SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Otthonfelújítási támogatás - Ezeket a számlákat fogadják el

Babus Edina [cikkei] - 2021-01-18
6 legfontosabb információ, amit a számlák benyújtásáról tudnod kell
Otthonfelújítási támogatás - Ezeket a számlákat fogadják el

Január 1-én elindult a hazai családok részére nyújtott, nagy lakásfelújítási program. Egyedülálló lehetőségben lesz része azoknak, akik otthonuk korszerűsítési munkáira utólag megigénylik ezt a támogatást. Természetes, hogy ilyenkor mindenkiben számos kérdés fogalmazódik meg. 
 
A jogszabálynak számos szigorú feltétele van a számlák benyújtásával kapcsolatban. Ezekkel nem árt pontosan tisztában lenned, hiszen, ha nem megfelelően töltik ki, vagy hibás adatokkal kerül benyújtásra, akkor a felújítási kedvezmény elutasításra kerülhet.
Ezért összegyűjtöttük számodra a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a számla kiállításával és beadásával kapcsolatban.
 

1. 2020-ban kiállított számlák elfogadhatók-e? 
 

Sajnos nem, mert a 2020-ban megvásárolt anyagokról kiállított számlákat nem fogadják el. A támogatási kérelem kizárólag 2021. január 1-től megkötött vállalkozási szerződésekre és számlákra vonatkozik. 
 

2. Elegendő-e csak anyagköltségről számlát kiállítani?
 

Nem elég csak az anyagköltségről szóló elszámolást benyújtani. A jogszabály szerint a teljes felújítási költség felét, maximum 3 millió forintot lehet igényelni. Ebből a vállalkozói díjnak és anyagköltségnek 50-50 %-ban kell megoszlania.

Fontos: Az anyag- és munkadíjról kiállított számlákat összesítve vizsgálják, vagyis a támogatás összegében kell a két költségtípusnak egyenlő arányban megjelennie. Ezt nem külön-külön számlánként nézik, hanem a teljes költségvetés támogatással érintett részére számolják el. 
 

3. Milyen számlát fogadnak el a munkadíjról?
 

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklete alapján, a munkát végző vállalkozó által kiállított számlát fogadnak el:

  • kivétel az 5%-os áfa tartalmú számla, ez nem elszámolható
  • 0%-os és 27%-os áfa tartalmú számla kerülhet benyújtásra
  • a vállalkozó által kiállított számlák csak abban az esetben felelnek meg az igénylési szabályoknak,  ha a szakember az igénylőknek nem közeli hozzátartozója; a munkát végző cégnek az igénylő nem tagja, alkalmazottja, vagy vezető tisztségviselője

Fontos: az igénylő a felújítási munkálatokat végző szervezetnek sem tagja, sem munkavállalója nem lehet, így nem is számlázhat saját magának.
 

4.    Milyen munkálatokra nem igényelhető a kedvezmény?
 

  • mozgatható, szabadon álló bútorok
  • mozgatható, szabadon álló háztartási gépek
  • beépített, nem konyhai háztartási gépek
  • lakásbővítés
  • udvar- és kertrendezés
  • tároló építése
  • mobilgarázs
  • raklap nem számolható el anyagköltségként
  • infraszauna
  • riasztó berendezés

5. Külföldön kiállított számla elfogadható?
 

Sem vállalkozói díjról, sem anyagköltségről külföldön kiállított számla nem fogadható el. Ez alól kivétel az a szakember vagy cég, aki rendelkezik hazai adószámmal, és a magyarországi jogszabályoknak megfelelően írja meg a számlákat.
 

6. Használatbavételi engedély kiadását megelőzően lehet-e már számlát gyűjteni?
 

A benyújtásra kerülő számlák kizárólag már felépült, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, használatbavételi engedéllyel rendelkező otthonokra állíthatók ki.

További hasznos információkért és személyre szabott ajánlatodért látogass el weboldalamra.

Illusztráció: Construction photo created by pvproductions - www.freepik.com

 

Olvasd el ezeket a cikkeket is! 

 

Babus Edina


Babus Edina
Független hitel és CSOK szakértő

Elérhetőségeim:
Email: edina@kaphatokhitelt.hu
Telefon: +36 30 6817381
Honlap: kaphatokhitelt.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja