SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 33. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: harmincharmadik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 33. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 33. hét

A magzat a terhesség harmincharmadik hetébenA 26. héttől kezdve kicsinyednek már vannak alvós és ébrenlétes időszakai, melyek szabályos időközönként váltogatják egymást. Becsukja a szemét amikor alszik, és már álmodik is a születése előtti hónap alatt. Azt senki sem tudja, miről álmodnak a babák a pocakban, csak a reakcióikat ismerjük, ami az érzelmek széles skáláját mutatja, kezdve a szemöldökráncolásoktól, mosolyoktól a sírásig, rúgkapálásig. Akár alszik vagy ébren van, most egy egész új helyen, a mellkasodban, közvetlen a melled alatt fogod érezni a pici lábak mocorgását. Csemetéd szépen megfordult fejjel lefele, és valószínűleg így marad már a születéséig.



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 33. hét

A test változásai a harminharmadik hétenHa már az alvásról esett szó, ez számodra talán már ismeretlen fogalommá kezd válni. Az álmatlanság gyakori a harmadik trimeszterben, és ha épp alszol is, csak kis szakaszokban tudsz a fürdőszobába tett gyakori látogatásaid miatt. Az aranyér, a gyomorégés, a reflux (amikor a gyomorsavad a nyelőcsövedet mardossa), a derékfájás, a bedagadt lábak - melyek szintén gyakori tünetek ebben az időszakban - csak tovább nehezítik a pihenésre tett kísérleteidet. A tapasztalatok szerint jobb, ha egy kiadós mennyiség helyett többször, de kis adagokban étkezel; használj kispárnákat a pocakod és a derekad megtámasztására; és aludj egyedül, ha a párod hánykolódik éjjel vagy épp horkol, hogy fel ne ébreszthessen, ha te már végre ellazultál.



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 33. hét

Nemcsak a babáknak vannak eleven álmaik a terhesség alatt. Amikor végre elbóbiskolsz a tudatalattid vágyainak, félelmeinek hullámvasútján találod magad. Gyakori a harmadik trimeszterben látott álmok között, hogy egy kiskutyának vagy cicának adsz életet, vagy otthagyod a gyermeked a buszon, vagy a szupermarket pénztáránál egy babát is kapsz a visszajáró mellé. Sok kispapának is vannak gyermekük érkezésével kapcsolatos álmaik. Ezek között lehetnek olyanok, amikor más nővel vannak együtt (hé, ez normális!), vagy, hogy a szüleikkel, nagyszüleikkel beszélik meg a dolgaikat. Az utóbbi álmoknak egy a gyökere mindkét fél részéről: felszínre kerülnek a családdal kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalataik, és igyekeznek összeegyeztetni azokat az alakuló új család bennük már körvonalazódott képével.



Teendők az 33. héten

Terhesség hétről hétre - 33. hét

1. Kezdj el olvasni az újszülött-gondozásról.
2. Takarítsd ki az autódat, csinálj helyet a babának.
3. Építsétek be a babaülést/gyerekülést a kocsitokba és a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján tájékozódjatok, hogy hol van olyan szerviz, ahol megvizsgálhatják, hogy helyesen építettétek-e be.



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 33. hét

Ideges vagy amiatt, hogy a szülés kiírt napjáig dolgozol? Javasold a főnöködnek, hogy - ha erre van lehetőség - az utolsó hetekben heti egy-két napot otthonról dolgozol. Ez segít abban, hogy hozzászokjanak a távollétedhez anélkül, hogy közben szabadságot kellene kivenned. Ó, és ne felejtsd el felhasználni a megmaradt szabadságaidat mielőtt véglegesíted a szülési szabadság kezdőidőpontját. Sok vállalatnál ezeket amúgy is kivetetik veled, mielőtt elmennél a szülési szabadságra.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja