SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jó a mamának, méreg a babának?

Családinet [cikkei] - 2014-10-13
A pocakban növekvő magzat az édesanyán keresztül kap meg minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, ami a fejlődéséhez szükséges. De azok az anyagok is átjuthatnak a méhlepényen, amik károsíthatják a kicsit. Utánajártunk, hogy milyen hatással lehetnek a különböző gyógyszerek a baba fejlődésére.
Jó a mamának, méreg a babának?

A kisbabát váró leendő anyukák körülbelül 90 százalékban használnak vényköteles vagy recept nélkül is kapható gyógyszereket és élvezeti cikkeket. És bár sok esetben szükséges, hogy a kismama valamilyen készítményt kapjon, általánosságban mégiscsak jobb csak orvosilag megalapozott esetben szedni őket.

A baba minden tápanyagot, ami a növekedéséhez szükséges, az édesanyjától kap meg, a méhlepényen keresztül viszont sok minden más is átjuthat hozzá, ami már károsan hathat rá. Ebbe a kategóriába tartoznak a különböző gyógyszerkészítmények is, amik nagyon különbözőképpen hathatnak a babára.

Hogyan hathatnak a gyógyszerek a babára?

A hatásuk jórészt az adott gyógyszertől és annak erősségétől függ, azonban az is befolyásolhatja, hogy a magzat épp milyen fejlődési stádiumban találkozik vele. A környezeti hatásokra az embrió a korai időszakban jellemzően kétféle módon reagálhat: vagy nem éli túl a környezeti hatást, vagy maradandó károsodás nélkül fejlődik tovább.

Pár héttel később a szervfejlődés időszakában ugyanakkor a magzat nagyon érzékennyé válik az őt érő hatásokra. Ekkor az enyhe, fejlődési rendellenességektől, a jelentős rendellenességeken át, egészen a vetélésig bármi előfordulhat, ezért ebben az időszakban a kismamának még inkább figyelnie kell arra, hogy mit juttat be a szervezetébe.

A szervek kialakulása után a magzat ismét jobb helyzetben van. A hozzá eljutott gyógyszerek már nem okoznak jelentős fejlődési rendellenességeket, de a szervek végső kialakulásában kárt okozhatnak: akadályozhatják a már kifejlődött szervek és szövetek növekedését és működését, a várandósság kései szakaszában pedig méhösszehúzódásokat okozhatnak, ami csökkentheti a baba vérellátottságát és koraszüléshez is vezethet.

Ha mindenképpen szükséges…

Ha a kismamának valamilyen gyógyszert vagy étrend kiegészítőt kell szednie, konzultáljon előtte az orvosával! Beszéljék meg együtt a készítmény előnyeit, és azt is, hogy az milyen hatásai lehetnek. A kisbaba fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy az őt tápláló anyai szervezet el legyen látva megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az orvos ezért javasolhatja különböző készítmények használatát, amit az utasításnak megfelelően kell beszedni.

Azok a szerek, amik a pici fejlődésében rendellenességeket okozhatnak, a legtöbb esetben helyettesíthetőek. Ezért az orvosok a várandósság tudatában olyan készítményeket javasolnak majd, amik a legkisebb kockázatot jelenthetik a baba számára.

A gyermekvállalást tervező nőknek ugyanakkor már a fogantatást megelőzően is anyukaként kell gondolkodniuk, mikor különböző gyógyszerkészítményeket juttatnak a szervezetükbe. Ezek egy része ugyanis zsírban oldódik, a szervezet raktározza őket, így akár több hónap múlva fejthetik ki a károsító hatásukat, már a növekvő babára nézve.

Forrás: http://www.egeszseg.hu
Fotó: http://www.egeszseg.hu, Keerati/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja