SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A születés jelei...

Dr. Eszlári Péter [cikkei] - 2011-12-20
Valószínűleg minden, a szülési élményeiről beszámoló nő más történetet fog elmondani. A Te szülésed is pont ilyen különleges lesz. A következő információk segítségedre lesznek felkészülni a szülés napjára.
A születés jelei...

6 jel, ami azt mutatja, hogy a szülés a következő pár hétben vagy napban esedékes:

  1. Könnyebbség: Megint tudsz lélegezni! Ez azt jelzi, hogy a baba már mélyebben fekszik a medencédben és felengedett egy kicsit a rekeszizmokra nehezedő nyomás. Megnövekedett nyomást érezhetsz a húgyhólyagodon, ami azt jelenti, hogy gyakrabban fogod látogatni a mosdót. Mások tehetnek megjegyzéseket a megváltozott külsődre, még ha ez számodra nem is tűnt fel.
     
  2. Vérzés: A nyákdugó távozása. A terhesség alatt, egy vastag nyálkadugó védelmezi a méhnyakat a baktériumoktól. Amikor a méhnyak megrövidül, ez a dugó leválik. Egyesek azt hiszik, hogy ez a dugó valójában olyan szilárd lesz, mint egy parafa dugó, azonban igazából ez csak rostos nyálka. Lehet tiszta, rózsaszínű vagy véres, piros színű és percekkel, órákkal vagy akár napokkal a szülés előtt is megjelenhet. Nem minden nő veszi észre.
     
  3. Burokrepedés: Elfolyik a magzatvíz! 10-ből csupán 1 nő tapasztal nagymértékű magzatvízömlést és még ez is általában otthon történik, gyakran az ágyban. Néha a magzatburok hamarabb reped meg vagy kezd el szivárogni, mint hogy beindulna a szülés. A méh közvetlenül a hólyag tetején van, ami okozhat vizeletszivárgást. Esetenként nehéz lehet megkülönböztetni a vizeletet a magzatvíztől. Még a burokrepedés gyanúja esetén is, ha magzatvízszivárgást észlel, orvoshoz kell fordulni! 

    Ha megrepedt a burok és a magzatvíz szivárog,  szagtalan folyadékkal fogsz találkozni.  Ez megtörténhet egy hirtelen áradat vagy folyamatos szivárgás formájában is. Ha szivárgó folyadékot veszel észre, meg kell próbálnod eldönteni, hogy vizelet szagú vagy szagtalan. Ha vizeletnek véled, akkor konzultálj az orvosoddal.

    Az orvossl vagy bábával való találkozásig kerüld a tampon használatát, a szexet és bármi olyan dolgot, ami baktériumokat juttathat a hüvelybe. Tudasd az orvosoddal, ha a folyadék nem tiszta és szagtalan, főleg ha zöldes árnyalatú vagy büdös, mivel ez fertőzést jelezhet.
     
  4. Fészekrakás: Energia-bomba. Valószínűleg a terhességed nagy részében szundikálás ellen küzdöttél, úgyhogy tudni fogod, ha ez megtörténik. Egy nap úgy fogsz felkelni, hogy tele vagy energiával! Elkezdesz egy hosszú listát írni azokról a dolgokról, amiket meg akarsz csinálni, meg akarsz tisztítani, meg akarsz venni és mindenről, amit eddig nem csinálhattál. A nagy felkészülésben ne felejts el egy kis energiát tartalékolni a szülésre.
     
  5. Megsemmisítés: A méhnyak rövidülése. Általában az utolsó hónapban, a méhnyak elkezd kinyúlni és elvékonyodni. Ez folyamat azt jelenti, hogy a méh felkészül a szülésre.  A méhnyak rövidülése ráadásul könnyebbé teszi annak kitágulását is.
     
  6. Tágulás: A méhszáj kinyílása. A tágulást centiméterben, vagy pontatlanabbul „ujjakban” mérik egy belső vizsgálat során. A „teljesen kitágult” azt jelenti, hogy a tágulás elérte a 10 cm-t és készen állsz a szülésre.

Egy BIZTOS jel, hogy tényleg itt az idő:

Egyenletes összehúzódások: Amikor rendszeres méhösszehúzódásokat tapasztalsz, biztos lehetsz benne, hogy a szülés közel van. Ez jó alkalom arra, hogy elkezd feljegyezni az összehúzódások kezdetét és hosszát. Ezek az összehúzódások hasonlíthatnak a menstruációs görcsökre vagy alsó hátfájásra, ami jön és elmúlik. A szülés korai szakaszában akár 20-30 perc is eltelhet egy-egy összehúzódás között. Általában, néhány óra elteltével az összehúzódások közti időtartam csökkenhet, 10-15 percre vagy még kevesebbre. Amikor az összehúzódások rendszeresen 5 percenként jelentkeznek, akkor eljött az idő, hogy elindulj a kórházba.

A szülési fájásokra jellemző:

  • Rendszeresek
  • Kiszámíthatóan követik egymást (pl.: 8 percenként)
  • Csökken a közöttük eltelt idő
  • Egyre tovább tartanak
  • Egyre erősebbek lesznek
  • Mindegyik összehúzódás először a hát alsó részéről indul, aztán átsugárzik előre vagy fordítva
  • A tevékenység vagy testhelyzet megváltoztatása nem lassítja vagy állítja meg őket
  • Előfordulhat vérzés
  • A burok megrepedhet

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter

Fotó: Serge Bertasius/FreeDigitalPhotos.net

Dr. Eszlári Péter


Dr. Eszlári Péter
Szülész-nőgyógyász

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja