SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vizsgálatok a terhesség alatt

Nováky Rita [cikkei] - 2004-03-02
Minden alkalommal, mikor a kismama a gondozóban jár, elvégzik a vérnyomásmérést, pulzusszámolást, testsúly mérését, vizelet fehérje és genny vizsgálatát és kb. a 20. héttől a magzati szívműködést is ellenőrzik a gondozóban.

Vizsgálatok a terhesség alatt

Laborvizsgálatok
Minden terhességi harmadban /trimeszterben/ el kell végezni a hüvelyváladék vizsgálatát, mert fontos tudni, nem tartalmaz-e megbetegítő kórokozókat. A hüvelynek savas pH-ja van, ez nem engedi a benne lévő sokféle kórokozót túlságosan elszaporodni, megbetegítő képességük nem léphet fel. Ha a hüvelyváladék pH-ja megváltozik, gyakrabban alakul ki valamilyen gombás vagy bakteriális fertőzés, mely a terhesség kiviselésére vagy a magzatra veszélyes lehet. A 36. hét táján hüvelyváladék GBS tenyésztést végeznek, mely a szülőcsatornán áthaladó újszülöttet fertőzéssel veszélyeztetheti, és az anya antibiotikumos kezelésével ez a fertőzésveszély minimálisra csökkenthető
A nőgyógyászati rákszűrés citológiai kenetvétele, kolposzkópiai vizsgálata is ilyenkor történik meg. A kenetvizsgálatot és a hüvelyváladék vizsgálati anyagát a szülészorvos veszi le és küldi a laborba.

 A vérvizsgálatok
A vércsoport és Rh vizsgálatokat, az ellenanyag-szűrést.
AWassermann-vizsgálatot, mely a vérbaj kiszűrésére szolgál, mely a magzatot is veszélyezteti, méhen belüli elhalást, koraszülést okozhat.
A vérkép vizsgálata minden trimeszterben, probléma esetén gyakrabban is elvégzendő.
HbsAg szűrés a magzatot veszélyeztető fertőző májgyulladást szűri ki.

A postprandiális vércukorvizsgálat a terhességi cukorbetegség kiszűrésére szolgál, a 16. hét táján végzik, de ha a családban fordult elő cukorbetegség vagy egyéb okok miatt koraterhességben és a 32-34. héten is megismétlik. Úgy történik, hogy a kismama előző nap éjféltől semmit sem ehet-ihat, majd másnap reggel hét órakor elfogyaszt 1 zsömlét és 2 dl tejet. Semmi mást nem fogyaszthat ekkor /tehát a zsemléjét nem kenheti meg vajjal, sajttal stb./. Az étkezés után 1 órával vért vesznek és ennek eredményéből meg tudja az orvos mondani, hogy fennáll-e a terhesség alatt felismert vagy a terhesség miatt létrejövő cukorbetegség, a GDM. Ha kóros értéket mérnek, újabb vizsgálatot végeznek.

Az AFP vizsgálat a terhesség betöltött 16. hetében történik. A velőcső-záródási rendellenességek kiszűrésére szolgál, anyai vérből végzik. A nyitott gerincű magzatokból egy erre jellemző fehérje az anyai vérbe kerül, ezt tudják vizsgálni. A leleteken MoM - azaz magyarországi átlag- jelenik meg, értéke 0,5-2 -ig vehető normálisnak. Hibalehetőségei: lehet laborhiba, hogy nem töltötte be még vagy jóval meghaladta a 16. a terhesség, ikermagzatoknál, előfekvő lepénynél is lehet eltérés.

Vizeletvizsgálat
Mindhárom trimeszterben elvégzik. A középsugaras vizeletből megvizsgálják, nem tartalmaz-e fehérjét, cukrot, acetont, és gennyet. Ezek húgyúti fertőzésekre és egyéb belgyógyászati és a terhességgel összefüggő betegségekre utalhatnak, elvégzésük rendkívül fontos.

 EKG és belgyógyászati vizsgálat
A terhesség elején a laborleletek és az EKG birtokában a belgyógyász megvizsgálja a kismamát, nincs-e valamilyen belgyógyászati megbetegedése, melyre a kivizsgáláskor derült fény.

 Fogorvosi ellenőrzés-vizsgálat
Az első trimesztertől kezdve folyamatosan a kismamának tanácsos eljárnia a fogorvoshoz, az esetleg szuvas fogait kezeltei. Az orvos, szájhigiénés tanácsadó segít a kismama fogai épségének megőrzésében, a fogszuvasodás, fogínysorvadás megelőzésében.

Kép: Gorodenkoff / shutterstock

Nováky Rita


Nováky Rita
Szülésznő

Munkahelyem: a Kútvölgyi Kórház szülészete

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szuleszno.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja