SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 21. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: huszonegyedik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 21. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 21. hét
 

A magzat a terhesség huszonegyedik hetébenA hét végére csemetéd kb.18 centi lesz, és 450 grammot nyom majd. Nem rossz ez a kis kópétól, akinek alig 30 gramm volt a súlya 10 héttel ezelőtt! A hallása egyre fejlettebb, hallja a másokkal folytatott beszélgetéseidet, a szívverésed, a gyomrod korgását és az ereidben áramló vér hangját. Valójában a méh egy elég zajos hely, van annyira zajos, mint egy kifutópálya a repülőtéren, a gép érkezésekkor. De ezek az ingerek készítik fel a hangok, zajok és jelek zűrzavarára, amely a születése pillanatában fogja fogadni.



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 21. hét

Valahol a második trimeszterben (általában a 24. és 28. hét között) elküldenek cukorterheléses vizsgálatra, hogy kiderítsék, nincs-e gesztációs diabéteszed. A cukorbetegség az inzulin helytelen működése következtében alakul ki, mely hormonnak az lenne a dolga eredendően, hogy szabályozza a vér cukorszintjét. A terhességi cukorbetegségről, gesztációs diabéteszről azon kismamák esetében beszélhetünk, akiknél terhességük előtt nem mértek magas vércukorszintet. Bár ez a terhesség után normalizálódik, de ha nem kezelik, akkor abnormálisan megnövelheti gyermeked méretét és súlyát, ami egy sor további, komplikációt hozhat maga után.
A cukorterheléses vizsgálat nagyon egyszerű: megmérik az éhgyomri cukorszintedet, aztán itatnak veled egy ismert mennyiségű (általában 75 gramm) glukózt tartalmazó folyadékot, majd két óra múlva megnézik, a szervezeted sikeresen feldolgozta-e a bevitt cukormennyiséget. Ha a vércukorszinted nem tér vissza a kiinduló értékre, de csak kicsit magasabb, mint a normális, akkor egy későbbi időpontban megismétlik a vizsgálatot. Ha a vércukorszinted két óra múlva is jelentősen magas marad, akkor valószínűleg gesztációs diabéteszed van. A kismamák kb. 4%-ánál jelentkezik a cukorbetegség ezen fajtája, amit a legtöbb esetben egyszerű diétával rendben lehet tartani. A szülést követően általában normalizálódik a vér cukorszintje, de fennáll a veszélye annak, hogy egy következő terhesség során újra jelentkezik, illetve ezen nők esetében sajnos nagyobb a kockázata a később kialakuló 2-es típusú diabétesznek.



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 21. hét

A legtöbb embernek, ha szülőségre adja a fejét, eszébe jut a saját gyerekkora. Végiggondolják mi volt jó és mi volt rossz gyermekkorukban, mit szeretnének ugyanúgy csinálni, mint a szüleik, és mi az, amit egészen másképp. Írd le ezeket részletesen, és beszéld át a pároddal, neki milyen tapasztalatai vannak, ő hogy szeretné. Ha van, amiben nem egyezik a véleményetek és nem juttok dűlőre, vonjatok be egy szakembert segítségül.



Teendők a 21. héten

Terhesség hétről hétre - 21. hét

1. Tájékozódj a szoptatásról. Olvass utána a korszerű tudományos eredményeknek azzal kapcsolatban, hogy mit tehetsz azért, hogy sikeresen tudd anyatejjel táplálni a babádat.
2. Végezd el a függőben lévő munkákat a ház körül.
3. Vásárolj – ismét – egy új terhességi melltartót .



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 21. hét

Feszültnek érzed magad? Szakíts időt a lazításra, aludj eleget és illessz rendszeres tornagyakorlatokat a napirendedbe. A krónikusan nagymértékű stressz és szorongás káros hatással lehet a terhességedre, ami koraszüléshez vezethet és oka lehet annak is, ha a baba alacsony születési súllyal jön napvilágra. De ne is aggódj túlságosan a mindennapi apróbb-nagyobb bosszúságok miatt. Sokkal valószínűbb, hogy az élet nagyobb jelentőségű eseményei - például egy rokon vagy családtag halála - lehetnek hatással a baba fejlődésére, mint az, hogy, tegyük fel, bennragadsz egy forgalmi dugóban.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja