SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 37. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: harminchetedik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 37. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 37. hét

A babák leggyakrabban a 38. és 42. hét között jönnek a világra - a te 40. hétre kiszámolt dátumod ennek az időszaknak a közepén helyezkedik el. E hét végére tehát a te kis csemetéd is „hivatalosan” kész lesz arra, hogy megszülessék. Mostanra a legtöbb baba fejjel lefele, arccal hátrafele vár. Ez a pozíció a legideálisabb a szüléshez. De előfordulhat, hogy ugyan fejjel lefele van, de arccal előre néz, ezeket a babákat is meg lehet szülni hagyományos módon. De ha a lába vagy a hátsója van közelebb a szülőcsatornához, vagy keresztbe fekszik a méhben, és az orvos nem tudja beforgatni a picit a megfelelő pozícióba, akkor elő kell hogy jegyezzenek császármetszésre, így fogod világra hozni gyermeked.



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 37. hét

A császárszülés történelme egészen az antik időkig nyúlik vissza. Egy görög monda szerint Asclepius - az orvostudomány atyja - császármetszéssel segítette világra Apollót anyja méhéből. Korábban elsősorban haldokló anyákból mentették ki így a gyermeket, de mára már hazánkban a szülések közel mint 40%-a császármetszéssel történik. A te esetedben is ez történhet, ha a baba nincs a megfelelő pozícióban vagy ha az egészségi állapotod nem engedi meg a hagyományos szülést, - tüdőbajod van vagy magas vérnyomásod - mert komplikációk léphetnének fel. Még egy hagyományosan induló szülés is végződhet császárban, ha a szülés nem olyan ütemben halad, mint rendesen, vagy a kicsi nem jut elég oxigénhez.



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 37. hét

Emlékszel, amikor leírtad, hogy hogy szeretnéd világra hozni a gyermeked? Ez a terv valószínűleg nem tartalmazta a császárszülést. Talán nagyon csalódott leszel, amikor közlik veled a tényt, vagy akár ki is borulhatsz, ha a vajúdás hosszú órái után orvosod tanácsára betolnak a műtőbe. Mint az a kismama, aki így írta le ezt az érzést: „olyan volt mintha megbuktam volna az első anyasági vizsgán”. Bár ezek az érzések normálisak, de fontos emlékeznünk arra, hogy a sikeres szülést nem az összehúzódások-, a vajúdással töltött órák száma határozza meg, hanem az, ha egészséges gyermeket hozol a világra. Minden születés egyedülálló, és egyedülálló módon csodálatos.



Teendők az 37. héten

Terhesség hétről hétre - 37. hét

1. Ha már van gyereked, ne felejtsd el felkészíteni őt/őket a kistesójuk érkezésére.
2. Készülj fel az első hetekre az újszülöttel: főzz és fagyassz le néhány napi vagy heti ételt, amit később vacsorára elfogyaszthattok.
3. Spejzolj be pelenkából
4. Mosd ki a babaruhákat és a babaágyneműt.



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 37. hét

A baba már bármelyik nap megszülethet. Ez kétségkívül izgalmas dolog és minden bizonnyal ijesztő is egyben. De nem számít mennyire félsz, sokkal egyszerűbb lesz a dolgod, ha mindent tudsz a születés várható napjával kapcsolatos teendőkről. Tehát ne felejtsd el: igazából senki sem tudja pontosan, hogy mi indítja el a vajúdást, de a tested valahogy tudja, hogy mikor jött el a pillanat, mikor érett teljesen a baba a születésre. Ekkor olyan vegyületek szabadulnak fel (ún. prostaglandinok), amelyek elvékonyítják, megpuhítják és kitágítják a méhnyakat. Amikor nagy mennyiségben termelődnek, ezek a prostaglandinok arra ösztönzik a méhedet, hogy kezdjen összehúzódni, vagy akaratlan izommozgásokat váltanak ki, amelyek a szülőcsatornán keresztül kifelé tolják a babát. (Az összehúzódások mellet a magzatvized is elfolyik, de ez inkább csak mellékhatása és nem kiváltó oka a vajúdásnak.)



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja