SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vegetáriánus kismamák és gyerekek

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-19
Sokan nem fogyasztanak húst elvi, vagy más okokból. A kismamáknak azonban fokozottan kell ügyelni szervezetükre.
Vegetáriánus kismamák és gyerekek

Sok szülész és gyermekorvos javasolja a várandós nőknek, hogy ideiglenesen hagyjon fel a húsmentes étkezéssel. Ennek egyszerű oka az, hogy az állati eredetű fehérje elengedhetetlen a magzat helyes fejlődése szempontjából. Bár felnőtt korban akár kifejezetten egészséges is lehet a teljes vagy időszakos húsmentes étkezés, a várandós nőknél, illetve gyermekeknél nem javasolt.

Brit kutatók megállapítása szerint a vegetáriánus nők nagyobb eséllyel szülnek lány gyermeket. Ennek egyik oka lehet a korábban már említett kutatási eredmény: a rossz, vagy bizonytalan párkapcsolatban élőknél nagyobb eséllyel várható lány gyermek, hiszen erősebb, mint ellenkező nemű társai. Ez esetben a létfontosságú tápanyag hiánya lehet az, ami miatt a gyermek neme lány lesz.

A speciális étrend komoly odafigyelést igényel, ezért a vegetáriánus életmódot folytatóknak sokszor kontroll vizsgálatra van szükségük, s nem egyszer táplálék kiegészítőket is igénybe kell venniük ahhoz, hogy a ma már nem éppen "bio"-nak nevezhető zöldségekből és gyümölcsökből minden fontos vitamint és ásványi anyagot magukhoz vegyenek.

Ma a gyermeküket vegetáriánus életmódra nevelő szülők sincsenek könnyű helyzetben, az óvodák többségében az étkezés egysíkú, csupán egy-két reformóvodában és magánóvodában van lehetőség arra, hogy a gyermekek húsmentesen étkezzenek. A legtöbb óvodában, jobb esetben arra nyújtanak lehetőséget, hogy a szülők az előre elkészített ételt bevigyék az óvodába, hogy gyermekük később azt ehesse. Az iskolai menzákon is hasonló a körkép, ritka az, hogy a gyermek maga választhassa meg az étkezési szokásainak megfelelő ebédet.

Mérgező növények

Hacsak nem saját termesztésű, vagy bio-boltban megvásárolt zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, nem lehetünk biztosak annak eredetében. A zöldségeket gyakran nitrogéntartalmú műtrágyával szórják. Egyes növények különösen eltárolják ezt az anyagot, pl. a sóska, paraj, retek, a cékla és a karalábé. A nitrát több rákkeltő anyag előanyaga. Ezek oxigénhiányos állapotokat idézhetnek elő, főként csecsemőkben.

A vegetáriánus táplálkozás hátrányai



A legfontosabb hátránya az alacsony fehérjefogyasztás, amely hosszabb idő után vérszegénységhez, testsúly vesztéshez, étvágytalansághoz vezethet. A fehérjehiány a legnagyobb veszélyt várandósság idején, szoptatás alatt, és gyermekkorban jelenti. A fehérjehiány megelőzhető szója termékek és hüvelyesek fogyasztásával, ehhez azonban nélkülözhetetlen egy szakértő segítségének kikérése, hogy valóban megfelelő arányban és mennyiségben történjen a fehérje fogyasztás.

Másik hátránya lehet a vashiányos állapot, mely a fehérjehiánnyal is szorosan összefügg. Bár a növények fogyasztásával ugyanannyi vas vihető be a szervezetbe, mint húsok segítségével, a vas helyes felszívódását gátolhatja a fehérjék hiánya.

A vegetáriánusok étkezési szokása is eltérő. Vannak, akik kizárólag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, s a tejtermékeket, a tojást, de még a mézet is kihagyják étrendjükből. Ennek következtében könnyen kialakulhat kalcium- és D vitamin hiány is.

A vegetáriánus táplálkozás előnyei

A vegetáriánusok általában többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint a hagyományos táplálkozási módot követők. Emiatt jobb esélyük van a rendes vitamin- és ásványi anyag bevitelre. Több rostot vesznek magukhoz, kevesebb energia bevitellel, és zsír sem játszik központi szerepet az étkezésben. Ennek köszönhetően számtalan betegség megelőzhető, többek között az emlő- és tüdőrák, az epekő, illetve az érrendszeri problémák.

Fontos szempontok

Nem csupán a vega életmód segíthet az egészség megőrzésében. A legfontosabb a mértéktartás, az arányok helyes eltalálása. A helytelen étrend mindkét étkezési szokás esetén vitamin- és ásványi anyag hiányhoz vezethet. A helyes étrend kialakításához fontos szakember segítségét kérni. A húsos- és húsmentes táplálkozás egyaránt lehet káros, ha nem ellenőrzött minőségű, vegyszerezett növények, vagy állati eredetű táplálékokat fogyasztunk.

Mivel a kálcium, D-vitamin, cink és a B12 vitamin csupán az állati eredetű táplálékokból nyerhető megfelelő mennyiségben, nem ajánlot a teljes húsmentes étkezés várandósság, szoptatás idején, illetve gyermekeknél 6 éves kor alatt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja