SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Diafilm pedagógusoknak

Családinet [cikkei] - 2004-05-27
A diafilm irodalmi élmény, mellyel eleinte hallás útján (auditív módon ) találkozik a gyermek és mely az értelmi-, érzelmi-nevelés eszköze. Ugyanakkor egyszerre vizuális élmény, mellyel a csodálatos, művészi értékkel bíró képek nyomán szembesül a gyermek - tehát egyidejűleg az esztétikai nevelés eszköze is. A két hatás felerősíti egymást - maradandóbb élményt nyújtva, mint önmagában csak egyik vagy másik forma.
Diafilm pedagógusoknak

A képek alatt megjelenő rövidke szöveget már az olvasni éppen csak tanuló kisgyermek is szívesen betűzgeti - olvasni már tudók pedig büszkén vállalják maguk a felolvasást - így gyakorolják és megszeretik az olvasást. Ma ez sem elhanyagolható szempont!!

Az irodalmi témájú diafeldolgozások pedig ráirányíthatják gyermekeink figyelmét a KÖNYVRE.

 

A diafilmek tanórákon történő hasznosításának számos módja létezik , minden a pedagógus találékonyságán múlik. Jó példa erre egy magyar-történelem szakos tanárnő pályázati munkája, mely www.diafilm.hu/palyazat.html című weboldalon olvasható.

 

A keretezett oktató diafilmek igen kedveltek a pedagógusok körében, hiszen a képi szemléltetésnek igen nagy szerepe van az oktatásban. Bizonyos tantárgyak esetében (pl rajz és vizuális kultúra) a képek a tantárgy alapját képezik, más esetben (pl földrajz, irodalom, biológia) kiegészítik az elhangzó ismeretanyagot, színesítik a tanórát - segítve ezáltal a diákok érdeklődésének fenntartását. A “Magyarország történelme az őstörténettől napjainkig" című történelmi sorozat gondosan összeválogatott, gazdag képanyaga segítségével valóságosabbá, kézzel foghatóbbá, életszerűbbé válhat a diákok számára e tantárgy, így jobban megérthetik és megszeretik hazánk történelmét.

 

A diavetítő könnyen kezelhető, szinte minden iskolában fellelhető, a diaképeket a tanár saját elképzelése, óraterve alapján válogathatja és saját ütemben vetítheti, közben magyarázhat, kérdezhet. A nagyra kivetített képet az egész osztály egyszerre láthatja.

 

És még valami:

 

A képek segítségével a diákok érdeklődése felkeltődik a látottak iránt (legyen az történelmi tárgy, festmény, lelet, fénykép stb.), melyekkel  azután eredetiben múzeumok, képtárak gyűjteményeiben "élőben" is találkozhatnak - így idővel maguk is múzeumlátogató közönséggé válhatnak.

 

Mindenkit felhívok tehát - gyermekeink érdekében - vetítsenek minél többet!

 

Online katalógus az összes megjelent diafilmről: www.diafilm.hu

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja