SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges ikreket szült egy 70 éves nő Ugandában - férje elhagyta őt, amikor megtudta, hogy két babát vár

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-12-18
Az afrikai nő azonban még így sem a legidősebb nő a világon, aki gyereket szült. Megelőzi ugyanis egy indiai asszony, aki 74 évesen adott életet ikreinek.
Egészséges ikreket szült egy 70 éves nő Ugandában - férje elhagyta őt, amikor megtudta, hogy két babát vár

/Kiemelt képünk illusztráció/

Férje elhagyta, amikor kiderült, hogy ikreket vár

Kampalában, Uganda fővárosában szülte meg ikreit a 70 éves Safina Namukwaya november 29-én. A kisfiú és a kislány is egészségesek - számolt be róla a BBC.

A Women’s Hospital International and Fertility Centre (WHI & FC) nevű termékenységi klinikán születtek a kicsik. Az intézmény Facebook-oldalán azt írják, a babák mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, arról azonban nincs hír, hogy az anya korábbi petesejtjeit fagyasztották-e le, vagy donortól származnak a petesejtek. 

A babák császármetszéssel jöttek világra. 

Az anya azt mondja, nehéz volt a várandóssága, ráadásul a férje is elhagyta őt, amikor megtudta, hogy nem egy, hanem két babát hord a szíve alatt. A férfi még a kórházban sem látogatta meg a nőt. 

Az asszony egyébként régóta vágyott gyerekre, ám sokáig nem sikerült teherbe esnie - addigra már a környezete is kritizálta amiatt, hogy nincs gyermeke. Barátok és rokonok gyerekeit segített felnevelni, később azonban, amikor nagyobbak lettek, megfeledkezdtek róla. 

Ez volt egyébként a második terhessége, 2019-ben egy egészséges kislányt szült, akkor "még csak" 66 évesen.
 


 

74 éves indiai asszony a rekorder

Bár már a 70 éves kor is nagyon magasnak tűnik ahhoz, hogy valaki szüljön, van, aki még ennél is később vállalt gyermeket. 2019. szeptember 5-én ugyanis 74 évesen adott életet ikreinek az indiai Erramatti Mangayamma.

A nő és 78 éves férje több mint 57 évig várt a gyermekáldásra.

Magyarországon sem ritka, hogy egy nő idősebb korában felett szül. A Családinet korábban egy olyan édesanyával interjúzott, aki 48 évesen vállalta harmadik babáját. 

Vereczkey Attila orvosigazgató korábban arról beszélt lapunknak, hogy 45 év felett a petesejtek 90-95%-a kóros genetikát mutat, ezért a 45 év körüli nők teherbeesési lehetősége saját petesejttel minimális lehet.

”Ezzel ellentétben petesejt donációval a terhesség kialakulásának az esélye nem csökken 45 év felett sem, így lehetséges, hogy gyakran találkozhatunk akár a médiában is 50 év felett szülő anyukákkal, akik sikeres meddőségi kezelés után egészséges kisbabát hoztak a világra” – mondta a szakember.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja