SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Iskolakezdési támogatás 2023: 100 ezer forint a külföldi magyaroknak, jóval kevesebb (vagy semmi) az itthoniaknak

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-08-30
Az iskolakezdés jócskán megterheli a szülők pénztárcáját. Sokan 50-100 ezer forintos költségekkel néznek szembe szeptember elején, ami az átlag felett keresők számára is komoly kiadás. Jól jönne ilyenkor némi plusz pénz, vagy valamilyen tárgyi adomány, amellyel egyszerűbben lehetne belevágni az új tanévbe, azonban Magyarországon jelenleg nem jellemző a komolyabb összegű iskolakezdési támogatás.
Ezzel szemben a külhoni magyarok 100 ezer forintnyi támogatást kaphatnak a magyar államtól, ami kimagasló összeg az itthoni iskolakezdési támogatásokhoz képest.
Iskolakezdési támogatás 2023: 100 ezer forint a külföldi magyaroknak, jóval kevesebb (vagy semmi) az itthoniaknak

Iskolakezdési támogatások 2023-ban

100 ezer forintos támogatás a határon túlra

Tavaly is komoly összegeket fordított a kormány a Szülőföldön magyarul nevű programra, amelyet a külföldön magyar nyelvű oktatásban részesülő diákok igényelhetnek. Tavaly ez az alap 210 millió forint értékben támogatott külhoni oktatási szervezeteket, több mint 6 millió forintot szánt tankönyvtámogatásra, valamint majdnem 200 millió forintot utalt hallgatói támogatásra.

Összesen tehát körülbelül 416 millió forint ment el erre, átlagosan 29 ezer forint jutott a hallgatóknak. Nos, ezt idén a kormány jócskán megemelte, és a külföldön, magyar oktatásban részesülő magyar diákok 100 ezer forintot kaphatnak kézhez szeptember elején.

A támogatást azok az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki bölcsődések, óvodások, általános és középiskolás diákok, valamint főiskolai és egyetemi hallgatók kaphatják, akik szülőföldjükön magyar nyelvű oktatásban, illetve nevelésben vesznek részt.

Ez a magyar diákok számára is hatalmas segítség lenne, ám hazánkban a legtöbb helyen bizonyos feltételek mellett lehet csak iskolakezdési támogatást igényelni, és van, ahol egyáltalán nincs is rá lehetőség.


Iskolakezdéshez igazított családi pótlék, önkormányzati segítség

A Magyarországon tanuló diákok nem kapnak 100 forintos iskolakezdési támogatást. Itthon a szeptemberi családi pótlék augusztus végi kiutalásával próbál segíteni a kormány, ám a 12.200 forintos összeg nem sok mindenre elég - ráadásul a családok szeptemberi költségvetéséből hiányozni fog ez az összeg.

Lehetőségük van még a szülőknek érdeklődni a munkáltatónál egyszeri iskolakezdési támogatás igényléséről, valamint az egészségpénztári tagok is felhasználhatják néhány esetben az eddig felhalmozott összegeket. Érdemes érdeklődni az önkormányzatoknál is az esetleges juttatásokról, ám ezek nagyon eltérőek lehetnek, és néhol feltételekhez is kötöttek.


Igénybe vehető iskolakezdési támogatások városonként és kerületenként

Beiskolázási támogatás Budapesten

Szerencsére az önkormányzatok lehetőségeikhez mérten próbálnak azért könnyíteni a körzetükben lakó szülők terhein. Nézzük, milyen iskolakezdési támogatást lehet igényelni a fővárosban és néhány nagyobb, vidéki városban.

Óbuda: Ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 90 ezer forintot, egyedülálló szülő esetén a 100 ezer forintot, akkor lehet támogatást igényelni. Általános iskolás diákoknak 10 ezer forint, szakiskolás vagy középiskolás tanulóknak 15 ezer forint, egyetemistáknak vagy főiskolásoknak 17 ezer forint jár. Gyermekenként egy alkalommal lehet évente megpályázni augusztus 21. és november 30. között.

Kőbánya: Az általános iskolás és középiskolás gyerekek szülei jogosultak 8 ezer forintos vásárlási utalványra, ha 2023. augusztus 1. napján rendelkeztek kőbányai lakcímmel. Az utalványt a Polgármesteri Hivatal ügyfélközpontjában vehetik át a diákok lakcímkártya felmutatásával (kivéve a Szent László Gimnázium és a Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai).

Zugló: Az a diák vehet igénybe támogatást, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 110 ezer forintot, valamint a család egyik tagja sem rendelkezik vagyonnal, és legalább egyikük XIV. kerületi, bejelentett lakcímmel rendelkezik. Gyerekenként összesen 10 ezer forint igényelhető, amelyre augusztus 1-je és október 31-e között van lehetőség.

Kispest: Itt különleges a helyzet, ugyanis az önkormányzat 2017 óta 1-1 millió forinttal támogatja a kerületi iskolákat a Kispesti Iskola Támogatási alapból. Tehát az intézmények maguk döntik el, hogy mire használják fel a kapott összeget.

Csepel: Csepelen az általános iskolát, pontosabban az első osztályt kezdők kapnak támogatást, összesen 15 ezer forintot. Ezt az önkormányzat Családtámogatási osztályán lehet megigényelni.

Rákospalota: Ebben a városrészben kapják a legnagyobb összeget a diákok, összesen 25 ezer forintot, ha teljesítik a feltételeket. Az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a 250 ezer forintot, valamint az egyik szülőnek bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie a XV. kerületben. Nem minden diák kaphatja azonban meg a támogatást: csak az első, az ötödik, a kilencedik, vagy a középfokú tanulmányok utolsó évébe lépő tanulók igényelhetik június 15. és szeptember 30. között.

Újpest: Újpesten minden 6. életévét betöltött és a 23. életévévét még nem betöltött diák kaphat támogatást, aki nem rendelkezik önálló keresettel. Az igénylő családjában az egy főre eső jövedelem nem lehet magasabb 143.640 forintnál két fő esetén, 3 vagy több főnél azonban ez az összeg 119.700 forintra csökken. A 15 ezer forintos juttatás mellett az önkormányzat tanszercsomaggal készül az elsősöknek.

Budavár: A 18 életévét be nem töltött, alapfokú oktatásban részesülő diákok kaphatnak 15 ezer forintot. Egyedülálló szülők esetén az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 161.025 forintot, nem egyedülálló szülő esetén pedig a 142.500 forintot. A támogatást szeptember 30-ig lehet igényelni.

Hegyvidék: Általános és középiskolások, valamint a felsőoktatásban tanulók is igényelhetik, amennyiben nem töltötték be a 25. életévüket. Az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 86.200 forintot, fokozottan rászoruló gyermek esetén a 99.800 forintot. A támogatás után a Népjóléti irodában lehet érdeklődni, összege 16 ezer forint, és szeptember 30-ig lehet rá pályázni.

Józsefváros: Itt automatikusan jár minden első osztályos gyereknek a beiskoláztatási támogatás, amely egy 15 ezer forintos vásárlási utalvány. Ezt tanév végéig lehet beváltani a Józsefváros kártyát elfogadó helyeken. Emellett pedig tanszergyűjtést indítanak minden évben a rászoruló gyerekek számára.

Erzsébetváros: Az erzsébetvárosi lakosoknál is feltétel a jövedelemigazolás, amelynek 1 főre jutó összege nem haladhatja meg a 131 ezer forintot. Az első osztályosok 20, a 2-4 osztályosok 25, 5 osztály felett pedig egészen a 23. életévig 30 ezer forintot kaphatnak.

Pesterzsébet: Pesterzsébeten az 1 főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 128.250 forintot, 3 vagy több gyerek, vagy egyedülálló szülő esetén a 136.800 forintot. A gyerekek ebben az esetben 6 ezer forintos támogatást kapnak, amit szeptember 30-ig lehet igényelni. Emellett a kerület 1-4. osztályos tanulói tanszercsomagot kapnak.

Ferencváros: A gyermekét egyedül nevelő, a kettő-, vagy többgyermekes, illetve a tartósan beteg gyermeket nevelő szülő vagy törvényes képviselő jogosult iskolakezdési támogatásra: a polgármester évente egy alkalommal 15.000 Ft iskolakezdési támogatást állapít meg a tárgyév augusztus 1-jétől október 31-éig kérelmet benyújtó, nappali tagozatos közoktatásban tanuló gyermeket nevelő szülőnek. 


Beiskolázási támogatás vidéken

Szeged: Ha a család összjövedelme nem haladja meg a 390 ezer forintot, akkor 15 ezer forintnyi támogatást igényelhetnek a diákok.

Debrecen: A nappali tanulmányokat folytató diákok 9600 forintot kaphatnak, ha a családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 67.300 forintot, egyedülálló szülő esetén a 89.200 forintot.

Miskolc: 10 ezer, maximum 30 ezer forint támogatást kaphat az a család, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forintot, egyedülálló szülő esetén a 75 ezer forintot.

Dunaújváros: Ugyanazok a feltételek, mint Miskolc esetén, csak itt a támogatás összege 6 ezer forint.

Nyíregyháza: 2 ezer forint értékű tanszercsomagot kapnak a diákok az év elején.


Természetesen a lista nem teljes, mindenkit arra biztatunk, hogy érdeklődjön a lakhelye szerinti önkormányzatnál az igénybe vehető támogatásokról.
 

Látható, hogy hazánkban az állam és az önkormányzat által adott iskolakezdési juttatások messze elmaradnak a 100 ezer forinttól, sőt, még az 50 ezertől is. A Magyar Nemzeti Bank a Facebook oldalán ad tanácsokat az egyszerűbb iskolakezdéshez, ebben pedig szerepel a spórolás, az ingyenes tankönyvek, az említett családi pótlék, valamint a munkahelyi és egészségbiztosítási támogatások. Ennél azonban nagyobb segítség lenne, ha emelnének a családi pótlék összegén, esetleg adnának egyszeri, beiskolázási juttatást mindenkinek olyan összegben, ami a jelenlegi, még mindig magas infláció esetén is valódi segítség lehet a családok számára.
 


 

Indexkép: Tim Gouw képe az Unsplash.com oldalról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja