SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megnyílt a Lepkekert - 21 trópusi lepkefaj több száz egyedében gyönyörködhet a nagyközönség

Családinet [cikkei] - 2017-06-02
Néhány napja ismét látogatható a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A szezonális látnivalónak számító bemutatóhelyen jelenleg 21 trópusi lepkefaj több száz egyedében gyönyörködhet a nagyközönség. A látogatók be is sétálhatnak a lepkék közé.
Megnyílt a Lepkekert - 21 trópusi lepkefaj több száz egyedében gyönyörködhet a nagyközönség

Ismét Lepkekerttel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert. A Pálmaház mögött található, 260 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében 21 trópusi lepkefaj háromszáznál is több színpompás egyedében gyönyörködhet a nagyközönség. Sőt, a lepkék száma az elkövetkező hetekben tovább fog gyarapodni. A bemutatott fajok közép- és dél-amerikai elterjedésűek, de a nyár folyamán lesznek majd délkelet-ázsiai lepkék is. A Lepkekert lakói közül az egyetlen faj, amely nem számít egzotikusnak, a Magyarországon is őshonos nappali pávaszem. Ennek a fajnak egyelőre csak a hernyói láthatóak (mentett hernyók), kikelés után azonban a nappali pávaszemek is a Lepkekert légterében fognak repdesni.

A Lepkekertet úgy alakították ki, hogy a közönség a lepkékkel egy térben sétálhasson. Természetesen a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve érvényesül, ennek betartását az oda beosztott önkéntesek felügyelik.

A Lepkekert egyik érdekes látnivalója a bábszekrény, amelyben a lepkebábok függenek. Ezekből folyamatosan kelnek ki az újabb és újabb kifejlett lepkék (imágók), amelyek a bábszekrényben bontják ki és szárítják meg a szárnyukat. Az Állatkert munkatársai rendszeresen kinyitják az üvegszekrény ajtaját, így a frissen kikelt lepkék kiröppenhetnek belőle, és csatlakozhatnak a Lepkekertben repülő, már korábban kikelt társaikhoz. A bábok mellett több faj hernyóját is bemutatják.

A lepkék táplálkozása gyökeresen eltér lárva állapotban (tehát hernyóként) és kifejlett állapotban (azaz imágóként). Amíg a hernyók levelekkel táplálkoznak, és az életfolyamatok energiaigénye mellett elsősorban a test felépítéséhez vesznek magukhoz táplálóanyagokat, addig a kifejlett lepkék főként nagy energiatartalmú virágporral és nektárral táplálkoznak, amelyből szervezetük képes a repülés energiaigényét is fedezni.

A kifejlett lepkék számára a Lepkekertben különféle tápnövényeket – például sétányrózsákat – helyeztek el, de speciális recept alapján kikevert mesterséges nektárt is kapnak, amelynek egyébként a jóféle magyar akácméz az egyik fontos összetevője. A gondozók emellett édes déligyümölcsöket, banánt, ananászt és narancsot is kínálnak a lepkéknek. A hernyóknak általában meghatározott növényfaj leveleit kell biztosítani. A nappali pávaszem hernyók például a csalánleveleket kedvelik, a bemutatott trópusi fajok hernyóit pedig főként a különféle golgotavirágok, illetve a komló leveleit fogyasztják szívesen.

A Lepkekert növényzete esztétikai szempontból is érdemes a nagyközönség figyelmére. A sétányrózsákat például nemcsak a lepkék kedvelik, színes virágai az emberi szem számára is kellemes látványt nyújtanak. A Lepkekertben ráadásul több orchidea, bromélia és szakállbromélia is pompázik.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2000 óta működik nagyobb szabású lepkebemutató. A Lepkekert helye és kialakítása az idők során többször is változott, jelenlegi formáját 2014-ben nyerte el.

Fotó: Garoch/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja