SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhességi ultrahang-szűrővizsgálat

4D Ultrahang Diagnosztikai Centrum orvosai [cikkei] - 2010-06-01
A kromoszóma- és fejlődési rendellenességek nagy részének felismerésére a várandóság alatt végzett ultrahang-szűrővizsgálatok nélkül nem lenne mód. A normális korlátokon belül végzett ultrahangvizsgálat mind az anyára, mind a magzatra nézve bizonyítottan veszélytelen.
Terhességi ultrahang-szűrővizsgálat

A terhességi ultrahangvizsgálatot végző szakembernek nemcsak szülészeti és nőgyógyászati ismeretekkel kell rendelkeznie, hanem ismernie kell a magzati fejlődés különböző szakaszait, a magzati 4D Terhességi ultrahang vizsgálatultrahang anatómiáját a terhesség különböző időszakaiban.

Többnyire a 3-4D ultrahangvizsgálaton (un. babamozi) való részvétel nem jelent részletes, a magzat anatómiai viszonyait is áttekintő ultrahangvizsgálatot! Ez főleg a terhesség első két trimeszterében fontos, amikor a magzati szervek, szervrendszerek fejlődnek.
Terhességi ultrahang-szűrővizsgálatot megfelelő jártasággal rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvos végezhet, ez főleg a második szűrővizsgálatra un. genetikai ultrahangvizsgálatra vonatkozik (az érvényes protokoll alapján ezt a vizsgálatot B vagy C jártassági vizsgával rendelkező szakorvos végezheti). Megfelelő jártasság, licensz szükséges a terhesség első trimeszterében végzett un. első szűrővizsgálat (ennek a szűrővizsgálatnak egyre nagyobb jelentősége van), valamint egyéb speciális ultrahangvizsgálatok (pl. keringési vizsgálatok) végzéséhez is.


A terhességi ultrahang-szűrővizsgálat során a szakorvos a különböző szerveket és szervrendszereket (központi-idegrendszer, koponya, gerincoszlop, mellkasi 4D Terhességi ultrahang vizsgálatszervek, hasi és kismedencei képletek, végtagok, hasfal, stb.) áttekinti, azok anatómiai viszonyait vizsgálja, a vizsgálatról írásos leletet készít. Ezen kívül az ultrahang-szűrővizsgálat során a szakember megítéli azokat az ultrahang markereket, eltéréseket, amelyek korossága vagy jelenléte utalhat magzati kromoszóma- vagy fejlődési rendellenességre. Ez, mint már említettük speciális szaktudást és jártasságot igényel.
A javasolt ultrahang-szűrővizsgálatok mindegyikének megvan a saját jelentősége és helye, ezért ezeket a vizsgálatokat a fent említettek alapján célszerű végezni.

Az ultrahang-szűrővizsgálatok javasolt időpontjai:

  • I. ultrahangszűrés: 11-13. terhességi hét,
  • II. ultrahangszűrés: 18-22. terhességi hét,
  • III. ultrahangszűrés: 28-32. terhességi hét,
  • IV. ultrahangszűrés: 36-38. terhességi hét.


Dr. Belics Zorán, PhD
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja