SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ultrahangos vizsgálatok a terhesség alatt

Nováky Rita [cikkei] - 2004-03-04
A terhesség során optimálisan négy alkalommal végeznek ultrahangos vizsgálatot. Az ultrahang magzatkárosító hatásáról pro- és kontra sokat lehet olvasni, azonban úgy gondolom, hogy - mint annyi minden - mértékkel használva a javunkra válhat.
Ultrahangos vizsgálatok a terhesség alatt

Mindenesetre a szülészeti-nőgyógyászati diagnosztikában igen nagy jelentősége van.

Az ultrahang úgy működik, mint a denevérek szonárja. Nem hallható hanghullámokat bocsát ki a készülék, amely azután különböző távolságú és sűrűségű helyekről másként verődik vissza. A sűrűbb helyek vissza is verik és el is nyelik a hullámok egy részét. A visszaverődő, tehát a készülékbe visszaérkező hullámok hosszából a gép egy bonyolult rendszer segítségével képet készít, mely a monitoron látható, és hallható is. Ilyen elven működnek a terhesgondozókban a kézi magzati szívhang vizsgálatára szolgáló doppleres készülékek is.

0.      Koraterhességi vizsgálat

Akkor végzik el, amikor megállapítják a terhességet. A terhesség kimutatása, életkora pontosan megállapítható, hiszen az embrió mérete ilyen korai időpontban még nem mutatja a családi különbözőségeket, tehát mondjuk minden hathetes embrió egyforma. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha az asszony nem tudja a teherbeesés időpontját vagy rendszertelenül menstruál és a tüszőrepedés időpontja kétséges. A koraterhességi ultrahangos vizsgálatnál meg tudja a szonográfus - ultrahangos szakember, szülész- állapítani, hogy a terhesség él, ha többes terhességet /ikreket talál, illetve azt, hogy a terhesség a méhen belül vagy kívül található-e.

 1. UH. szűrővizsgálat
A terhesség 12-13 hetében végzik el. Gyakran hüvelyi fejet használnak. A fejlődési rendellenességek kiszűrésére szolgál. Kimutatható vele a koponya, arc fejlődési problémái, láthatóvá válik, hogy a szív rendesen fejlődik-e, megvannak-e benne a pitvarok-kamrák, végtagok nagyobb rendellenessége látható ekkor, lepény, köldökzsinór rendben van-e és a magzat méreteiből a terhességi hétre, a fejlődés töretlenségét mutatja a vizsgálat.
 
2. UH szűrővizsgálat
A terhesség 18-19. hetében, a hasfalon keresztüli érzékelővel végzik. Ekkorra már elkészültek az AFP eredmények, ennek a birtokában jól kiszűrhetők a fejlődési rendellenességek, kromoszóma-elváltozások, a koponya, arc, gerinc, szív, a rekeszizom, hasfalzáródási problémák, vesék, húgyhólyag végtagok fejlődési rendellenességei, elváltozásai. Kimutathatók a lepény tapadási rendellenességei és a pontos terhességi hetet is jól össze lehet hasonlítani a korábbiakkal.

3. UH szűrővizsgálat

Általában a 28-31. héten végzik. Ennek segítségével megtalálhatók a későn kialakuló fejlődési rendellenességek, megállapíthatók, hogy a magzat a terhesség korának megfelelően fejlődik-e, látható a magzatvíz mennyisége, mely egyéb problémára utalhat. Ilyenkor lehet a lepény érettségét megfigyelni, mely a magzat tápanyagcseréjéért és az oxigén-széndioxid transzportért felelős.

 4. UH szűrővizsgálat

A 36-37. terhességi héten végzik.  Megállapítható általa a magzat elhelyezkedése, a magzat súlya, fejlettsége, a lepény elhelyezkedése, érettsége, a köldökzsinór helyzete. Az utolsó vizsgálatnál nézik az előző császármetszés hegvonalát is, amely, ha nagyon elvékonyodik, akkor az a szülés mikéntjét és időpontját is meghatározza.

Rövidítések:
A magzat méreteit minden leleten feltüntetik. Felsorolok egypár rövidítést, hogy mindenki el tudja "olvasni" a leleten találhatókat. Általában milliméterben adják meg a méreteket.

Gest. hét: terhességi hét

BPD : biparietális átmérő. A két falcsont /a fül fölötti nagy csont/ között távolság.

THQ: a mellkas harántátmérője

FL: a combcsont hossza

CRL:  fejtető-far hosszúság - koraterhességben gyakrabban ez van a leleten

Súly vagy tömeg: általában grammban adják meg. Tudni kell róla, hogy csak hozzávetőleges adat ez, a pontos súly nem mindig egyezik az ultrahangos leleten található ú.n. becsült súllyal.

 Magzati flowmetria

A magzati keringés véráramlás vizsgálata, mely megmutatja, hogy van-e súlyos lepény-keringési probléma. Ha a lepény már nehezen látja el a gázcserét, akkor a magzati keringés jellegzetesen átalakul: az életfontosságú szerveknek juttat bővebben vért. Ezt a megváltozott keringést a flowmetriával fel lehet fedezni.

 Az ultrahangos vizsgálatoknál többször említettem a terhesség pontos idejének, a terhességi hetek megállapításának meghatározását. A szülés időpontját, azaz a terminus kitűzését általában az ultrahangos leletek alapján végzik, de tudni kell, hogy jogi értelemben az utolsó vérzés első napjától számítandó a terhességi kor.

 Mindenkinek kellemes babavárást kíván:

 A szerző

Nováky Rita


Nováky Rita
Szülésznő

Munkahelyem: a Kútvölgyi Kórház szülészete

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szuleszno.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja