SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Változás a CSOK és Babaváró hitelek visszafizetésében - ki kaphat méltányosságot?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2024-06-13
Még alig lett vége a választásoknak, máris változás történt a CSOK és Babaváró hitelek méltányosságával kapcsolatban. A kormány egy rohamosan elfogadott salátatörvénybe rejtette el a változtatásokat, amelynek örülhetnek a pénzügyi segítséget felhasználó párok. Méltányossági eljárás ugyan eddig is létezett, ám most jóval több család úszhatja meg a büntetést.
Változás a CSOK és Babaváró hitelek visszafizetésében - ki kaphat méltányosságot?

CSOK és Babaváró hitelek – ha nem teljesülnek a feltételek, komoly büntetés jár

A CSOK és Babaváró hitelek kedvező feltételeket nyújtanak azoknak a családoknak, akik szeretnének házat építeni vagy venni. A Babaváró hitel teljesen szabad felhasználású, úgyhogy azt akár új autó vásárlására is felhasználhatja a család.

Amikor ezeket bevezették, még viszonylag kevés büntetőkamatot kellett visszafizetni azoknak, akik nem teljesítették a vállalt gyerekmennyiséget. Ez a százalék a jegybanki alapkamatnak köszönhetően folyamatosan változott, volt olyan, amikor 70 millió forintnyi összeget kellett volna visszafizetnie annak, aki vállalta a 3 gyermek megszületését. Azóta ismét konszolidálódott a helyzet, de még az így keletkező büntetés is nagy terhet róna a szülők pénztárcájára.

CSOK és Babaváró hitelek – méltányossági eljárás probléma esetén

A CSOK és Babaváró hitelek esetében eddig is létezett méltányossági eljárás. Vannak olyan élethelyzetek, például egészségügyi problémák vagy egyéb megoldhatatlan események, amik miatt a szülők nem tudják a vállalt gyerekmennyiséget teljesíteni.

Ilyen esetben nyújthatnak be méltányossági eljárást a bank és az állam felé, akik vagy elfogadják azt, vagy nem. Annyiban változott ez most meg, hogy a Semjén Zsolt által benyújtott rendelkezésben most már az államháztartási törvénybe is foglalják ezt. Ennek az eljárásnak a szabályait egy kormányrendeletben mutatják majd be, amit később terveznek kiadni. Mindenesetre ez jó hír azoknak, akik valami oknál fogva nem tudják a szerződés feltételeit teljesíteni.
 

20-30%-ban nem "szállítják" a gyerekeket a kedvezményezettek

A nemrég, a jegybank által kiadott Stabilitási jelentésből kiderült, hogy az esetek 20-30%-ban nem teljesítik a vállalt gyerekmennyiséget a CSOK és Babaváró hitelt felvett párok.

2024 második felében lejár az első Babaváró hitelek határideje is, ahol a legfrissebb adatok szerint 12 ezer szerződés esetén kell majd büntetőkamara számítani. Ez összesen 115 milliárd forintnyi visszafizetést eredményez majd.

Ráadásul a 2016-ban CSOK hitelt felvett és 3 gyermeket a szerződésbe rögzítő családok határideje is hamarosan lejár - itt szintén a pénzügyi segítséget igénylőknek csak a fele teljesítette részben vagy egészben a vállalt konstrukciót.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja