SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szép hazai tájak- Csesznek

Kókai Kata [cikkei] - 2006-06-01
Sokan a hatalmas, turistákkal zsúfolt országok tengerpartjait részesítik előnyben, amikor nyaralásuk helyszínét kiválasztják.
Szép hazai tájak- Csesznek

Pedig hazánk is számtalan gyönyörű helyet tartogat a nyaralni vágyók számára. Megszámlálhatatlan mennyiségű vár, arborétum, nemzeti park és tó várja a kikapcsolódni vágyókat. Cikksorozatunk célja, hogy bemutassuk a hazai tájak szépségét, ezek közül is elsőként Csesznek kevésbé ismert, festői szépségű várát.

Ha valaki babával indul útnak, semmiképpen ne felejtse otthon a mózeskosarat és a kengurut, mert a kirándulásokhoz egyetlen babakocsi sem alkalmas. A szálláshelyeken érdemes előre információt kérni a családbarát felszerelésekről (etetőszék, kiságy, stb.), s hiány esetén magunkkal vinni azt.

A vár

A Bakony szívében álló hosszú, keskeny gerincvonalon elhelyezkedő festői szépségű Cseszneki vár mintegy 700 éve Magyarország egyik büszkesége. Az egyik feljegyzés alapján egy legendával magyarázzák a vár eredetét. Az egyik Garay uraság kondájában élt egy Csesznek nevű sertés, melyet a barlangban élő hatalmas kígyó sok más állattal együtt elragadott. Az uraság kedvenc állata emlékére a barlangtól nem messze várat emelt, s róla nevezte el azt.

Az ezerötszázas években többször is ki volt téve a törökök fenyegetésének, majd 1594-ben a győri vár bukását követően harc nélkül került török kézre- a várat mindenki elhagyta. A Rákóczi-szabadságharc során kuruc kézre került, s számtalan sérülést szenvedett el, de később felújították. Végső pusztulását az 1800-as évek elejére tették, amikor egy földrengés végképp megrongálta az egyébként is elhanyagolt épületet. Az 1970-es években konzerválták a központi épülettömböt.

Kőmosó-szurdok


Csesznek nem csupán a várak kedvelőinek okozhat örömet, hiszen festői szépségű tájai mindenkit elkápráztatnak.

A Kőmosó-szurdok ideális kirándulóhely, a Bakony egyik legszebb sziklaképződménye. A víz által különleges formára alakított sziklák, s a számtalan csodálatos virág minden természetkedvelő szívét megdobogtatja.

Egykor ezen a vidéken szikrázó víz hömpölygött, mely a törökök fürdőjét is ellátta. A közelben fekszik a Kecske-barlang, mely elnevezése ellenére apró méretű.

Nyitvatartási idők:

A szurdok egész nap látogatható.
Vár: reggel 9-től nyitva áll, napnyugta előtt egy órával zárás.
Falumúzeum: 9-18 óráig tart nyitva.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja