SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Még egyszer az adószámos magánszemélyről - változások január 1-től!

Himer Csilla [cikkei] - 2017-01-19
Egyszer már írtunk az adószamos magánszemélyről, amely "intézmény" egy érdekes átmenet a magánszemély és a vállalkozó között. Már akkor is igaz volt, hogy csak azért, mert még ekkor is magánszemélynek számít az adózó, még mindenképpen szüksége lesz egy könyvelőre. Ez január elsejétől fokozottan igaz, mert a szabályok bonyolódtak. Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollerének írása.
Még egyszer az adószámos magánszemélyről - változások január 1-től!

Nem is olyan régen azt írtam az adószámos magánszemélyről, hogy kicsit olyan, mint a vállalkozás előszobája: számlaképes, de mégsem vállalkozó. Ennek oka elsősorban az, hogy tevékenységét nem rendszeresen, nem üzletszerűen végzi. 

Vannak azonban apróságok, amelyek nehezített pályává teszik a tevékenység folytatását azoknak, akik ezt a lehetőséget választják. Most ezeket gyűjtöttem csokorba. 
 

Számlaképes, de másképp

Ez eddig is igaz volt, és ezután is így van: számlát ugyan tudsz adni, de ez a számla nem az a számla, mint amit egy vállalkozó ad. A vállalkozó ugyanis kiállít a munkája áráról egy számlát, amit a számla befogadója ritka kivételektől eltekintve gyakorlatilag teljes egészében elszámolhat költségként. Keletkezik nála levonható ÁFA és valamilyen költség, és kész. Nincs több szőrözés.

Ehhez képest, ha adószámos magánszemélyként állítasz ki számlát, az elszámolható ugyan, de keletkezik utána SZJA- és járulékfizetési kötelezettség is – amit valamilyen csudálatos oknál fogva a kifizetőnek kell elszámolnia és levonnia.

Én ezért sokkal inkább nevezném ezt a fajta számlát egy amolyan számfejtést megalapozó kimutatásnak, nyomtatványnak. Merthogy ez alapján az ezt a papírt befogadó még számfejteni fogja neked a mindenféle járulékokat, adókat. Pont úgy, mint egy alkalmazottjának is tenné minden hónap végén. Vagyis sokkal több vele az adminisztrációs macera. Ezért nem is szokták szeretni a cégek az adószámos magánszemélyként dolgozó partnereket. Van, ahol egyenesen "tiltólistásak" – és ezt nem árt figyelembe venni, amikor azon filózunk, hogy adószámos magánszemélyek legyünk-e, vagy inkább vállalkozók. 
 

Mit meddig nem kell fizetni?

Eddig úgy volt, hogy a minimálbér 30%-áig elért jövedelem (és nem bevétel!) esetén elegendő volt csak az SZJA-t, vagyis a személyi jövedelemadót megfizetni. Ez idén sem változott. Pontosabban idén nem ez változott. Hanem a minimálbér mértéke. Ez ugyanis idén január 1-től 127.500 forint lett, ami azt jelenti, hogy ha ennek 30%-át, azaz 38.250 forintot meghaladja a bevételed, akkor már fizetned kell a SZOCHO-t.

További érdekesség, hogy ha úgy vagy adószámos magánszemély, hogy nincs mögötted semmilyen biztosításra jogosító jogviszony (pl. GYES, nyugdíj, főállású alkalmazotti munkaviszony), akkor meg kell fizetned az EHO-t is.

Ami külön szépségdíjas az idei szabályok között, az ez a hosszú mondat:

"Abban az esetben, ha a megbízási szerződésben kikötött díjazás és a szerződés időtartama alapján a biztosítási jogviszony nem jön létre, a megbízónak és a megbízottnak sincs járulékfizetési kötelezettsége, de a szociális hozzájárulási adót e kötelezettségre vonatkozó szabályok szerint teljesíteni kell."

Ízlelgessük ezt a mondatot, érdemes! Eszerint ugyanis a 30%-os határt nemcsak havonta kell vizsgálnod, hanem megbízásonként is. Ergo van valakivel egy szerződésed, amelyet két hónapra kötöttetek, és egyik hónapban sem éri el az ebből származó jövedelmed a minimálbér 30%-át, a két hónap alatt összesen viszont igen, akkor máris fizetned kell a SZOCHO-t is.

Ha valahol menet közben elvesztetted a fonalat, a hiba nem a te készülékedben van. Ez tényleg ilyen bonyolult. Ezért is erősen ajánlott, hogy magánszemély ide vagy oda, mindenképpen legyen egy könyvelőd! Egyrészt azért, hogy az ilyen dolgokat elmagyarázza, másrészt azért, hogy helyetted ezekre figyeljen. (Dr. Tóth Andrást idézve: „egy jó könyvelő a saját súlyát éri – aranyban”.)
 

Hó-hó, EHO, SZOCHO

További változás a tavalyi cikkhez képest, hogy nem annyi a mindenféle hozzájárulások (EHO és SZOCHO) mértéke sem, mint eddig. Január 1-től egységesen 22% mindkét járulék mértéke, így most már azt is eszerint kell fizetni. 
 

Tévhitek az adószámos magánszemélyről

És itt vannak még azok a tévhitek, amelyeket sokan előszeretettel hangoztatnak, mert „a szomszéd Marika is adószámos magánszemély, és ő mondta...” Ezek a tévhitek makacsul tartják magukat, és még gyakorlott könyvelők is megkapják, hiába mondják el szakmailag is megalapozott álláspontjukat, hogy ezt nem kéne így. Úgyhogy most én is tévhitoszlatásba kezdek.

  1. Azért jó adószámos magánszemélynek lenni, mert vállalkozói igazolvány nélkül lehet vele vállalkozni...

Ott kezdjük, hogy az adószámos magánszemély nem végezhet vállalkozói tevékenységet. Pont.

Aki vállalkozni vágyik, annak igenis minimum egyéni vállalkozónak kell lennie. (Vállalkozói igazolványt ekkor sem feltétlenül kell kiváltani, de egyéni vállalkozóként fogják nyilvántartásba venni, és ennek alapján fog adószámot kapni. Az igazolvány, mint dokumentum kiváltása külön költség, ezért nem muszáj kiváltani, hacsak nincs rá valahol szükség, mert pl. bíróság követeli meg valamilyen eljárásban.)

Az adószámos magánszemély és a vállalkozó között az a különbség, amit már fentebb is említettem: a rendszeresen és üzletszerűen végzett tevékenység. Az adószámos magánszemély csakis alkalmi jelleggel végezheti a jövedelemszerző tevékenységet, a vállalkozó meg akár 0/24-ben a hét minden napján. És ugyanebben az időintervallumban, vagyis folyamatosan hirdetheti is a tevékenységét. NAV-ellenőrzésen bukott már meg adószámos magánszemély csak azért, mert az otthon készített kézműves cuccát két hónapon át merte hirdetni egy aukciós oldalon. Ez ugyanis az adóhatóság szerint már folyamatos, üzletszerű tevékenységnek számított.

Halkan jegyzem meg, hogy elég vékony a határ az rendszeres-üzletszerű és a nem rendszeres-nem üzletszerű tevékenység között a NAV értelmezésében. Ezért mielőtt megigényelnéd azt a bizonyos 7-el kezdődő adószámot, amit az adószámos magánszemélyeknek osztogatnak, érdemes konzultálni

  • a könyvelőddel (ld. fentebb, hogy mennyit ér egy JÓ könyvelő)
  • a NAV ügyfélszolgálatával – hangozzék ez bármilyen furán, nagyon készségesek, segítőkészek és teljesen kompetens válaszadók, akármit is kérdezel.
  1. Ha havi 38.250 forintnál kevesebbet keresel, akkor nem kell vállalkozói igazolvány...

Még egyszer mondom:

  • nem a bevételed, hanem a jövedelmed számít – vagyis nem az, amit összesen kiszámlázol, hanem ami ebből a költségeid levonása után marad
  • a minimálbér 30%-át kitevő összeghatárnak semmi köze ahhoz, hogy vállalkozó vagy-e, vagy adószámos magánszemély. Ahhoz van köze, hogy adószámos magánszemélyként kell-e SZOCHO-t fizetned vagy sem.

A lényeg: ha adószámos magánszemély akarsz lenni, kétszer is gondold meg! És mindenképpen kérdezz előtte – de olyantól, aki ért is hozzá!
 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást kívánok!


Fotó: stevepb/pixabay.com

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja