SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fájjon vagy ne fájjon? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Teklesz Zsuzsanna [cikkei] - 2011-04-29
Fájjon vagy ne fájjon? Kérjünk epidurális érzéstelenítést vagy ne kérjünk? Írásomat azoknak szánom, akik nem tudnak döntést hozni arról, hogy teljes egészében átéljék-e a szüléssel járó fájdalmakat vagy könnyítsenek magukon és születendő gyermekükön, kockáztatva ezzel azt, hogy nem ismerik meg pontosan, mit ad a természet.
Fájjon vagy ne fájjon? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Anya szemmel az epidurális érzéstelenítésről



Én kétszer szültem. Mindkétszer epidurális érzéstelenítéssel. Első gyermekem születése előtt én sem tudtam eldönteni, majd a nyolcadik hónapban azt kérdezte az orvosom: Ha elmegy a fogorvoshoz, kér fájdalomcsillapítót? Azt válaszoltam, hogy természetesen. Na látja. - mondta ő. Ha egyszer az orvostudomány rájött, hogy hogyan segíthetünk a szülő nőknek, akkor maga miért ne élne ezzel a lehetőséggel. Többé nem volt kérdés, hogyan döntsek. Tudom, sokan úgy érzik, át kell élniük a fájdalmakat is ahhoz, hogy megtudják milyen szülni, hogy átélhessék igazán, milyen érzés világra hozni a gyermeküket. Megértem őket, de utólag mégis azt mondom, nem érzem, hogy bármiről is lemaradtam volna. Mindkét gyermekemet nagyon szépen szültem. Könnyű volt, harmonikus, jó kedvű, és ami talán a legfontosabb, minden pillanata átélhető. Nem voltam kimerült, nem voltak elviselhetetlen fájdalmaim. Megőriztem emberi méltóságomat. Az orvosommal és a szülésznőmmel úgy tudtam beszélgetni, mint a játszmában egyenrangú fél. Nem a megváltást vártam tőlük. Élveztem minden pillanatot. Életre szóló élmény volt. Most megpróbálok a tapasztalataim alapján eloszlatni néhány tévhitet, ami miatt sokan tartanak az epidurális érzéstelenítéstől: - Nem igaz, hogy az érzéstelenítést a vajúdás elején kapjuk, így semmit nem érzékelünk abból, milyen is a szülési fájdalom. Sok-sok óra eltelik, elviselhető fájdalmakkal, mikor beadják az érzéstelenítőt. - Nem valószínű, hogy rosszul adják be, mert azok az orvosok, akik ezt beadhatják, komoly képzésen vettek részt erre vonatkozólag, tehát nagyon kicsi az esélyük, hogy hibázzanak. Maga a művelet egyáltalán nem fájdalmas. Előtte kapunk egy érzéstelenítő injekciót, ami kicsit feszít, de utána már semmit nem érezni. Ha nehezen találja el az orvos a megfelelő helyet (nekem a második gyermekem születésénél így volt), akkor is csak kellemetlenséget érezni, nem fájdalmat. - Tévhit, hogy kínzó fejfájás jön a szülés után. Az egy másik gerincközeli érzéstelenítésnél fordulhat elő, a spinális érzéstelenítésnél. - Nem igaz, hogy a tolófájásokat nem érezni és ezért hosszabb a kitolási szakasz. A tolófájásoknál már nem adnak érzéstelenítőt. Így azt mi is pontosan érezzük, csak nem a kimerültség lesz úrrá rajtunk, hanem az, hogy most kell "dolgozni", most kell mindent beleadni és így az a fájdalom csak segítség. A kitolás pedig egyáltalán nem tart sokáig. Én első gyerekemet négy nyomással, a másodikat pedig kettővel hoztam a világra. Végezetül - amellett, hogy természetesen megértem, aki nem kér epidurális érzéstelenítést - minden szülő nőnek csak ajánlani tudom. Nem érzem, hogy kimaradt volna az életemből a szülés élménye és nem érzem, hogy gyengébb vagy rosszabb anya lennék attól, hogy a szülésnek ezt a formáját választottam.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja