére vagy a könyökére. Ezzel megelőzheted, hogy a kép elmosódott legyen. De ehhez a kicsinek mozdulatlannak kell lennie, tehát a legjobb, ha alvó csecsemőről vagy éppen elmélyülten koncentráló kisgyermekről készíted a képet.

Kapd le mozgás közben

Örökíts meg mozdulatokat. Meglepően jó, és éles képeket készíthetsz gyermekedről mozgás közben, ha kameráddal követed mozzanatait és csak a fényképkészítés pillanatában állsz meg. Vagy előzd meg egy pár másodperccel. Például ha gyerkőcöd  trambulinon ugrál, fókuszálj a levegőre az asztal felett mielőtt odaér, majd kezdj gyorsan kattogtatni, hogy elcsípd a levegőben.

Figyelj a fényviszonyokra!

Válaszd ki a megfelelő napszakot. Fényképezz korán reggel, vagy késő délután (reggel 10 óra előtt és délután 16 óra után), amikor a nap alacsonyan van. Ha máskor vagy a szabadban, használj vakut (állítsd be kamerádon a „fill” vagy „force flash” módot), így mérsékelheted az erős kontúrokat és kiküszöbölheted a kellemetlen árnyékokat.

Csökkentsd a kontrasztot!

Éjjel győződj meg róla, hogy be van kapcsolva a piros-szem effektus. Ha nincs, találd fel magad és ragassz egy zsebkendő darabot a vaku elé, ami eloszlatja a fényt.

Töltsd meg a képet szeretettel

Csinálj képet minden lehetséges szögből. Guggolj le csemetédhez, vagy akár alulról is fotózhatod. Ha felülről fényképezel a kép torzulni fog: a gyermek úgy fog kinézni mintha nagy feje és kis lába lenne.

Lépj közelebb

A legtöbb ember túl távol helyezkedik el a lefényképezendő tárgytól. Miután mindent beállítottál a fényképezőgépen, lépj előre két nagy lépést mielőtt exponálsz.

Indexkép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja