SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 36. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: harminchatodik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 36. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 36. hét

A harminchatodik hétMindenki egyetért azzal, hogy az anyatej a kisbaba lehető legjobb tápláléka - még a bébi tápszert gyártó cégek is. Nem csak könnyen emészthető és tápanyagokban gazdag, de tökéletesen illeszkedik minden baba egyéni igényeihez is. Előfordul azonban, hogy egy anya minden igyekezete ellenére sem tud szoptatni. Ha nálad is ez a helyzet áll majd esetleg fel, nyugodj meg: sokmillió egészséges tápszerrel táplált csemete nőtt fel szerető és gondoskodó anyukájuknak köszönhetően.
 



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 36. hét

A terhességed hatodik hónapjától, a tested képes anyatejet előállítani. Lehet, hogy már te is láttál néhány opálos cseppet a mellbimbódon, ez a kolosztrum vagy előtej. Olyan antitesteket tartalmaz, melyek képes megvédeni a csemetédet a fertőzésektől élete első napjaiban.
Az igazi tej csak a születés utáni 2-3. napon fog termelődni egy prolaktin nevű hormon hatására. Sok nőnek fájdalmasan feszülhet ilyenkor a melle. Ahogy a babád táplálod, a kiszívott tej újratermelődik. Ha valakinek ikrei vannak, vagy mellszívó pumpát is használ, hogy eltegye a tejet későbbre, annak az a nagyobb mennyiség is visszapótlódik.



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 36. hét

Ha a szoptatás olyan fontos, miért nem teszi ezt minden anya? Mert ez néha sokkal nehezebben megy, mint gondolnánk. Vannak nők, akiknek nehezen indul meg a tejük, vannak babák, akiknek nem megfelelő a szopási technikájuk, koraszülötteknél előfordul, hogy a pici egyszerűen túl gyenge a szopáshoz, és olyan is gyakran megesik, hogy a kezdeti nehézségek - mellgyulladás, kisebesedett mellbimbók, folyamatosan éhesen síró újszülött - annyira megviselik a szüléstől amúgy is hullafáradt anyukát, hogy egy idő után a védőnővel közösen úgy dönt, inkább ne szoptasson, mint hogy tönkremenjen.
Ha tudod szoptatni a kicsinyed - gratulálok! Fantasztikus élmény! De ha mégsem, gondolj arra, hogy a szeretet - nem az anyatej- tesz téged a lehető legjobb anyukájává csemetédnek!



Teendők az 36. héten

Terhesség hétről hétre - 36. hét

1. Kérj időpontot egy NST-vizsgálatra (NST: non-stress test, a kismama nyugalmi állapotában végzett CTG (kardiotokográfia) vizsgálat), ha ajánlott.
2. Szunyókálj, bóbiskolj, aludj annyit, amennyit csak tudsz.
3. Küldj köszönőüzeneteket az eddig kapott babaajándékokért.



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 36. hét

Biztos gondolkodtál már azon, hogy miből fogod tudni, tényleg itt az idő. Ha enyhe szúró fájdalmat érzel vagy görcsöket tapasztalsz, amelyek négy-öt percenként rendszeresen és erőteljesen jelentkeznek egy vagy két órán keresztül, hívd az orvosodat. Egy másik jel az, ha folyadék szivárgását tapasztalod (ez utóbbi általában nem jár együtt fájdalommal). Ez a magzatvíz elfolyása, ami tulajdonképp a magzatburok megrepedésének következménye. Ilyen esetben, még ha az összehúzódások nem is jelentkeznek azonnal, a babának világra kell jönnie a következő 12-24 órán belül, hogy csökkenjen a fertőzés esélye.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja