SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Repülés nagy pocakkal

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-04
A nyár a kikapcsolódás, az utazások időszaka. Ilyenkor a várandós nők a hőség miatt többet szenvednek. De sokaknak stresszt jelent a közlekedés is. Autóvezetés és repülőút - aggodalmakat oszlatunk el, illetve hasznos tanácsot adunk, óvatosságra intünk.
Repülés nagy pocakkal
Autót lehet vezetni - mindaddig, amíg a méhszáj zárt, nincsenek méhösszehúzódások vagy vérzés. Minden egyéb esetben a magzatvíz váratlan elfolyása vagy erős görcsök jelentkezése életveszélyes helyzetbe hozhatja a kismamát és másokat. Sokan a biztonsági öv szorításától tartanak… valóban, arra ügyelni kell, hogy az öv a méhet ne szorítsa, de biztonsággal fogjon. Az öv bekapcsolása minden esetben, így terhesség alatt is kötelező. E nélkül a légzsákok sem nyújtanak biztonságot.

A várandós nő azért ne vagánykodjon, hosszabb autóútra ne vállalkozzon! Nem mintha  Magyarországon belül olyan nagy távolságok lennének, melyek (egészséges körülmények között) ellenjavallnák az autóvezetést… De jobb a megelőzés!

Mikor? Mennyit?

De mi a helyzet a levegőben? Amennyiben nincs semmi probléma, a lepény rendes helyen tapad, 24 hetes korig nem tilos a rövidebb (2-3 órás) repülőutak megtétele. Nem szabad elfeledni azonban, hogy a terhesség alatt az egyébként is megnövő mélyvénás trombózis-kockázatot tetézheti a több órás mozdulatlanság. Ráadásul nem áll rendelkezésre orvosi segítség.

Hogy a szakemberek és a légitársaságok miért épp a terhesség során a 2. harmadot tartják ideális időpontnak egy tervezett repülőúthoz? A terhességek 1/6 része spontán vetéléssel végződik. Ezek jellemzően az első 12 hétben zajlanak le. A harmadik harmadban a koraszülés jelenti a leggyakoribb veszélyt. A légitársaságok az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlásait követik. Ezek alapján a terhesség 35-36. hetéig engedélyezett a repülés, ezután - amennyiben feltétlenül szükséges - csak orvosi igazolással szállhat fel a leendő kismama. Veszélyeztetett terheseknek a repülés egyáltalán nem ajánlott.

Milyen fizikai hatások érik nagy magasságban a várandós nőt, illetve magzatát? Az általánosan használt utazómagasságon a kabin légnyomása 28%-kal csökkenti az oxigénkínálatot.


És a kozmikus sugárzás?

Egészséges, nem terhes felnőttekbe utazómagasságon az artériás oxigén-telítettség csökken, ezt a szervezet a légzésszám valamint a perctérfogat, elsősorban a pulzus növelésével kompenzálja. Egészséges terhességben ez a kompenzáció, valamint az ún. magzati hemoglobin eltérő oxigén-szállítási tulajdonsága biztosítja a magzat megfelelő oxigénellátását  Kísérletek nyugtatnak meg, hogy sem a repülés alatt, sem később, a repüléssel kapcsolatba hozható szövődmény nem lép fel.

A Földünket folyamatosan érő kozmikus sugárzás mértéke utazómagasságon a tengerszinten mértnek sokszorosa lehet. Szintén kísérletek igazolják, hogy a repülőút során a terhest érő sugárzás mennyisége elhanyagolható, fejlődési rendellenességet nem okoz.

A rettegett trombózis… A mélyvénás trombózis (MVT) gyakorisága 1-2‰, 10 órát meghaladó repülést követően a tünetekkel járó MVT a nem terhes, egészséges felnőtt utazók 0,1-0,4‰-ét érinti évente. Terhesség alatt a MVT kockázata hatszoros. Ez a kockázati érték a terhesség kezdetétől érvényes. A MVT legsúlyosabb szövődménye a tüdőembólia, mely a terhesség során mind az anya, mind magzata életét közvetlenül veszélyezteti.

Rizikótényező a hosszú (3 órán túli) repülési idő, ha volt már a nőnek trombózisa, ha túlsúlyos (100 kg, ill. BMI 30 felett), ha nem csak egy gyermeket hord a szíve alatt, ha dohányzik, ha idősebb, ha lábai visszeresek.

A szakma javaslatai a megelőzésre: mozgás, sétálgatás repülés közben, megfelelő mennyiségű folyadék, alkohol, koffein tartalmú, valamint szénsavas italok kerülése, megfelelő ülőhely megválasztása (a folyosó mellett), kompressziós gumiharisnya viselése. Nem bizonyított, hogy az acetil-szalicilsav (pl. Aspirin) biztosan megelőzi az MVT-t. Ezért jobb a körültekintés és az orvos tanácsának megszívlelése. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja