SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók az internetes vásárlásokról

Családinet [cikkei] - 2009-04-02
Az Internet elérhetőségének terjedésével egy olyan kereskedelmi ágazat teremtődött meg, amely kifejezetten a világháló segítségével kívánja kiszolgálni a fogyasztók igényeit.
Fontos tudnivalók az internetes vásárlásokról

A webáruházakban történő vásárlás azonban minden kényelme és újszerűsége mellett számos fogyasztói kockázatot rejt magában, amely kellő gondosság mellett jó eséllyel kizárható.

Éppen ezért a megbízhatóság lett az elsődleges szempont, hiszen nem biztos, hogy amit olcsóbb árfekvés mellett egy kevésbé megbízható üzletnél megrendelünk, az összességében nyereségként fog jelentkezni - lehet ugyanis, hogy az áru nagy sokára, vagy soha sem fog megérkezni, vagy nem az érkezik, amit rendeltünk.

Jó, ha tudjuk...

A fogyasztók biztonsága - és bizalma megteremtése - érdekében jogszabály írja elő, hogy melyek azok az adatok, amelyeket a weboldalon el kell helyezni. A legfontosabb kötelezően feltüntetendő információk a következők: a szolgáltató neve, lakcíme, székhelye, telephelye, elérhetőségei, különösen elektronikus levelezési címe.

A sorolt adatok biztosítják, hogy bármely probléma felmerülése esetén felvehessük a kapcsolatot az értékesítő féllel.

Egyértelműen jelzésre kell kerüljön továbbá, hogy a weboldalon kínált áruk ellenértéke magában foglalja-e a közterheket, valamint a rendelt termék vevőhöz való eljuttatásának költségét. Előfordulhat ugyanis, hogy a szállítási költséggel növelt összeg a kiemelten kedvező árú termék esetében is magasabb végösszeget eredményez, mint egy másik webáruházból történő vásárlás költségvonzata.

Az ellenérték fizetési módja tekintetében is lehetőség nyílik visszaélésekre abban az esetben, ha nem utánvéttel, vagy átutalással, hanem csupán bankkártyás fizetéssel teljesíthető az értékesítő felé a fogyasztó fizetési kötelezettsége. Megjegyzendő, hogy az elektronikus fizetéssel szembeni nagyfokú bizalmatlanságban változást a dombornyomású bankkártyák, az elektronikus aláírás és a biztonságos elektronikus tranzakciók terjedése hozhat.

Jó, ha tudjuk...

...hogy a weboldali tájékoztatásnak ki kell térnie arra is, hogy az internetes megrendelés és termékkiszállítás esetében a termék átvételétől számított 8 munkanapon belül a fogyasztót úgynevezett indokolás nélküli elállási jog illeti meg. Meghatározott esetek kivételével - amelyekről szintén információt kell adnia a webáruház üzemeltetőjének - tehát az elálláshoz nem szükséges, hogy a termék hibás, vagy bármely okból kifogásolható legyen.

Mindezen többletjogosultságtól függetlenül is - ha nem ismerjük az áruházat - először érdemesebb kisebb értékű árut rendelni, ezáltal tesztelni a szolgáltatás minőségét. Ebben az esetben is kerüljük el azokat a weboldalakat, amelyek a fentebb sorolt, különösen pedig az azonosító adataikat nem közlik maradéktalanul.



Jó, ha tudjuk...

Az olyan webhelyek esetében, amelyek egy emeltdíjas sms áráért szoftverek, vagy éppen mobiltelefonos alkalmazások letöltési lehetőségét kínálják, s nem találunk adatokat arról, hogy kinek is fizetünk az sms elküldésével, szintén óvatosnak kell lenni.

Ehhez hasonló mechanizmussal működik a modemes Internet-elérhetőséggel rendelkezőket veszélyeztető "modem hi-jacking" jelenség is, amelynek lényege abban áll, hogy egy időkorlátok nélküli, emelt díjas hívást indukál egy weboldalon lévő letöltési lehetőségre való lépés. Előfordulása az egyre inkább közkedvelt, többnyire hang- és képi anyagok letöltésének lehetőségét kínáló honlapokon gyakoribb. Egyes oldalak ugyanis arányosan olcsóbb áron előzetes betekintési lehetőséget biztosítanak a tartalmakba, amely funkció választását követően átirányítják a látogatót egy - általa meglátogatni nem szándékozott - oldalra, amelynek használati tarifái jellemzően jóval magasabbak az általa felkeresett oldalénál, és ily módon a választott szolgáltatás az egyszeri letöltés költségeinek többszörösébe kerülhet.

Jó, ha tudjuk...

Ki kell térnünk az online aukció - internetes börze keretében történő áruvásárlás - egyre terjedő jelenségére is, amely a már említetteknél is nagyobb veszélyeket rejt magában. A fogyasztó ugyanis általában nem tudja, hogy igényét kivel szemben tudja érvényesíteni, hiszen leggyakrabban csak nick-névvel jelentkeznek be az aukciókban részt venni szándékozók. Ezen túl is többnyire olyan termékek cserélnek gazdát, amelyek leginkább nem újak, és az újszerűségük, ezen túl pedig az eredetiségük is megkérdőjelezhető, így a vásárolni szándékozó nem lehet biztos abban, hogy a termékre vonatkozóan megadott adatok megfelelnek-e a valóságnak.

Összefoglalásképpen tehát azt tanácsoljuk, hogy a kiszemelt webáruházban csak akkor vásároljunk, ha a legfontosabb - fentiek szerinti - fogyasztói tájékoztatásokat maradéktalanul megtaláljuk, hiszen ekkor bízhatunk abban, hogy jogszerűen működő, a fogyasztói jogokat tiszteletben tartó kereskedelmi helyet sikerült találnunk.

Végezetül arra is felhívjuk a figyelmet, hogy saját védelmünk érdekében a megrendelés folyamatát, valamint az általános szerződési feltételeket nyomtatás vagy a weboldal mentése útján archiváljuk, amelynek segítségével a megrendelés konkrét adatait a későbbiekben is bizonyítani tudjuk.

forrás: nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja