SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elhunyt személy adóbevallásának beadása

Molnár Anita [cikkei] - 2016-08-19
A nyári vidám forgatagban kevéssé gondolunk erre. Szomorú téma, de kell ezzel is foglalkoznunk kicsit.
Elhunyt személy adóbevallásának beadása

A családokban szomorú tennivalók: ha elmegy egy szeretett családtag, rengeteg elintéznivaló marad az örökösökre. Temetés intézése, hagyatéki eljárás, földhivatal. Adóbevallás. Örök visszatérő kérdés a blogomban: az elhunyt adóbevallását hogyan kell elkészíteni?

Magyarországon önadózás rendszere van, mindenkinek saját magának kell intéznie a bevallását, más nem teheti meg helyettünk. Ez igaz az elhunytakra is. Az ő adóbevallásukat tehát nem állíthatják össze és nem írhatják alá az örökösök.

Adóbevallásnak viszont lennie kell, ezt hivatalból a NAV fogja összeállítani. Az özvegy vagy az örökös feladata, hogy a bevalláshoz szükséges alapinformációkat, adatokat az adóhatóság rendelkezésére bocsássa. Gyakorlatilag otthon mindent ki tudunk számolni, vagy adótanácsadó segítségét is kérhetjük ehhez.

Első lépésként írásban be kell jelenteni a halálesetet. Erre létezik egy formanyomtatvány a NAV oldalán, de kötetlen levélben is megírható. A lényeg, hogy szerepeljenek benne ezek az adatok:

  • az elhunyt neve, adóazonosítója, címe, elhalálozás napja
  • bejelentő neve, címe, telefonszáma, rokonsági fok
  • az elhalálozás évében (esetlegesen az előző évben) szerzett jövedelmek és adókedvezmények felsorolása

A levelet postán is beküldheted, de érdemes személyesen bevinni a területileg illetékes NAV-hoz. Mellékelni kell az igazolásokat, az adókártyát és az anyakönyvi kivonatot is fel kell mutatni. A bejelentés után elméletileg már nem érkezik több adóbevallási csomag.

Fotó: PublicDomainPictures/pixabay.com

Molnár Anita


Molnár Anita
Adótréner, családi adótanácsadó

Magánszemélyek, családok adóügyeire specializáltam magam. Lakáskiadás, szállásadás, családi kedvezmény, adóbevallás készítés miatt fordulnak leggyakrabban hozzám az ügyfeleim.

Elérhetőségeim:
E-mail: iroda@tudatosadozo.hu
Honlap: http://tudatosadozo.hu/
Blog: http://tudatosadozo.hu/blog/

Ezt is érdemes megnézned:
1. Lakáskiadás tréning: http://tudatosadozo.hu/hosszutavu-lakaskiadas-adozasa-trening

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja