SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 32. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: harminckettedik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 32. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 32. hét

A magzat a terhesség harminckettedik hetébenEgy újabb mérföldkő. A babák, akik ilyenkor jönnek a világra, már csak kis ellátást, orvosi felügyeletet igényelnek, még ha koraszülöttek is. Közel 10 százaléka a kicsiknek a 37. hét előtt születik meg. A 32. hétre minden fő szerv működik, csak a tüdő nem, aminek kell még egy kis idő, hogy teljesen kifejlődhessen. Bár a kicsinyed nem egészen úgy néz ki, mint egy rózsaszín kerub - a súlya kb. másfél kiló, és a vékony, ráncos kis bőrét még nem töltötték fel a zsírpárnák - de hála a sok gondoskodásnak és az inkubátornak, a kicsinyed hamarosan az a pufók angyalka lesz, aminek megálmodtad.



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 32. hét

A test változásai a harminckettedik hétenNem mindig lehet leállítani az idő előtt meginduló szülést, de fontos hogy az észlelt figyelmeztető jelek bármelyikét jelezd az orvosodnak, hogy megtehesse a szükséges lépéseket. Ilyenek például a magzatvíz szivárgása (lehet ömlés is), ami azt jelzi, hogy megrepedt a magzatburok; jele lehet még méhed menstruációs görcsökhöz hasonló, de fájdalommentes összehúzódása, ha vérzel, ha erős, fokozódó nyomást érzel a medencéd területén, vagy ha erős hasmenés tör rád. Ne aggódj túlságosan, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket is érzed - a terhes nők negyede is tapasztal hasonlókat és mégsem végződik mindig koraszüléssel. De fontos hogy azonnal szólj az orvosodnak, hogy biztonságban légy!



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 32. hét

Ha még nem mentél el szülési szabadságra, akkor most már itt az ideje, hogy élj vele. Vannak nők, akik egészen a szülés napjáig dolgoznak, mások már pár nappal vagy héttel korábban otthon maradnak. Ha ezt nem teheted meg, és fárasztó munkád van, szervezd meg hogy, a héten egy vagy két napot otthonról dolgozhass. De felére is lecsökkentheted a munkaóráid számát, vagy vegyél ki pár nap szabit, hogy minimalizáld a stresszt az utolsó hetekben.



Teendők a 32. héten

Terhesség hétről hétre - 32. hét

1. Tervezd meg, hogy ki gondoskodik majd a gyerekeidről és a kisállatokról, miután a vajúdás megkezdődött.
2. Menj el a fodrászodhoz, készíttes csinos frizurát
3. Rendezd be a baba gyerekszobáját.
 



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 32. hét

Ahogy közeledik a szülés várható napja, jó ötlet - biztos, ami biztos - ha tisztában vagy a korai vajúdás jeleivel. Ezek között van a magzatvíz elfolyása - ez történhet hirtelen és nagy mennyiségben vagy csak szivárgás formájában -, a méh nem túl fájdalmas összeszorulása, többé-kevésbé szabályos időszakonként jelentkező görcsök, hüvelyi vérzés, erősödő nyomás érzése a medencei térségben és hasmenés. A magzatvíz elfolyása kivételével ne aggódj túlságosan, ha a felsorolt tünetek valamelyikével találkozol, ezek ugyanis nem mindig vezetnek idő előtti vajúdáshoz. A biztonság kedvéért viszont tájékoztasd az orvosodat arról, ha valamelyik tünet jelentkezett.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja