SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fitten a szülés is könnyebb!

Családinet [cikkei] - 2015-03-20
Mennyit hízhat egy kismama? Szabad-e sportolnia? Hogyan hat a torna a magzatra? A kismamák számos kérdéssel és tévhittel szembesülnek, amelyekben Kalló Zsuzsa, az Oxygen Wellness kismamatorna oktatója segít eligazodni.
Fitten a szülés is könnyebb!

„Súlyos” kérdések

Egy ausztrál kutatásból derült ki, hogy a kismamák kétharmada nem tudja, mennyi az ideális súlygyarapodás a várandósság alatt. A várandósok egy része túl sokat hízik a 9 hónap alatt, másrészük viszont olyannyira nem „engedi el” magát, hogy közvetlenül szülés után alacsonyabb a súlya, mint a terhesség előtt.   

A szakemberek szerint a nők jelentős többsége tudja, hogy az egészséges étkezés fontos, de azt már csak töredékük tudja meghatározni, egyes élelmiszercsoportokból mennyit kellene fogyasztania. Kifejezetten gyakoriak voltak a kismamák közt a fizikai aktivitásra vonatkozó téveszmék is, hiszen legtöbben még mindig úgy tartották, hogy várandósan óvakodni kell a mozgástól. Holott erős bizonyítékok támasztják alá ennek ellenkezőjét.   

Mennyit szabad hízni?

Általános szabályok a terhességi súlygyarapodást illetően.
- Ha a terhesség előtt a BMI kevesebb volt, mint 18,5, az ajánlott hízás: 12 ½ - 18 kg,
- Ha a terhesség előtt a BMI 18,5-24,9 közé esik, az ajánlott hízás 11 ½ - 16 kg,
- Ha a terhesség előtt a BMI 25-29,9 közé esik, az ajánlott hízás 7-11 ½ kg,
- Ha a terhesség előtt a BMI nagyobb, mint 30, az ajánlott hízás 5-9 kg.

Az nőgyógyászok hangsúlyozzák, hogy az egészséges, fiatal nők éppen a várandósság alatt vesznek részt rendszeresen egészségügyi vizsgálatokon, éppen ezért ez egy ideális időszak arra, hogy maguk és a családjuk számára is egészséges szokásokat alakítsanak ki. Ez egyrészt a kismama szándékán, másrészt a szakember odafigyelésén, harmadrészt a lehetőségeken múlik. Fontos, hogy a várandósok pontos tájékoztatást kapjanak a táplálkozás és a számukra kidolgozott mozgásprogramok jelentőségéréről.

A torna jó a mamának és a babának is

A kismamatorna végigkísérheti a kismamákat a babaváráson, bár a kezdéssel érdemes megvárni a 12-14. hetet. Természetesen olyan kismama is belevághat, aki korábban nem mozgott, hiszen a segítő légkör és a harmonikus mozgás is pozitív hatással vannak a várandós nőkre, és a testi hatások is lényegesek. A gyakorlatok serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és hátizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat és komolyan hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez.

- A kismamatorna nem csak a szülésnél jelent segítséget, de a regenerációt is gyorsítja – hangsúlyozza Kalló Zsuzsa, az Oxygen Wellness kismamatorna oktatója. - A beépített gátizom erősítő gyakorlatok ráadásul a szülésnél hozzájárulhatnak a könnyebb táguláshoz, és megelőzhetik az esetleges későbbi inkontinenciát is. Fontos lehet a szülésnél az a légzéstechnika is, amelyet a kismamák elsajátítanak a tornán. A megfelelő légzés ugyanis nem csak több oxigénhez juttatja a mamát és a babát, de csökkenti a stresszt, sőt a fájdalommal való megküzdésben is segít.
Sok kismama tapasztalja, hogy a tornát a babák is élvezik, és az is tény, hogy a mozgás pozitív hatással van a baba fejlődésére, mozgásérzékelésére és az idegrendszerének, értelmi képességeinek fejlődésére. Azt pedig a már megszületett „babáinkon” látjuk, hogy azok, akik már a pocakban is „tornáztak”, lényegesen figyelmesebbek, nyugodtabbak és kezdeményezőbbek.

Forrás: www.oxygenwellness.hu
Fotó: tasha/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja