SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Állapotosan az ágyban

Dr. Pándy Mária [cikkei] - 2005-06-22
A legtöbb kismamában és kispapában tévhitek élnek a terhesség alatti szexről. Dr. Pándy Mária szexológust éppen ezért arról kérdeztük, hogy egy gyermekét váró párnak mire kell figyelnie a hitvesi ágyban.
Állapotosan az ágyban

Az orgazmust a baba is élvezi 

Az első és legfontosabb aranyszabály, hogy a szex - ha csak a kezelő orvos nem rendelkezik másként - nem árt a babának. A terhesség alatt termelt ösztrogén hormonoknak köszönhetően a nő teste sokkal érzékenyebbé, ingerlékenyebbé válik, így akár többszöri orgazmusra is képes. Az orgazmust kísérő kis testmozgást pedig kifejezetten élvezi az embrió. Amíg a kismama pocakja nem kezd gömbölyödni, addig a pozitúrák tárháza is teljes. A has növekedésével pedig mindenki ösztönösen érzi majd, hogy milyen testhelyzet kényelmes a számára. A terhesség harmadik harmadában a misszionárius pózt felváltja a "kanalak" pozíció. Ilyenkor a nő az oldalán fekszik, a férfi pedig szorosan a hátához simul. De kényelmes a nagy pocakkal az is, ha a kismama térdel, és párja ugyancsak hátulról próbálja megközelíteni.

 A másállapot a leendő apákban a túlzott féltés, túlzott óvatosság képzetét kelti. Téves az a hit, hogy a férfi hímvesszője, vagy akár az ondója árthat a babának. Ugyanis a méhnyak izomzata és a nyákdugó teljesen elzárja a méhet.

A nő ez alatt a csodálatos 40 hét alatt is ugyanolyan nő marad. Tele szexuális vágyakkal, orgazmus készséggel. Lelkileg viszont sokkal érzékenyebbé válik, és éppen ezért nagyobb az igénye arra, hogy összeforrjon, eggyé váljon a párjával. Ám a túl heves, vadulós szex már a kezdetektől tilos! Ugyanis ilyenkor felszökik a nő vérnyomása, ami a babának sem tesz jót. A terhesség utolsó 4-6 hetében sok kismama számára fizikailag megterhelő a nemi aktus. Erre az időszakra is akad megoldás. A petting és a csiklóingerlés segítségével még ilyenkor is képes a csikló-orgazmusra a leendő anyuka.

A mai világban már nem meglepő, ha a párok segédeszközökkel (gésagolyók, vibrátor) teszik változatosabbá szexuális életüket. Ám dr. Pándy Mária arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek könnyen okozhatnak fertőzést, így a használatukat mindenki mellőzze a kilenc hónap alatt. A maszturbáció ellen viszont nem emelt kifogást a szakember.

 Átmeneti frigiditás

A terhesség első harmadában a hormonális változás miatt a nők egy jelentős hányada állandóan fáradtnak, levertnek érzi magát. A rossz közérzetet csak fokozza az émelygés, öklendezés, hányinger. Így hát nem is csoda, hogy semmi kedvük nincs a szexhez. Olyannyira nincs, hogy a korában kifejezetten aktív nő frigidnek érzi magát. És ezen még egy odaadó figyelmes partner sem tud segíteni. De ez nem azt jelenti, hogy ez az állapot a terhesség teljes ideje alatt fennáll majd. Általában a 14. hét után a rosszullétek csökkenek, elmúlnak, a nemi vágy pedig újra felébred a leendő anyukában. 

A hassal együtt nő az apaság tudat

 Az állapotos asszony teste folyamatos változáson megy keresztül. A növekvő has, az eltűnt derék, a megereszkedett fenék sok nőben gátlásokat ébreszt a hálószobában. "Vajon még mindig olyan szexinek lát?" -hangzik a nőkben feltett költői kérdés. Nem. De ez nem baj. Ez alatt a kilenc hónap alatt nemcsak a baba fejlődik ki. A hassal együtt nő a férfiakban az apaság tudat. Ahogy látják a párjuk gömbölyödő pocakját, ébrednek rá, hogy mit is tettek valójában. Hiszen egy gyermek visszavonhatatlan örök kapocs két ember között. A terhesség alatt a szexi barátnőből, feleségből a férfi gyermekének anyja lesz. Így hát egyetlen egy nőben sem szabad, hogy gátlásokat okozzon az alakjának deformálódása.

 Az első mondat meghatározó!

Dr. Pándy Mária szerint egy életre meghatározza a párkapcsolatot az a reakció, amikor az örömhírt közöljük az édesapával. "Akad olyan páciensem, aki több mint két évtized után is azt emlegeti, hogy a férje negatívan reagált a terhesség hírére. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de a házasság későbbi megromlását egészen idáig vissza lehet vezetni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a leendő apuka jó előre tervezze meg az első mondatot. Így elkerülheti, hogy még véletlenül se csússzon ki a száján a "Jézus Mária" vagy a "Kicsit várhatott volna" mondat " - hívta fel a figyelmet a szexológus hölgy. 

Megjelent a Baba Magazin júliusi számában

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja