SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi kedvezmény viharos válás után

Molnár Anita [cikkei] - 2016-08-15
A leggyakoribb válási szituáció, amikor a férj elköltözik, s az anya egyedül neveli tovább a gyerek(ek)et. A családi kedvezményt többnyire a férj szokta igénybe venni, ezt a külön költözés/válás esetén is rendezni kell. Mi van, ha a volt férj nem akar lemondani a családi kedvezményről?
Családi kedvezmény viharos válás után

A válásig eltelő idő az élet egyik legfájdalmasabb és legviharosabb  időszaka. Sokszor már az is eredmény, ha kiabálás nélkül sikerül beszélni a legégetőbb dolgokról. De mi a helyzet akkor, ha a válófélben lévők nem is beszélnek egymással?
 

Mi van, ha a volt férj nem akar lemondani a családi kedvezményről?

Ebben a helyzetben van Erika is, aki segítségért fordult hozzám:

„A férjemmel válófélben vagyunk. Ő elköltözött. Eddig ő igényelte a 3 gyermek után járó adókedvezményt. Én most még gyesen vagyok, de szeretnék visszamenni dolgozni és természetesen igényelni az adókedvezményt. Én természetesen megkértem, hogy ne igényelje, mert én szeretném, hiszen én nevelem a gyerekeket. De szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy megigényelte. Hol tudom ezt megkérdezni, ahol ki is adják az információt, hogy ő igényelte-e vagy sem? Tőle nem tudom, mert nem veszi fel a telefont sem. Sajnos ott áll bosszút rajtunk, ahol tud. ”

Nos, nézzük sorban a dolgokat.

Ha a gyerekeket egyedülállóként te neveled, akkor a családi kedvezményre csak te vagy jogosult (eltérő az a helyzet, amikor a felek felváltva gondozás mellett döntenek a váláskor, de nálatok erről egyelőre nincs szó).

Te veheted igénybe az adókedvezményt, mint egyedülálló anya.

Ha a férjed is igénybe vette (jogtalanul), a munkahelyén van erről információ, de nyilvánvalóan nem adhatják ki ezt neked. A családi kedvezményt neki kell lemondania, a törvény előírja, hogy a változást be kell jelenteni. Ha nem teszi, az az ő felelőssége, nem a tied. Neked nem kell ezzel foglalkoznod. 

Az adóbevalláskor egyébként majd ki fog bukni, vissza fogják vele fizettetni.

A legjobb az lenne, ha hivatalosan is történne valami lépés: pl. beadod a válópert, vagy legalább megváltozna a férjed lakcíme - legalább a tartózkodási helye. A férjed felé indokolhatod azzal, hogy az egyedülállók családi pótlékát akarod megigényelni.

Kitartást kívánok az előtted álló feladatokhoz!

Fotó: geralt/pixabay.com

Molnár Anita


Molnár Anita
Adótréner, családi adótanácsadó

Magánszemélyek, családok adóügyeire specializáltam magam. Lakáskiadás, szállásadás, családi kedvezmény, adóbevallás készítés miatt fordulnak leggyakrabban hozzám az ügyfeleim.

Elérhetőségeim:
E-mail: iroda@tudatosadozo.hu
Honlap: http://tudatosadozo.hu/
Blog: http://tudatosadozo.hu/blog/

Ezt is érdemes megnézned:
1. Lakáskiadás tréning: http://tudatosadozo.hu/hosszutavu-lakaskiadas-adozasa-trening

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja