SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyári melegben a vizesedésről

Családinet [cikkei] - 2005-06-05
A nyári meleg sok kismamánál előhozhatja vagy felerősítheti a lábfej és boka körüli vizesedést, az ödémát. Hogyan lehet természetes módon enyhíteni a panaszokon?
Nyári melegben a vizesedésről

Az ödéma természetes jelenség, a nők majdnem háromnegyede tapasztalja, hogy egy-egy fárasztóbb nap, hosszabb álldogálás vagy ülés után bedagad a lábfeje, bokája. A várandósság alatt a testben több folyadék halmozódik fel és az egyre nagyobbodó méh egyre nagyobb nyomást gyakorol a medence visszereire. Ettől lelassul a vénás vér (a végtagok felől a szívbe irányuló) áramlása és a lábban felgyülemlő vérből a folyadék a lábfej szöveteibe vándorol.

Az ödéma leggyakrabban várandósság utolsó harmadában jelentkezik, ilyenkor esetenként a kéz és az arc is felpuffadhat egy kissé. Jó hír, hogy a baba megszületése után szinte azonnal megszűnnek a panaszok, mert a test gyorsan igyekszik kiüríteni a fölösleget. Ezért nem meglepő, hogy a szülés utáni néhány napban a kismamák sokat járnak pisilni és talán a szokottnál erősebben izzadnak.

Fontos megjegyezni, hogy ha a kéz és az arc hirtelen és erősen felpuffad, és mindezt vérnyomás-emelkedés kíséri és a vizeletben fehérje mutatható ki, akkor erről a kezelőorvost mindenképpen tájékoztassuk, mert ezek a tünetek kezdődő toxaemiát jelezhetnek. Akkor is jó, ha kikérjük orvosunk véleményét, ha azt tapasztaljuk, hogy az egyik láb sokkal jobban fel van puffadva, mint a másik, főleg ha jelenséget, a lábszárban vagy combban jelentkező enyhe fájdalom kíséri.


Az enyhe ödémás panaszoknál viszont nincs aggodalomra ok, a következő módokon enyhíthetünk a kellemetlen érzéseken:

Amikor csak lehet polcoljuk fel a lábakat. (A vénás keringést akkor segítjük igazán, ha a szívünk alacsonyabbra kerül, mint a lábunk.)

  • Ne álldogáljunk, üldögéljünk sokáig, iktassunk be egy kis sétát, végezzünk lábfejtornát, hogy beindítsuk a vérkeringést.
  • Hordjunk kényelmes cipőt, kerüljük a szoros gumijú zoknit, harisnyát.
  • A gumírozott gyógyharisnya viszont enyhítheti a már nagyon kellemetlen tüneteket. Ezt reggel kell felvenni, még mielőtt kikelnénk az ágyból így nem gyűlik a vér bokánk köré.
  • Lehetőleg a bal oldalunkon feküdjünk, mert így a testünk jobb oldalán húzódó nagy visszér szabadon szállíthatja a vért vissza a szív felé.
  • Igyunk sok vizet! Meglepő módon a sok folyadék segít a testünknek megtalálni a helyes folyadékegyensúlyt és így a vizesedés jó ellenszere. Naponta másfél-két liter folyadék bevitele lenne ideális.
  • Csökkentsük a sófogyasztást, mert a só visszatartja a folyadékot.
  • Ihatunk gyógyteákat is, de csak mértékkel. Legjobb, ha természetgyógyász véleményét kérjük, hogy mennyit ihatunk az olyan enyhe vízhajtók főzetéből, mint a gyermekláncfű, tarackbúza, kukorica-bajusz, aranyvessző.
  •  Együnk minél több nyers hagymát, fokhagymát, almát, lila szőlőt és ha találunk, sörélesztőt.
  • Homeopátiás kezelésként megpróbálhatjuk a Natrum muriaticum nevű szert c6-os higításban egy héten keresztül naponta háromszor, de ha egy hét múlva nem enyhülnek a panaszok forduljunk homeopátiás orvoshoz, mert lehet, hogy inkább alkati szerre lenne szükségünk.
  • Az akupunktúrás kezelés általában hatékony segítséget nyújt.
  • A rendszeres testmozgás is jót tesz: a séta, úszás, szobabiciklizés élénkíti a vérkeringést és kellemes közérzetet biztosít.

És ne feledjük: ez az apró kellemetlenség a szülés után szinte azonnal elmúlik!

Hoppál Bori

forrás: www.szuleteshete.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja